Prima pagină » Știri externe » Deși Elon Musk intră în conflict cu Macron, Scholz și Starmer, Comisia Europeană susține că „nimic nu-i interzice să își arate sprijinul pentru AfD”

Deși Elon Musk intră în conflict cu Macron, Scholz și Starmer, Comisia Europeană susține că „nimic nu-i interzice să își arate sprijinul pentru AfD”

Deși Elon Musk intră în conflict cu Macron, Scholz și Starmer, Comisia Europeană susține că „nimic nu-i interzice să își arate sprijinul pentru AfD”

Tensiunile dintre miliardarul Elon Musk și liderii europeni, inclusiv Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer, au escaladat pe fondul implicării lui Musk în politica germană. Prin intermediul platformei sale X (fosta Twitter), Musk și-a exprimat deschis sprijinul pentru partidul de extremă dreapta AfD (Alternative für Deutschland), provocând reacții vehemente din partea oficialilor europeni.

Într-o declarație recentă pe X, Musk a afirmat că „doar partidul Alternativa pentru Germania poate salva Germania”, stârnind acuzații de ingerință în campania electorală pentru alegerile legislative germane din 23 februarie 2025.  Miliardarul, cunoscut pentru legăturile sale cu fostul președinte american Donald Trump, urmează să participe la o conversație transmisă live pe X cu Alice Weidel, lidera AfD, consolidând astfel sprijinul său pentru această formațiune.

De la 20 ianuarie 2025, Elon Musk ar urma să preia, împreună cu Vivek Ramaswamy, conducerea consiliului pentru Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), care are sarcina de a elimina reglementările privind reducerea cheltuielilor și creșterea eficienței guvernului.

Reacția Uniunii Europene

Comisia Europeană, care acționează ca reglementator digital în cadrul regulamentului DSA (Digital Services Act), a declarat că nu există nimic ilegal în exprimarea opiniilor personale ale lui Musk pe platforma sa. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt pentru sectorul digital, Thomas Regnier, a subliniat că UE va monitoriza cu atenție utilizarea algoritmilor platformei X pentru a preveni amplificarea conținutului de extremă dreaptă.

„Ceea ce dorim este ca platforma să nu fie folosită în mod abuziv și să nu ofere tratament preferențial unui anumit tip de conținut”, a declarat Regnier.  Comisia va analiza dacă Musk respectă cerințele de transparență și dacă riscurile asociate evenimentului live cu Weidel au fost evaluate corespunzător, potrivit BFMTV.

Critici din partea liderilor europeni

Liderii europeni, inclusiv Emmanuel Macron și Olaf Scholz, și-au exprimat preocupările legate de potențiala influență a lui Musk asupra proceselor democratice din Europa. Cancelarul german a avertizat împotriva ingerințelor externe, în timp ce Macron a reiterat necesitatea protejării valorilor democratice.

Elon Musk: Oaf Schitz va pierde alegerile/ Cancelarul Olaf Scholz: „Nu hrăniți trollul”

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat cu ocazia celebrării Anului Nou că „regula: nu hrăniţi trollul” se aplică și celui mai bogat om din lume. El a îndemnat poporul german la calm și că nu va răspunde acuzațiilor și insultelor lui Musk.

„Trebuie să rămâneţi calmi. Ca social-democraţi, ne-am obişnuit demult cu faptul că există antreprenori media bogaţi care nu apreciază politica social-democrată – şi nu îşi ascund opiniile. Ceea ce mi se pare mult mai îngrijorător decât astfel de insulte este faptul că Musk sprijină un partid precum AfD, care este în parte extremist de dreapta, care predică apropierea de Rusia lui Putin şi doreşte să slăbească relaţiile transatlantice”, a declarat Scholz.

În noiembrie 2024, după prăbuşirea coaliţiei „semafor” a lui Scholz, Elon Musk l-a catalogat pe cancelar drept „prost” pe X. El l-a criticat și pentru că nu a luat nicio măsură adecvată după atacul sângeros de la Magdeburg, în care cinci persoane au fost ucise şi peste 200 au fost rănite într-un atac cu mașina la un târg de Crăciun, comis de un atacator de origine saudită.

Elon Musk, sub numele de Kekius Maximus, a scris:

„Cancelarul Oaf Schitz sau cum îl cheamă va pierde alegerile”.

 

Elon Musk: „Închisoare pentru Starmer”/Starmer îl acuză pe Musk de „minciuni și dezinformări”

În Marea Britanie, premierul britanic Keir Starmer l-a criticat pe Musk pentru amplificarea ideologiilor extremiste și propagarea de „minciuni și dezinformări”. Miliardarul american a solicitat arestarea prim-ministrului Marii Britanii și chiar a flirtat cu o invazie americană a Regatului Unit pentru a-l „elibera” de sub „tirania” regimului laburist.

