Prima pagină » Actualitate » Atitudine pe podium, încredere în viață. Profa de MODELING, despre veselia copilăriei și traumele adolescenței: „Au nevoie de iubirea părinților”

Atitudine pe podium, încredere în viață. Profa de MODELING, despre veselia copilăriei și traumele adolescenței: „Au nevoie de iubirea părinților”

Ana Maria Gagea își amintește că, în copilărie, era fetița-băiețoi. Îl admira mult pe fratele ei și voia neapărat să fie ca el, așa că se ferea să devină, parcă, o adolescentă feminină. Viața a avut însă alte planuri cu cea care a ajuns astăzi să-i învețe pe copii și pe adolescenți ce înseamnă o postură corectă și o atitudine de podium, dar dincolo de asta, mai ales ce înseamnă cu adevărat încrederea în forțele tale și în visul tău, pe care nu trebuie să-l abandonezi niciodată.

Ana a învățat pe propria piele – fiind inspirată de exemplul mamei sale, și ea model – despre ce înseamnă să-ți învingi temerile, să-ți descoperi feminitatea și să înveți să ai încredere în tine, chiar și atunci când ceilalți îți spun contrariul.

Așa că abdomenul tare, picioarele drepte, capul sus și bărbia în față! Mersul relaxat, combinat cu multă încredere și atitudine sunt doar câteva dintre sfaturile pe care le primesc copiii la Atelierele de Modeling pe care le ține Ana Maria Gagea.

Din postura „profei de modeling”, Ana a descoperit veselia fără limite a copiilor, entuziasmul lor pentru orice lucru nou învățat, dar și vulnerabilitățile și provocările adolescenței, în care orice cuvânt urât, orice formă de bullying te pot face să-ți pierzi încrederea în tine și în ceea ce reprezinți cu adevărat.

„Nu m-am gândit nicio clipă că aceste cursuri vor ajunge ceva mult mai frumos decât am gândit inițial”

Ana a povestit, într-un interviu pentru Gândul, că iubește enorm copiii, iar asta o ajută să fie autentică în relația cu ei. Îi place să se pună la mintea lor, iar puștii simt asta și adoră să vină la cursurile ei. Când a început acest proiect nou, nu a conștientizat nicio clipă că îl va duce la un nivel atât de intens și de frumos.

Și-a dorit cu ardoare ca aceste cursuri să nu rămâne unele din care să afli doar cum să ajungi model, ci să fie atât pentru mintea, cât și pentru sufletul copiilor, să-i transforme, să-i ajute să se redescopere și să-și învingă anxietățile și temerile, adevărate provocări ale zilelor noastre.

„A foarte dificil, practic o nebunie, m-am aruncat așa în gol. Îmi amintesc că eram prin 2020 și nu știam ce să fac. Eram obișnuită să lucrez doar în presă și atât. Am zis că trebuie să existe o ramură, trebuie să existe o parte de care să mă agăț și să fac ceva. Într-un final, am găsit-o. Am luat câteva proiecte, am lucrat pe partea de PR, ce știam să fac, le-am combinat cumva. Eu aveam visul cu atelierele de modeling din 2018. Pe atunci, toată lumea îmi spunea că nu o să meargă, că nu e ok, că n-ai succes, că ce le oferi tu copiilor?

Și toate astea m-au dat înapoi, pentru că mă gândeam tot timpul ce le ofer eu copiilor, de ce fac eu cursurile astea, să se facă modele? Nu, trebuie să le ofer mai mult și mi-era teamă că n-am să reușesc asta. Până când, într-o zi, mi-am făcut curaj și mi-am dat seama că, de fapt, cursurile astea nu sunt cursuri ca să ajungi model, sunt cursuri care te ajută pe tine să ai un mers sănătos, să ai o călcătură sănătoasă, să stai drept și tot ce ține de partea asta. Eu așa am  plecat cu gândul atunci când am început aceste ateliere. Nu m-am gândit nicio clipă că vor ajunge ceva mult mai frumos decât ceea ce am gândit inițial.

La prima grupă pe care am format-o am avut avut 12 copii. Nici nu știu cum a trecut timpul. Când am avut prima zi de curs, eu nu știu practic ce s-a întâmplat, două ore au trecut fără să le simt. Aveam impresia că-i cunosc de mult timp pe copiii care veniseră aici. Când au intrat pe ușa asta, toți, dar absolut toți au venit și m-au luat în brațe, de parcă ne cunoșteam dintotdeauna.

Mi s-a făcut sufletul mic, mic, mic. Am început să fac glume cu ei, să le povestesc de ce este important să mergem drept, să călcăm drept. Toți au fost receptivi și m-au ascultat. Aveam o singură fetiță care se ascundea sub birou. Când am văzut-o așa, am luat-o de mânuță și făceam împreună cu ea exercițiile, să-i dau încredere”, povestește Ana.

„Am o fată de 14 ani care are probleme de personalitate, are diverse anxietăți, depresii”

Dincolo de jocurile pe care le fac împreună, de ceea ce învață la aceste cursuri, Ana a descoperit, mai ales la adolescenții cu care lucrează, și lucrurile care îi vulnerabilizează și îi face să-și piardă încrederea în ei.

De aceea, se simte împlinită, atunci când cursanții ei – care i-au devenit prieteni de suflet – îi mărturisesc cât de bine le este atunci când vin sâmbătă la atelierele de modeling, când îi spun că le este un adevărat mentor și că i-a ajutat să-și învingă diverse frici, să creadă în ei și în visul lor.

„La copiii mici, am descoperit că sunt foarte timizi. Unii sunt și introvertiți, dar când te percep că ești copil ca și ei, și nu un adult arțăgos, încep să se deschidă. La fetele mai mari – cu care fac independent ore private – am descoperit alt gen de probleme. Am o fată de 14 ani care avea probleme de personalitate, diverse anxietăți, depresie. Nu se mai ducea la școală. Acum am reușit s-o ajutăm să meargă la școală și își dorește din nou să fie feminină.

Acest comportament al ei a venit din bullying-ul de la școală, când fetele de la ea din clasă începeau să-i spună că nu este frumoasă, că este grasă, cuvinte foarte urâte. Când a venit aici, spunea mereu că ea este urâtă. Am luat-o în fața oglinzii și am început să-i arăt ce trăsături frumoase are, am început să-i dau încredere. Încet-încet, a început și ea să-și conștientizeze părțile corpului, cât de frumos are părul, ce ochi frumoși are.

Sunt lucruri foarte simple, pe care chiar dacă i le spun părinții acasă, nu le acceptă, pentru că nu sunt venite de la un străin, nu sunr venite de la cineva care nu este din mediul lor. Or, pe mine ei mă ascultă mai ușor, pentru că știu că și eu am fost model de la 10 ani, că am lucrat și lucrez în zona asta. Am făcut și eu aceste cursuri de modeling când eram mică și am conștientizat că m-au ajutat cum să mă prezint la un casting, m-au ajutat pe partea de postură, dar și să-mi înving timiditatea.

Eu eram un băiețoi, îl admiram enorm pe fratele meu și voiam să fiu ca el, nu-mi plăcea să fiu feminină. Apoi, am văzut-o într-o zi pe mama într-o revistă – și mama a fost model – și atunci am început și eu să fiu atrasă de zona asta. Îmi amintesc că am avut un catalog de păpuși pentru care am pozat la zece ani. Am făcut apoi aceste cursuri de modeling, iar de atunci profesez și pe zona asta în diverse proiecte”, a mărturisit Ana.

„Eu n-am avut mereu încredere în mine, nu mi se părea că eram o fată frumoasă”

Ana recunoaște că modelingul nu este văzut de toată lumea ca fiind ceva frumos, constructiv. Dimpotrivă, mărturisește – prin prisma experiențelor personale – că multă lume îl percepe ca pe ceva greșit, superficial.

Tocmai de aceea se încăpățânează, prin ceea ce face, să-l ducă la un alt nivel, la rang de atitudine și de încredere, dincolo de ideea de frumusețe, stabilită de tipare și standardizată de rigorile societății.

„Nu doar pe podium, ci și în viața de zi cu zi, este important să stai cu spatele drept, abdomenul tare, picioarele să le ții drepte și capul sus, bărbia în față. Și să mergi relaxat, dar în același timp cu multă încredere și atitudine. Eu n-am avut mereu încredere în mine. Mie nu mi se părea că eram o fată frumoasă, nu-mi plăcea nimic la mine și aveam fete în clasă care erau mult mai frumoase, care aveau părul mult mai frumos etc.

Și eu întotdeauna m-am considerat urâtă. Am zis că dacă o să intru în mediul ăsta, o să fiu considerată de cei din jur frumoasă pentru că sunt model. Am intrat în mediul ăsta și am început să apar la televizor, să văd afișe cu mine prin oraș. Eu credeam că asta o să-mi dea încredere în mine, pentru că mă văd acolo și sunt pe un piedestal și toată lumea mă admiră. Dar nu a fost așa.

Am primit încredere în mine și de acolo, dar nu atât de multă pe cât am primit făcând lucruri de care nu mă credeam în stare. Să stau opt ore într-o singură poziție pentru o fotografie, asta mi-a dat încredere în mine, pentru că eu n-am crezut că sunt în stare să fac asta. Eu, Ana, de la 16 ani, n-am crezut că sunt responsabilă, n-am crezut că sunt organizată, n-am crezut că sunt ambițioasă. Nu știam lucrurile astea despre mine și le-am descoperit acolo.

M-am descoperit pe mine prin job-urile astea și asta mi-a dat încredere. Faptul că m-am văzut prin orașe, pe afișe, prin reviste, nu era decât o încoronare. Era munca mea, dar eu știam ce este în spate și știam cât de frumos este să muncești ca să vezi rezultatul acesta„, a mai spus Ana.

„Sunt cele mai frumoase cadouri pe care le primești de la viață când auzi de la ei, fără să le ceri, fără să le spui”

Ana se bucură atunci când reușește să redea încrederea adolescentelor care au ajuns la ea și care aveau mai multe probleme, inclusiv anxietate și depresie.

În plus, îi învață pe copiii și pe tinerii care ajung la cursurile ei că păstrarea și reîntoarcerea la naturalețe, fără botox și fără unghii false, sunt lucruri foarte importante care îi definesc și acum, dar și când vor deveni adulți.

Îmi plac copiii, îi iubesc enorm. Pentru mine, copiii sunt slăbiciune, toți sunt frumoși și cred că ei simt lucrul ăsta. Și mai cred că atunci când și tu ești copil, când nu ai pierdut copilul  din tine, cumva ei simt că ești pe aceeași lungime de undă și te respectă, te iubesc. Ceva special nu fac, dar este adevărat că i-aș trage ca un magnet după mine, i-aș strânge pe toți în brațe. 

Weekend-ul acesta, una dintre cursantele mele – care este aproape de finalul primului modul – mi-a spus că se bucură atât de mult că face cursuri cu mine și că simte că eu pentru ea sunt un mentor. Mi-a mai mărturisit că am ajutat-o să scape de anumite anxietăți pe care le avea, că a învățat să nu mai fie atât de timidă, că a prins foarte multă încredere în ea. Astea sunt cele mai frumoase cadouri pe care le primești de la viață, când auzi de la ei, fără să le ceri, fără să le spui, aceste cuvinte. Să vină de la ei natural, mi se pare cel mai frumos lucru pe lumea asta.”

„Fetele mai mari vin și spun tot timpul că este la modă să ai gene false și să pui botox în buze”

Fotografie, expresivitate, mimică, jocuri, dar și o parte teoretică – despre cum să ne prezentăm la un casting și cum să avem grijă de noi, în raport cu vârsta pe care o avem – sunt doar câteva dintre lucrurile care se întâmplă sâmbătă de sâmbătă în casa prietenoasă și atractivă, dar și în curtea în care copiii  se joacă, se simt iubiți, în care se râde mult și în care fiecare moment trece atât de repede.

„Modulurile au câte șase ședințe, a câte două ore. Primul modul a avut o oră și jumătate, dar noi ne lungeam mereu, că ne dezlipeam greu. Al doilea modul are două ore, cu pauze de câte 15 minute în care ieșim în curte, alergăm, sărim pe trambulină. Noi facem și partea de fotografie, în care învățăm cum să stăm la poză, învățăm să ne dăm seama de expresivitatea noastră, cum putem să ne jucăm cu mimica feței, un fel de actorie.

Și, totodată, avem partea teoretică, unde învățăm cum să ne prezentăm la un casting, la o ședință foto, ce înseamnă să avem grijă de noi, cum ar trebui să avem grijă de părul nostru. Unghiuțele scurte întotdeauna, să nu folosim genele false. Aici este o problemă, deoarece fetele mai mari vin și spun tot timpul că este la modă să ai gene false și să pui botox în buze.

Există acest lucru și a început de la vârsta de 12 ani, iar fetele își pun gene false și unghii lungi cu gel. Eu le spun că naturalețea este ceva special, dacă înveți să o iubești și să o apreciezi. Nu sunt lucruri specifice vârstei lor, trebuie să aibă răbdare. Însă, ceea ce descopăr și îmi place foarte mult este că sunt foarte modești, o calitate foarte mare să nu crezi că totul ți se cuvine. Să-ți rămână inocența copilăriei, chiar și în momentul în care tu știi că vei apărea la televizor sau undeva pe vreun afiș, să rămâi cu picioarele pe pământ. Eu asta încerc să le insuflu”, a mai spus Ana.

„Nu toți copiii vor pleca de aici cu gândul că vor fi modele, dar îmi doresc să aibă perspective”

Ana are planuri mari cu puștii ei. În cel de-al treilea modul își dorește să le organizeze o prezentare de modă adevărată, la teatru, acolo unde pot fi chiar ei personajele principale ale poveștii.

„Nu trebuie să fii model, dar faptul că tu ai parte de experiența asta îți poate deschide noi perspective. De fapt, dorința mea principală – pe lângă postură, sănătate și alte lucruri de valoare pe care ei le învață – este ca ceea ce fac cu mine să le deschidă perspective.

Nu toți copiii vor pleca de aici cu gândul că vor fi modele, poate își vor dori să fie actori, poate își vor dori să rămână în lumea artistică, dar ceea ce vreau eu este să aibă perspective. Și orice virgulă din viața lor să le deschidă o ușă, o cale în mintea lor, o idee.”

 „Copiii au nevoie de iubire, de îmbrățișarea caldă a părintelui, nu au nevoie de nimic altceva”

Ana Maria Gagea le transmite copiilor și tinerilor cu care lucrează să nu înceteze niciodată să fie ambițioși și să creadă în ei, iar părinților, să-și iubească mult copiii, să-și facă timp să-i asculte și să-i înțeleagă cu adevărat.

Mărturisește că niciun cadou pe care îl oferi copilului tău, indiferent de valoarea lui, nu înlocuiește dragostea și îmbrățișarea adevărată a părinților.

„Să fie cât mai ambițioși, să facă mereu cât mai multe lucruri și să învețe din cât mai multe domenii, să nu se lase descurajați de nimeni, pentru că întotdeauna va fi cineva care le va spune «aia nu o să poți să faci». Nu există! Poți să faci orice pe lumea asta. Poți să faci orice, dacă tu crezi și visezi.

Părinților le spun să-i asculte mai mult, să le ofere cât de multă iubire și atenție pot. Copiii n-au nevoie de multe jucării, au nevoie de iubire. N-au nevoie să-i duci la sute de cursuri, ci de îmbrățișarea caldă a părintelui. Și dacă o au, de acolo ei sunt puternici, nu mai au nevoie de altceva”, a conchis Ana Maria Gagea, fondatoarea proiectului Atelierele de modeling.

Dezinvoltură și naturalețe

O puștoaică simpatică de zece ani – deja defilează pe podium și merge la prezentări de modă – pe care am întâlnit-o la Atelierele de modeling, mi-a mărturisit cât de mult așteaptă ziua de sâmbătă pentru a veni la cursurile Anei Maria Gagea.

Recunoaște că adoră să pozeze, să învețe lucruri noi despre postură și atitudine. O strânge tare în brațe pe profesoara de modeling, mărturisindu-i că îi va fi dor de ea. Sunt momente de care Ana recunoaște că are parte și se bucură din plin, de la toți copiii care vin la atelierele ei.

La doar zece ani, puștoaica – tot Ana și ea – are o dezinvoltură și o naturalețe care te dezarmează. Știe exact ce vrea să ajungă când va fi mare – eterna întrebare transmisă din generație în generație – și se simte atât de bine în lumina reflectoarelor.

Ana, o puștoaică de 10 ani, la cursurile de modeling

Ana, o puștoaică de 10 ani, la cursurile de modeling / Sursă foto: Ana Maria Gagea

„Prietenia mi se pare ceva foarte important. Prietenul la nevoie se cunoaște”

Ochii îi sclipesc atunci când fotograful își îndreaptă aparatul, pentru a surprinde în obiectiv cele mai bune cadre, demne de un model adevărat. Nici urmă de emoție la fetița de zece ani, de parcă asta ar fi făcut asta toată viața.

„Îmi place foarte mult aici, învăț să merg, să pozez, să am atitudine. Mi-am făcut foarte mulți prieteni, îmi place că avem foarte mult spațiu. Mi-a plăcut mult că am învățat să am atitudine, să am postura corectă. Visul meu este să devin cântăreață, dar îmi doresc să fiu și model.

Prietenia mi se pare ceva foarte important, adică prietenul la nevoie se cunoaște și îmi place să am mulți prieteni. Abia aștept să vin în fiecare sâmbătă. Mai facem câteodată și gimnastică, povestim despre filme, despre viață. Îmi place foarte mult și să desenez”, mărturisește cu dezinvoltură și cu o atitudine de star puștoaica Ana, care are toate șansele să meargă pe marile podiumuri de modă și nu numai.

Sursă foto și video: arhivă Ana Maria Gagea


CITIȚI ȘI:

„Sunt trist, dar mă accept așa cum sunt!” DRAMELE adolescenților povestite de un psihoterapeut. Izolarea și suicidul, pericole în jurul tinerilor

EXCLUSIV | Tragediile tăcute ale adolescenților. Un psiholog vorbește deschis despre primele semne care trădează strigătul de ajutor al tinerilor

EXCLUSIV | Fenomenul violenței în școli: mai mulți părinți susțin că un elev își terorizează colegii. Conducerea școlii crede că ”nu sunt acte de violență în adevăratul sens”, Inspectoratul vede situația ca pe o ”tendință de șicanare”  

Două fete de 15 ani din Hunedoara s-au SINUCIS sărind de la 20 de metri. Una și-a sunat mama înainte de gestul extrem

Bullying-ul și mitul psihologului școlii arată cifre îngrijorătoare: Unu din patru copii a fost umilit în fața colegilor. ”Școala nu a prioritizat sănătatea emoțională a copiilor”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și