Subiectul la Limba și literatura română, de la simularea pentru Evaluarea Națională 2025, care viza scrierea corectă, a fost rezolvat integral și corect doar de 11.22% dintre elevii de clasa VIII-a. Este concluzia rezultatelor rezultatelor de la simulare publicate statistic de Ministerul Educației și Cercetării.
Mai exact, elevii au avut de ales forma corectă a cuvintelor, printre care ții / ți, copii / copiii, la / l-a, într-un anumit context. Cerințele de gramatică, gândirea critică, compoziție și transfer sunt zonele care le-au pus cele mai mari dificultăți elevilor de clasa a VIII-a, potrivit unei analize Edupedu.ro.
Peste 42% dintre elevi, adică aproape 70.000 dintre participanți, nu au scris măcar cele 150 de cuvinte la ultimul subiect, unde aveau de făcut o compunere, pentru a primi punctaj pentru redactare, conform analizei oficiale.
Subiectul I B, punctul 8 a fost rezolvat parțial de 86.35%, în timp ce 2,42% dintre elevi nu au pus forma corectă a cuvintelor în nicio situație, conform analizei pe itemi publicate de Ministerul Educației și Cercetării.
8. Scrie, pe spațiile punctate, forma corectă a cuvintelor subliniate în următorul enunț, reprezentând mesajul unui apicultor. 6 puncte
— Omule, dacă ții / ți (1) la / l-a (2) bunăstarea / bună starea (3) familiei tale, ia-ți / i-ați (4) copii / copiii (5) și mergeți să îngrijiți albinele ale / ai (6) căror stupi au fost stricați de ploaie!
— Omule, dacă …………(1) ………………(2) …………….(3) familiei tale, …………..(4) ……………..(5) și mergeți să îngrijiți albinele …………….(6) căror stupi au fost stricați de ploaie!
Subiecte Română – simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2025 – Poezia „Trezire” de Lucian Blaga, unul din textele de la prima vedere / „Crezi că, odată ce ai făcut o alegere, este bine să îți păstrezi opțiunea, indiferent de situație?” – au avut de argumentat elevii. La subiectul al II-lea, cerința a fost să prezinte mesajul poeziei.
Doar 64% dintre elevi au luat note de 5 și peste 5 la Limba Română, în timp ce aproape 72% au luat note de trecere la matematică și 89% la Limba maternă, potrivit rezultatelor la simularea Evaluării Naționale publicate luni de Ministerul Educației.
Ministerul Educației anunță că evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat. În acest context, lucrările au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.
Potrivit rapoartelor statistice, la Limba și literatura română, din cele 161.883 de lucrări evaluate, 103.629 au avut note mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă un procent de 64,01%.
Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).
Din acest punct de vedere, față de sesiunea similară a anului trecut, se remarcă o creștere semnificativă a acurateței evaluării: 8,81% lucrări reevaluate la limba și literatura română anul acesta, față de 11,39% în 2024, 0,1% lucrări reevaluate la matematică anul acesta, față de 0,25% în 2024 și 4,8% lucrări reevaluate la limba și literatura maternă anul acesta, față de 8% în 2024.
Elevii de clasa a VIII-a au susţinut pe 17 martie proba la Limba şi literatura română, iar marţi proba la Matematică din cadrul simulării. La rândul lor, elevii din partea minorităţilor naţionale au susţinut pe 19 martie proba la Limba şi literatura maternă. Prezenţa la fiecare probă a fost de peste 92%.
Sursă foto: Shutterstock