Administrația Vladimir Putin a reafirmat, joi, interesele strategice ale Rusiei în zona arctică, în contextul declarațiilor făcute de președintele-ales al SUA, Donald Trump, cu privire la achiziționarea Groenlandei, integrarea Canadei și instituirea controlului asupra Canalului Panama.
Trump, care își va prelua mandatul de președinte pe 20 ianuarie, a refuzat să excludă utilizarea metodelor militare și economice pentru a prelua controlul asupra Groenlandei și Canalului Panama.
De asemenea, Trump a dezvăluit ideea de a transforma Canada într-un stat al SUA și a garantat schimbarea numelui Golfului Mexic în ”Golful America”.
Kremlinul a susținut că Rusia, care are cea mai largă coastă arctică, urmărește cu atenție ”evoluția dramatică” a situației.
”Arctica este o zonă a interesului nostru național, a interesului nostru strategic. Suntem interesați în menținerea atmosferei de pace și stabilitate în zona arctică”, a afirmat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului.
”Urmărim evoluția destul de dramatică a situației foarte atent, dar, până în acest moment, mulțumim lui Dumnezeu, la nivelul declarațiilor”, susține oficialul rus, citat de agenția de presă Reuters.
Dmitri Peskov afirmă că încercările SUA de a obține Groenlanda, datate încă din secolul al XIX-lea, sunt probleme ale Statelor Unite și Danemarcei, dar subliniază că Europa a reacționat cu precauție la declarațiile lui Trump.
”Europa reacționează cu foarte multă timiditate și este, bineînțeles, înfricoșător să reacționezi la cuvintele lui Trump, astfel încât Europa reacționează cu foarte multă precauție, modestie și liniște, aproape într-o șoaptă”, a declarat Dmitri Peskov.
Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat surprinderea în legătură cu declarațiile lui Donald Trump cu privire la Groenlanda și Canada, afirmând că partenerii europeni au fost de acord că inviolabilitatea frontierelor este un principiu fundamental al legislației internaționale.
Întrebat despre afirmațiile lui Trump cu privire la obținerea controlului asupra Canalului Panama, Kremlinul s-a limitat la a afirma că este treaba celor două state să rezolve această problemă.
Foto: Profimedia
Citește și: