Prima pagină » Știri externe » De ce insistă Donald Trump ca GROENLANDA să devină teritoriu american. Insula ar putea aduce avantaje uriașe Washingtonului

De ce insistă Donald Trump ca GROENLANDA să devină teritoriu american. Insula ar putea aduce avantaje uriașe Washingtonului

De ce insistă Donald Trump ca GROENLANDA să devină teritoriu american. Insula ar putea aduce avantaje uriașe Washingtonului

În ultima perioadă, președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a insistat tot mai mult asupra ideii ca Groenlanda să devină teritoriu american.

Deși nu este o idee nouă, miliardarul a început să o promoveze tot mai mult, ceea ce a deranjat atât autoritățile locale din Groenlanda, cât și Danemarca, țară de care aparține uriașa insulă din nordul Oceanului Atlantic.

Chiar marți, fiul președintelui-ales, Donald  Trump Jr., a vizitat teritoriul danez, cu scopul de a promova ideile tatălui său în ceea ce privește Groenlanda. Dar care sunt motivele pentru care Trump insistă atât de mult, în pofida reacțiilor autorităților din Groenlanda și Danemarca?

Ce ar avea de câștigat SUA dacă Groenlanda ar deveni teritoriu american?

În decembrie, Trump a readus în discuție ideea ca SUA să dețină Groenlanda. El mai prezentase această dorință și în timpul primului său mandat de la Casa Albă, iar recent a reiterat că deținerea Groenlandei de către SUA reprezintă „o necesitate absolută”, amintește CNN.

Întrebat la o conferință de presă, marți, dacă exclude folosirea „forței militare sau economice” pentru a obține Groenlanda sau Canalul Panama, Trump a explicat că nu exclude aceste ipoteze.

„Nu, nu vă pot asigura (…), dar pot spune asta: avem nevoie de ele pentru securitatea noastră economică”, a declarat Trump.

Președintele-ales spune că deținerea Groenlandei este vitală pentru securitatea SUA, dar experții spun că s-ar putea ca Trump să fie interesat și de alte aspecte, cum ar fi resursele naturale ale teritoriului. Mai mult, încălzirea schimbările climatice ar putea face aceste vaste resurse naturale mult mai accesibile în viitor.

Poziție strategică

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume și găzduiește peste 56.000 de locuitori. O fostă colonie daneză și acum un teritoriu autonom al Danemarcei, insula ocupă o poziție geopolitică unică, fiind așezată între SUA și Europa. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.

Groenlanda fost văzută multă vreme ca fiind esențială pentru securitatea SUA, în special pentru a respinge un potențial atac din partea Rusiei, a declarat Ulrik Pram Gad, cercetător senior la Institutul Danez de Studii Internaționale.

Trump nu este primul președinte american care a lansat ideea de a cumpăra Groenlanda. În 1867, când președintele Andrew Johnson a cumpărat Alaska, el s-a gândit și să cumpere și Groenlanda, amintește CNN. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Administrația Truman a oferit Danemarcei 100 de milioane de dolari pentru insulă.

Nicio ofertă nu s-a concretizat, dar în baza unui tratat de apărare din 1951, SUA au primit o bază aeriană numită acum Pituffik Space Base, în nord-vestul Groenlandei. La jumătatea distanței dintre Moscova și New York, este cel mai nordic avanpost al forțelor armate americane.

Statele Unite sunt dornice să se asigure că „nicio mare putere ostilă nu controlează Groenlanda, deoarece aceasta poate fi un punct de sprijin pentru atacarea SUA”, a declarat Pram Gad pentru CNN.

Resurse naturale

Totuși, ceea ce ar putea fi și mai atrăgător pentru Trump este potențialul uriaș al Groenlandei în domeniul resurselor naturale, spune Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway din Londra.

Printre acestea se numără petrolul și gazele, precum și metale rare, foarte căutate acum pentru rolul lor în producerea de baterii pentru mașinile electrice și turbine eoliene, dar și pentru fabricarea de echipamente militare.

În prezent, China domină producția globală de metale rare și a amenințat deja că va restricționa exportul acestora, dar și al tehnologiilor asociate, înaintea celui de-al doilea mandat al lui Trump

„Nu există nicio îndoială că Trump și consilierii săi sunt foarte îngrijorați de dominația pe care China pare să o aibă. Cred că Groenlanda ar avea într-adevăr rolul să țină China deoparte”, a declarat Dodds.

Topirea gheții și creșterea rapidă a temperaturilor în regiunea arctică afectează puternic Groenlanda, dar unii văd și oportunități economice pe măsură ce schimbările climatice remodelează teritoriul.

Reducerea suprafeței acoperite permanent de gheață a deschis noi rute de transport maritim, crescând timpul în care acestea pot fi folosite pentru navigație în timpul verii din emisfera nordică. Transportul maritim din regiunea arctică a crescut cu 37% în ultimul deceniu, potrivit Consiliului Arctic, în parte din cauza topirii gheții.

Creșterea temperaturilor ar putea, totodată, să permită ca resursele naturale să fie exploatate mai ușor, un alt posibil motiv pentru care Trump ar dori să preia conducerea asupra teritoriului.

Potrivit The Telegraph, nu există nicio garanție că cei aproape 57.000 de groenlandezi vor fi dispuși să devină parte a Statelor Unite.
În 2009, insula a obținut o autonomie extinsă de la Danemarca în baza unui acord care îi dă dreptul de a-și declara într-o zi independența.
Devenind parte a SUA, Groenlanda și-ar câștiga independența față de o țară în timp ce ar intra sub controlul alteia.

CITEȘTE ȘI:

TRUMP vrea control asupra Groenlandei /Premierul teritoriului danez îi transmite că nu este de vânzare

DANEMARCA va intensifica prezența militară și investițiile în Groenlanda, de teama lui Trump

Sursa foto: Shutterstock

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și