Echinocțiul de primăvară în 2025 va avea loc pe 20 martie, la ora 11:01 (ora României). Acesta marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și reprezintă momentul în care ziua și noaptea au durate aproximativ egale.
După acest moment, zilele vor deveni tot mai lungi, iar nopțile mai scurte, pe măsură ce ne apropiem de solstițiul de vară. Echinocțiul este un fenomen important atât din punct de vedere astronomic, cât și cultural, fiind celebrat de diverse tradiții și sărbători în întreaga lume.
„După „Mărţişor”, „Babe” şi „Mosi”, după „zăpada mieilor”, când calendaristic deja am păşit în anotimpul primăverii deşi luna martie se dovedeşte a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade”, scriu specialiştii de la Observator.
Echinoctiul de primăvară este un fenomen astronomic care marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și începutul toamnei în emisfera sudică. Are loc în jurul datei de 20-21 martie și reprezintă momentul în care durata zilei este egală cu cea a nopții peste tot pe Pământ. Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică.
Lumina solară este distribuită aproape uniform pe tot globul, astfel încât ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată.
Echinocțiul de primăvară marchează trecerea de la iarnă la primăvară în emisfera nordică și de la vară la toamnă în emisfera sudică.
Echinocțiile (de primăvară și de toamnă) au loc de două ori pe an și sunt cauzate de înclinarea axei Pământului și mișcarea sa de revoluție în jurul Soarelui.
În multe culturi, echinocțiul de primăvară este considerat un simbol al renașterii și reînnoirii.
În România, echinocțiul este legat de sărbătorile populare precum Mărțișorul și Paștele, care anunță venirea primăverii.
Nowruz – Anul Nou Persan, sărbătorit în Iran și alte țări din Asia Centrală.
Hanami în Japonia – începutul sezonului cireșilor înfloriți.
Ritualuri păgâne și druidice, cum ar fi adunările la Stonehenge.
Foto: Envato
Citește și:
O navă spaţială PRIVATĂ americană a aterizat pe Lună