Prima pagină » Justiție » Procurorii verifică dacă generalii SRI (r) Coldea și Dumbravă au „FENTAT” controlul judiciar: „Suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite”

Procurorii verifică dacă generalii SRI (r) Coldea și Dumbravă au „FENTAT” controlul judiciar: „Suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite”

Procurorii verifică dacă generalii SRI (r) Coldea și Dumbravă au „FENTAT” controlul judiciar: „Suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite”

Surpriză de proporții în cazul foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au acuzat de trafic de influență. În cadrul acestei anchete, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune.

CAB a înlocuit obligația foștilor generali SRI de a nu părăsi România cu obligația de a nu depăși spațiul Uniunii Europene fără încuviințarea procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată.

Potrivit informațiilor obținute de g4media.ro, există suspiciunea că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă ar fi încălcat controlul judiciar, iar procurorii DNA verifică, acum, această ipoteză.

„Denunțătorul a fost contactat de o persoană care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală”

Martorul-denunțător Cătălin Hideg ar fi fost abordat de o persoană și rămâne de lămurit dacă ar fi fost trimisă de inculpați la Hideg. Aceasta, în condițiile în care inculpații au interdicție de a lua legătura cu martorul-denunțător pe orice cale.

  • Cătălin Hideg este cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzându-i că i-au cerut 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare în dosarul de fraude cu fonduri europene.
  • Dosarul lui Hideg este primul investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.
  • Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED. (mai multe informații AICI)

Împrejurări cu aspect de noutate, apărute după prelungirea măsurii preventive, în sensul că denunțătorul a fost contactat de o persoană, Guțanu Mihai (n.red. – fost președinte al PNȚCD Sector 6 (2009), fost șef Birou Turism în Primăria Capitalei (2012), actual șef serviciu la Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului), care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală, să procedeze la încercarea de a-l face pe denunțător să recunoască, să admită implicit sau direct că demersurile sale judiciare de până acum nu sunt întrutotul sincere și că dacă ar fi știut unde se ajunge, nu le-ar mai fi făcut, astfel că Ministerul Public (n.red. – procurorul) a reținut că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.

Suspiciunea a determinat prelungirea măsurii controlului judiciar și nu o solicitare de înlocuire cu o măsură preventivă mai gravă.

Abordarea denunțătorului rămâne să se verifice de către Parchet în continuare, dacă a avut loc sau nu la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre inculpați”, a afirmat procurorul de ședință în cadrul dezbaterilor din 14 noiembrie 2024, potrivit sursei citate.

G4media mai notează că Mihai Guțanu și Cătălin Hideg s-ar fi înregistrat reciproc când Hideg ar fi afirmat că îi pare rău că a formulat acuzații penale și că ar fi fost încurajat de oameni influenți care l-au abandonat.

Implicarea generalului Coldea în presupusul trafic de influență nu ar fi, încă, lămurită

Judecătorul Andrei Iugan a notat în motivare că implicarea generalului Coldea în presupusul trafic de influență pentru rezolvarea problemelor judiciare ale omului de afaceri Cătălin Hideg nu este încă lămurită de procuror, după mai bine de 6 luni de anchetă – potrivit motivării deciziei prin care

Chiar dacă la acest moment nu se poate proba traficul de influență cu prilejul respectivei interacțiuni (n,red. – întâlnirea din 29 iulie 2023 dintre Coldea și Hideg), există posibilitatea ca infracțiunea să se fi realizat de către Coldea Florian prin intermediul lui Bogdan Neidoni și Dan Tocaci sau prin intermediul lui Dumitru Dumbravă (chestiune care însă va trebui lămurită de procuror)”, concluzionează judecătorul Iugan în motivare.

Astfel, devine esențială proba dispusă de procuror privind percheziția informatică a telefoanelor lui Dan Tocaci, fost membru în CA al Romprest și intermediar al presupusului trafic de influență.

”Există suspiciunea rezonabilă că o parte din banii achitați de denunțător au ajuns la Florian Coldea”

Judecătorul precizează că ”există suspiciunea rezonabilă că o parte din banii achitați de denunțător (n.red. – Cătălin Hideg) și virați societății inculpatului Dumitru Dumbravă au ajuns la Florian Coldea”, se arată în motivare.

Potrivit aceleiași motivări, ”a doua zi după ce societății controlate de Dumbravă Dumitru îi fusese virată o sumă de către societatea de avocatură a lui Doru Trăilă”, firma de consultanță a lui Coldea a emis o factură de peste 87.000 de lei către firma de consultanță a lui Dumbravă.

Mai mult, pe 31 ianuarie 2024, la două săptămâni după ce lui Dumbravă i-au intrat banii de la Trăilă, firma de consultanță a lui Coldea a emis o altă factură de peste 8.700 de lei către firma lui Dumbravă.

Acuzațiile DNA

Coldea și Dumbravă au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune în data de 24 mai, fiind acuzați că au solicitat 600.000 de euro de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru a-l ajuta să obțină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Cei doi generali s-au confruntat cu mai multe interdicții, inclusiv restricția de a părăsi teritoriul României și de a comunica, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar.

În același dosar, sunt urmăriți penal și avocatul Doru Trăilă, alături de Dan Tocaci, un apropiat al celor trei. DNA a extins ulterior urmărirea penală, acuzându-i pe Coldea și Dumbravă că au solicitat primarului din Rovinari, Robert Filip, suma de 600.000 de euro, promițându-i că ar putea influența magistrații pentru a pronunța hotărâri favorabile în dosarul său penal. (alte detalii AICI)


Citește și:

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă rămân sub CONTROL JUDICIAR. Decizia Curții de Apel București

Gigi Becali: „Coldea, ȚĂRANUL dintre noi, mă face pe mine țăran”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și