Prima pagină » Știri externe » Zeci de mii de oameni au rămas fără căldură și gaz în regiunea separatistă moldoveană TRANSNISTRIA

Zeci de mii de oameni au rămas fără căldură și gaz în regiunea separatistă moldoveană TRANSNISTRIA

Zeci de mii de oameni au rămas fără căldură și gaz în regiunea separatistă moldoveană TRANSNISTRIA

Mii de locuințe au fost lăsate fără căldură și gaz în Transnistria, regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova, în contextul în care Ucraina a refuzat să extindă contractul cu Rusia privind tranzitul gazoductelor.

Transnistria, o regiune separatistă în care se vorbește în principal limba rusă, primea gaz din Rusia prin intermediul tranzitului Ucrainei, utilizându-l pentru a genera electricitate și comercializându-l în restul Republicii Moldova, asigurând astfel 80% din energia țării.

Gazul a fost redus în Europa Centrală și de Est după ce Kievul a refuzat să extindă acordul de tranzit care continuase în cei aproape trei ani de război între Rusia și Ucraina.

Guvernul din Transnistria a argumentat pe aplicația Telegram că unui total de 122 de localități le-a fost restricționat gazul, iar câtorva le-a fost furnizată o cantitate redusă pentru uz casnic. Autoritățile au ordonat ca școlile să nu se redeschidă după încheierea vacanței de iarnă. Aproximativ 131 de școli și 141 de grădinițe au rămas fără căldură.

”Nicio persoană din Transnistria nu este vinovată pentru această situație – totul este un factor extern”, a declarat președintele Administrației regiunii Transnistria, Vadim Krasnoselsky, citat de agenția de presă Reuters.

Gazul care trecea prin Ucraina a fost principala modalitate prin care Rusia susținea regiunea separatistă, care s-a eliberat de sub controlul Guvernului de la Chișinău într-un război din 1992.

Republica Moldova, care are un Guvern pro-Occident și încearcă să se integreze în UE și NATO, acuză Rusia că încercă să îi submineze independența prin manipularea separatiștilor.

De când aprovizionarea cu gaz rusesc a fost suspendată, Republica Moldova a importat aproximativ 60% din necesarul de energie din România. Republica Moldova ar fi dorit să le ofere sprijin separatiștilor prin aprovizionarea cu gaz.

Vadim Krasnoselsky a catalogat informațiile de presă cu privire la oferta de asistență drept ”minciuni” și a subliniat că scopul Republicii Moldova era să ”stranguleze” enclava.

”Nu au existat oferte de asistență din partea Republicii Moldova sau a altor state”, a afirmat Krasnoselsky.

Foto: Profimedia

Citește și:

Partidul Socialist din Franța amenință cu moțiune de cenzură noul GUVERN dacă nu obține „concesii remarcabile”

VIDEO | Justin Trudeau anunță decizia de a DEMISIONA din funcția de premier al Canadei, în contextul crizei politice

Citește și