Președintele-ales Donald Trump a promis în timpul campaniei electorale că odată revenit la Casa Albă, va introduce tarife generalizate pe importuri, pentru a echilibra balanța bugetară a țării.
Mulți economiști au avertizat la acea dată că introducerea unor tarife generale cuprinse între 10 și 20% vor afecta prețurile finale și se vor repercuta asupra consumatorilor americani, care vor simți povara taxelor.
Cu două săptămâni înainte de preluarea mandatului, consilierii lui Trump încă discută modalități prin care să taxeze mărfurile din fiecare țară. Mai precis, noua administrație prezidențială este înclinată să aplice noile tarife doar în anumite sectoare considerate sensibile pentru securitatea națională sau economică a Statelor Unite.
Nici o decizie nu a fost luată până în acest moment, însă o schimbare de paradigmă în viitoarea politică externă a SUA este importantă, notează The Washington Post.
Potențiala modificare reflectă recunoașterea faptului că planurile inițiale ale lui Trump, a căror efecte ar fi fost imediat vizibile și s-ar fi reflectat în prețul final al bunurilor de consum, s-ar putea dovedi nepopulare și perturbatoare din punct de vedere politic.
„Tariful universal sectorial este un pic mai ușor de suportat de către toată lumea. Va avea impact doar asupra domeniilor strategice în care SUA vrea să își mențină autoritatea”, a declarat sub protecția anonimatului, unul din consilierii prezidențiali.
Potrivit discuțiilor preliminare, noile tarife se vor aplica în primă fază pe:
Lista mai restrânsă a tarifelor inițiale poate reflecta, de asemenea, parțial temerile tot mai mari ale oficialilor americani cu privire la persistența inflației în 2025. Rezerva Federală a semnalat în decembrie că se așteaptă la doar două reduceri ale ratei dobânzii pentru acest an, deoarece majorările de preț rămân mai persistente decât se prognozase inițial