Elon Musk îl acuză pe Keir Starmer pentru că a fost „complice la violarea Marii Britanii” în perioada când a fost în funcția de director al procuraturii și că nu a făcut nimic în privința problemei exploatării sexuale a copiilor. .„Închisoare pentru Starmer”, a postat Musk pe platforma sa X luni, când a distribuit o postare de pe un cont anonim care susținea că Starmer a continuat să protejeze abuzatorii din comunitatea musulmană.

„America ar trebui să elibereze poporul britanic de guvernul lor tiranic”, a mai spus miliardarul, care i-a solicitat regelui Charles al III-lea să intervină şi să dizolve parlamentul. Directorul Tesla mai spune că Nigel Farage ar trebui să fie înlocuit din funcţia de lider al partidului Reform UK. Între timp, Andrew Tate a anunțat că va intra în politică după ce își va înființa un partid și este încrezător că va fi viitorul prim-ministru al Regatului Unit.

Starmer și-a apărat activitatea ca procuror-șef, afirmând că  a „schimbat complet abordarea urmăririi penale” în cazurile de exploatare sexuală a copiilor. De asemenea, a condamnat limbajul folosit de Musk în legătură cu Jess Phillips, un ministru responsabil  pentru combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor.

Musk a numit-o pe Phillips „o apărătoare a genocidului prin viol” și a afirmat că aceasta ar trebui să fie în închisoare. Starmer i-a luat imediat apărarea:

„Când otrava extremei drepte duce la amenințări serioase împotriva lui Jess Phillips și a altora, atunci, după părerea mea, s-a depășit o limită. Îmi place intensitatea și dinamica politicii, dezbaterea robustă pe care trebuie să o avem, dar aceasta trebuie să se bazeze pe fapte și adevăr, nu pe minciuni”.

Emmanuel Macron, despre Elon Musk: „Susține o nouă internațională reacționară”

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a criticat și el pe directorul al companiilor X, Space X și Tesla,  miliardarul Elon Musk, pentru că promovează o  „nouă  internațională reacţionară”.

Macron l-a acuzat pe Musk de amestec în alegeri, inclusiv în Germania, pentru că favorizează partidul de extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania.

„Acum 10 ani, dacă ni s-ar fi spus că proprietarul unei mari reţele de socializare din lume avea să susţină o nouă internaţională reacţionară şi că avea să intervină în mod direct în alegeri, inclusiv în Germania, cine şi-ar fi imaginat aşa ceva?”, a afirmat președintele francez.

O criză a democrației digitale?

Acțiunile lui Musk pun în lumină o problemă mai amplă: modul în care platformele digitale pot influența politicile și alegerile democratice. Deja în decembrie 2023, Comisia Europeană a lansat o investigație asupra X pentru amplificarea dezinformării, iar TikTok a fost investigat pentru posibile manipulări rusești în alegerile prezidențiale din România.

Giorgia Meloni, premierul Italiei, și Elon Musk. Sursa Foto: Profimedia

Giorgia Meloni, premierul Italiei, și Elon Musk. Sursa Foto: Profimedia

Pentru a aborda aceste riscuri, Comisia Europeană a anunțat organizarea unei mese rotunde pe 24 ianuarie, la care vor participa autoritățile de reglementare, organizațiile societății civile și platformele digitale majore. În timp ce Musk își menține poziția conservatoare pro-America, UE continuă să-și consolideze reglementările pentru a preveni ingerințele externe și manipularea digitală. Conflictul dintre Musk și liderii europeni ilustrează dificultățile în a echilibra libertatea de exprimare cu responsabilitatea platformelor digitale în menținerea integrității democratice.

Elon Musk, la masă cu premierul maghiar. Sursa Foto: Viktor Orban, Facebook

Elon Musk, la masă cu premierul maghiar. Sursa Foto: Viktor Orban, Facebook

Singurii lideri europeni cu care Elon Musk se înțelege bine sunt Viktor Orban, premierul Ungariei, și Giorgia Meloni, premierul Italiei, ambii lideri conservatori.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și:

Elon MUSK sare în apărarea unui extremist englez/ „Eliberați-l pe Tommy ROBINSON!”

Premierul Norvegiei se declară ÎNGRIJORAT de faptul că Elon Musk se implică în politica din afara Statelor Unite

Cancelarul Olaf Scholz răspunde atacurilor lui Elon Musk, care sprijină EXTREMA dreaptă pro-rusă din Germania: „Nu hrăniți trollul”

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și