Orașul Abrud, situat în județul Alba, a fost unul dintre cele mai bogate orașe din Transilvania, în special în perioada medievală și în epoca modernă timpurie.
Exploatările de aur. Abrud este situat în Munții Apuseni, o zonă faimoasă pentru bogatele zăcăminte de aur.
“Noi nu ezităm a crede că între motivele care au împins pe împăratul Traian să ocupe cu orice preț Dacia, principalul l-au constituit comorile în aur din Munții Metaliferi ai Abrudului (Auraria major sau Alburnus minor)”, scria istoricul Ion Rusu Abrudeanu, în 1928, potrivit adevarul.ro.
Încă din perioada romană, mineritul aurifer a fost principala activitate economică a regiunii.
În secolele XVI-XVIII, orașul era un centru important al exploatărilor miniere, atrăgând meșteșugari și comercianți.
“Era un timp în care meseriașii și profesioniștii cu grămada alergau din toate părțile la Abrud și la Roșia, pentru că aceste două orașe montane își avea timpul lor cel de aur, când se da băieșilor în loc de cruceri galbeni de aur, când băieșii rivalizau unii cu alții, care dintre ei să livreze aur mai mult la Zlatna.
Atunci purta băieșul cizme cu ciucuri și pinteni de aur, iară soția lui strălucea în veștminte cusute cu flori de aur și de argint”, scria în Telegraful Român, în anul 1857
Abrud era un centru comercial și meșteșugăresc important, cu schimburi economice intense. Mulți dintre locuitorii orașului erau aurari, bijutieri sau negustori de metale prețioase.
“Cronicarii vechi scriu că pe vremea regelui Matei Corvinul, primarul Abrudului când mergea în sărbători la biserică, încălța cizme cu potcoave de aur, imitând pe regele Matei.
Tot cronicarii de mai sus spun că pe vremuri trăia la Abrud un locuitor cu numele Anghel, care era atât de bogat, încât în loc de sare, presăra mămăliga cu aur pisat ca nisipul și își cumpăra arme de lux de la cel mai renumit armurier italian cu numele Lazarino Comenazzo.
În urmă, după ce și-a pierdut averea în lux și petreceri, pe care le făcea în cârciuma unui anume Gligor, oamenii râdeau de el și îl întrebau: Unde-i pușca Lazarin? E la Gligor pentru vin! Dar pistolul Comenaz? Tot la el pentru vinars”, a mai precizat Ion Rusu Abrudan.
Abrud a fost un oraș liber regesc în perioada medievală, ceea ce însemna că avea privilegii economice și fiscale. A fost un centru important în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan (1784), ceea ce arată importanța sa strategică
În secolul XX, exploatarea aurului a scăzut treptat din cauza epuizării zăcămintelor și a noilor tehnologii miniere. După 1990, activitatea minieră s-a redus drastic, ceea ce a afectat economia locală.
Astăzi, Abrud este un oraș mic, dar păstrează urmele istoriei sale glorioase. Ar putea avea un viitor turistic promițător datorită patrimoniului său cultural și istoric.