Masoud Pezeshkian, președintele Iranului, urmează să ajungă la Moscova – în data de 17 ianuarie 2025 – pentru a oficializa acordul de parteneriat strategic cu Rusia lui Putin. Iranul și Rusia și-au consolidat parteneriatul pe fondul instabilității geopolitice globale, ceea ce semnalează o importanță tot mai mare a cooperării lor în anii următori.
Având în vedere că ambele țări se confruntă cu provocări comune, acest parteneriat are implicații de anvergură, în special pentru apărare, comerț și energie, notează Avesta Afshari Mehr, analist la Durham Diplomatic Society.
Peisajul economic – atât pentru Iran, cât și pentru Rusia – a fost modelat de dependența lor comună de exporturile de energie și de experiența obținută în procesul de „ocolire” a sancțiunilor internaționale impuse de Occident. Apropierea tot mai mare dintre Rusia și Iran a prezentat o oportunitate unică de a depăși aceste provocări și de a deschide noi căi de creștere economică, însă perspectivele, nu numai la nivel regional, sunt alarmante.
Unul dintre pilonii centrali ai acestui parteneriat – scrie Avesta Afshari Mehr – este Coridorul de transport Nord-Sud , un proiect de infrastructură vital care va facilita comerțul dintre Iran, Rusia și alți alți parteneri regionali și internaționali.
„Această investiție strategică în rețelele de transport indică în mod clar intenția Moscovei și a Teheranului de a stimula relațiile comerciale și de a asigura beneficii reciproce în anii următori, contracarând efectiv sancțiunile occidentale.
Pe lângă transport, energia rămâne în centrul parteneriatului Iran-Rusia. Cu sancțiunile care le limitează accesul pe piețele occidentale, ambele națiuni au fost determinate să caute modalități alternative de a-și consolida sectoarele energetice.
Oficialii iranieni și-au exprimat optimismul cu privire la perspectivele acestor investiții, în special în contextul creșterii cererii de energie în Asia”, notează Avesta Afshari Mehr pentru publicația independentă The Moscow Times.
Dincolo de petrol și gaze, Rusia și Iranul colaborează pentru a-și diversifica economia prin asigurarea de noi piețe în Asia – în special India –, pentru a-și reduce dependența de piețele occidentale prin promovarea unei integrări mai mari în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA).
Locația strategică a Iranului face din această țară „o rută de tranzit pentru mărfurile care circulă între Europa și Asia Centrală și până în China și India”.
„O altă caracteristică definitorie a parteneriatului Iran-Rusia este cooperarea militară. Rusia și Iranul au devenit unii dintre cei mai importanți furnizori de arme, în special în tehnologiile militare avansate, cum ar fi dronele.
Iranul s-a poziționat ca o putere regională capabilă să facă față amenințărilor din Orientul Mijlociu, inclusiv celor reprezentate de intervențiile militare occidentale, reducând eforturile SUA de a limita capacitatea Iranului de a câștiga influență geopolitică în regiune.
Această evoluție a cooperării militare și de apărare între Iran și Rusia este profund îngrijorătoare.
În timp ce Ucraina susține că a distrus, în Rusia, depozite unde se aflau drone Shahed, este puțin probabil ca acest lucru să oprească producția constantă de astfel de drone de către Iran și să împiedice dezvoltarea alianței iranio-ruse”, avertizează Avesta Afshari Mehr.
În ciuda promisiunii unei cooperări aprofundate, relația Iran-Rusia nu este lipsită de provocări, explică Avesta Afshari Mehr. Diferențele politice interne de ambele părți, dificultățile economice cauzate de sancțiuni și război și diferențele dintre agendele geopolitice pe termen lung au creat bariere în calea întregului potențial al acestui parteneriat.
„De exemplu, actul de echilibru al Rusiei cu puterile occidentale, în special cu Statele Unite, a provocat tensiuni istorice cu Iranul, în special în perioadele de apropiere dintre Moscova și Washington.
În plus, ambele țări se confruntă cu provocări economice care ar putea împiedica sustenabilitatea pe termen lung a parteneriatului lor. Sancțiunile economice au afectat capacitatea Rusiei de a-și valorifica pe deplin rezervele de energie, în timp ce dependența Iranului de exporturile de energie a lăsat economia sa vulnerabilă la fluctuațiile prețurilor globale ale petrolului”, continuă Avesta Afshari Meh.
„Iranul se confruntă cu o rată a inflației de 35%, care paralizează capacitatea națiunii de a dezvolta puterea economică”, susține Avesta Afshari Meh. Aceste provocări impun ambelor națiuni „să abordeze cu atenție politicile lor economice și diplomatice, pentru a evita exacerbarea vulnerabilităților existente”.
„Privind în perspectivă, parteneriatul militar dintre Iran și Rusia este probabil să se consolideze.
Cheia succesului alianței dintre Rusia și Iran va sta în cele din urmă în echilibrarea priorităților lor diverse și adesea contrastante și pe depășirea obstacolelor interne și externe”, încheie Avesta Afshari Meh.
Sursa foto colaj main – Profimedia Images
Citește și: