Alegerile prezidențiale din 2025 se apropie cu pași rapizi, iar scena politică din România este din ce în ce mai agitată pe măsură ce partidele care formează Coaliția de guvernare pro-europeană (PSD, PNL, UDMR și minorități) caută să își stabilească un candidat comun pentru funcția de președinte.
Într-un acord semnat pe 23 decembrie 2024, Coaliția de guvernare a decis desemnarea unui candidat unic, „în persoana lui George Crin Laurențiu Antonescu”, propunere ce trebuia să fie „validată în forurile statutare ale formațiunilor membre ale Coaliției”.
Însă, incertitudinile politice, precum și lipsa unui calendar clar și a unei validări statutare a candidaturii lui Crin Antonescu au dus la „autosuspendarea” fostului lider al PNL din postura de candidat comun la alegerile prezidențiale al Coaliției de guvernare de la Palatul Victoria.
Nu am spus altceva decât că suspend acordul dintre mine, candidat comun, până când nu clarificăm două lucruri: data acestor alegeri prezidențiale și angajamentul forțelor politice care, prin liderii lor, m-au propus candidat comun, sau nu, în acest demers. Validările nu au avut loc și eu am cerut un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor prezidențiale. și doi, aceste validări, să știu dacă avem sau nu. Suspendarea sau autosuspendarea constă în faptul că eu am pus pe stand-by toate demersurile pe care le face un candidat, chiar și în precampanie”, a declarat Crin Antonescu.
Așadar, două mari întrebări rămân pe masa liderilor politici: va rămâne Crin Antonescu candidatul comun al Coaliției sau va fi înlocuit cu altcineva? Și, dacă va fi nevoie de un nou candidat, cine va fi acesta?
În acest context, Gândul a analizat trei scenarii privind candidatul la alegerile prezidențiale, în cazul în care Crin Antonescu nu va mai fi desemnat candidatul comun al Coaliției de guvernare.
În cazul în care Crin Antonescu nu va mai fi susținut de Coaliție, întregul acord ar putea fi pus sub semnul întrebării, iar partidele ar fi nevoite să renegocieze condițiile alianței, susține profesorul de științe politice Radu Carp, într-un interviu exclusiv pentru Gândul.
„Există un protocol al Coaliției, care prevede că PSD obține funcția de prim-ministru, iar PNL candidatul la președinție, inclusiv numele persoanelor vizate: Marcel Ciolacu și Crin Antonescu. Orice modificare ar duce la o renegociere a acordului, care a stat la baza obținerii votului de încredere în Parlament”, a explicat Radu Carp.
O altă variantă discutată este candidatura lui Marcel Ciolacu, actualul lider al PSD, care ar putea să fie susținut din nou de propriul partid pentru cursa spre Palatul Cotroceni.
Cu toate acestea, profesorul Radu Carp spune că, într-un astfel de scenariu, „PSD ar avea mari probleme să intre în turul doi”.
„Cred că există persoane din Partidul Social Democrat care îl împing pe Marcel Ciolacu să facă acest gest, considerând că, având cel mai mare număr de voturi la alegeri, PSD ar fi îndreptățit să aibă și candidatul propriu. Problema este că, după alegerile din decembrie, lucrurile sunt fundamental schimbate. Avem un singur bazin care se opune uni bazin suveranist, în care intră toate partidele de guvernare, astfel încât un candidat unic al PSD ar avea mari probleme să intre în turul doi, la fel cum și un candidat susținut de un singur partid ar întâmpina aceleași dificultăți”, explică profesorul Carp.
O altă posibilitate, ce ia contur din declarațiile liderilor politici, este susținerea unui candidat din afara Coaliției guvernamentale. Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, ar putea deveni o variantă pentru PNL și USR, având sprijinul unor membri din ambele formațiuni.
Surse din interiorul PNL susțin că Nicușor Dan ar fi favorit în rândul liberalilor din Ardeal.
Claudiu Năsui a declarat marți că, deși Elena Lasconi este candidatul oficial al partidului pentru alegerile prezidențiale, există voci în USR care preferă o susținere pentru Nicușor Dan. (mai multe detalii AICI)
„În orice caz, scenariul cel mai rău ar fi cel în care și doamna Lasconi, și domnul Antonescu, și domnul Nicușor Dan candidează. Este rețeta sigură ca niciunul să nu intre în turul doi”, consideră profesorul Radu Carp.
În final, toate aceste scenarii pun în evidență fragilitatea acordului dintre partidele de guvernare și nesiguranța privind cine va reprezenta România la alegerile prezidențiale din 2025. Până când Coaliția nu va reuși să își stabilească un candidat valid, incertitudinea va persista, iar pe măsură ce alegerile se apropie, presiunile interne din fiecare partid vor deveni din ce în ce mai mari.
De asemenea, este clar că, indiferent de candidatul ales, acest proces de selecție va avea un impact major asupra unității și stabilității Coaliției de guvernare și asupra șanselor de succes în fața unui posibil contracandidat din zona extremist-suveranistă.
Foto colaj: Mediafax + Alexandra Pandrea (Gândul)
CITEȘTE ȘI: