19:38
Soluția instanței
Contestația formulată de contestatorul inculpat Peșchir Bogdan împotriva încheierii din 21.03 2025 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 5 București, fost respinsă, cu majoritate, în complet de divergență, ca nefondată. Contestatorul inculpat a fost obligat la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Soluția este definitivă, potrivit soluției publicate pe portal instanțelor.
19:19
Avocat: „Am ajuns ca Ministerul Public să spună că anumite persoane sunt tolerate și cine nu în societate”
„Se spune că se ia o sentință în unanimitate. În secunda în care sunt divergențe – în cazul nostru, cei doi judecători, unul a avut o părere, nu a avut o altă părere – este nevoie de al treilea judecător care vine, ne ascultă din nou, îl aduce și pe Bogdan, dacă mai are nevoie de lămuriri și va înclina balanța ori în partea cuiva, ori în partea celuilalt. Admite sau respinge. Eu am spus și noi, și Bogdan, și apărătorii lui Bogdan, că noi avem o credință de nezdruncinat, pentru că mai sunt oameni sănătoși în România și mai ales în sistemul de justiție”, a declarat apărătorul lui Bogdan Peșchir, la ieșire din instanță.
Acesta a spus că procedura prevede să pună din nou concluzii, obligatoriu, iar clientului său să i de dea ultimul cuvânt.
„În opinia apărării, categoric, acest dosar nu are nicio probă din care să rezulte o minimă ingerință a clientului nostru în procesul electoral. Niciun moment acesta nu a condiționat pe cineva de primirea vreunei donații în schimbul unor voturi. Pur și simplu, el și-a exprimat public o opinie. Atât. Dacă a ajuns delictul de opinie să fie sancționat penal atunci înseamnă că atunci suntem…”, a declarat al doilea apărător.
„Mi-am notat cuvântul cu cuvânt, este noaptea minții din nou poziția Parchetului, care spune în felul următor: Trebuie să fie arestat Bogdan Peșchir să se transmită celui celorlalți din societatea românească – fiți foarte atent, am fost foarte atent și o să vedeți când o să vină, că am întrebat dacă s-a înregistrat ședința este înregistrată – se transmite celorlalți un exemplu, ascultați-mă, ascultați, formulare juridică: Pe cine tolerăm și pe cine nu tolerăm în libertate. Asta a fost. Eu m-am gândit că poate am aud bine, am întrebat instanța. Deci nu mai respectăm nicio regulă, nu mai respectăm niciun cod, nu mai respectăm nicio normă. Am ajuns ca Ministerul Public să spună că anumite persoane sunt tolerate și cine nu în societate”, a spus avocatul.
Tribunalul București judecă miercuri contestația lui Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu, la arestul preventiv. Judecătorii vor stabili dacă rămâne în continuare în spatele gratiilor sau va primi o măsură mai blândă. Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bogdan Peșchir. Avocatul lui Bogdan Peșchir așteaptă decizia judecătorilor.
Avocat: „Într-o țară normală, nu poți să impuți cuiva că a primit mesaje de la altcineva”
„L-au întrebat pe Bogdan foarte multe lucruri din dosar, ăsta este un lucru bun, înseamnă că au citit dosarul. Noi am arătat că nu au nicio legătură acele convorbiri. Păi, cum să invoci că Victor Micula a zis ceva dacă omul nu a zis? Asta este situația, asta este România.
Se mai spune într-o declarație că de ce a primit Bogdan atâtea mesaje. Nu poți să oprești să primești mesaje. Poți să blochezi o persoană, dar Bogdan Peșchir nu este organ de cercetare. Într-o țară normală, nu poți să impuți cuiva că a primit mesaje de la altcineva și altcineva spune lucrul acesta. Dacă lucrurile merg în felul ăsta, este un abuz cras. Așteptăm decizia și vedem ce se întâmplă”, a explicat Adrian Sîrbu, avocatul lui Bogdan Peșchir.
UPDATE. „Ne vom dovedi mai devreme sau mai târziu nevinovăția, iar în momentul în care roata se va întoarce, pentru că se va întoarce la un moment dat, cineva va trebui să plătească”, afirmă apărătorul lui Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei fostului candidat la prezidențiale Călin Georgescu.
Avocatul critică modul în care a fost tratată cauza, susținând că „acest dosar, această încadrare, nici măcar nu avea voie să ajungă pe instanță.”
Avocatul a adăugat că „Parchetul a văzut că este de ajuns să scrie acolo niște fantasme și judecătorul, cel puțin cel de la sectorul 5, s-a mulțumit să dea copy-paste și a dat curs propunerii Parchetului”.
Referitor la starea clientului său, apărătorul a menționat că Peșchir „se simte foarte bine” și are „un moral extraordinar”, descriindu-l ca fiind „un tip deneclintit” care „se simte nedreptățit”.
Procurorii au continuat, marți, audierile în dosarul manipulării alegătorilor, în care sunt vizați influenceri, vedete și simpli utilizatori ai rețelelor sociale. Aceștia ar fi primit bani de la Bogdan Peșchir, principalul finanțator al fostului candidat Călin Georgescu, pentru a-l susține în campania online.
Între timp, Peșchir a contestat măsura arestului preventiv, iar instanța urmează să decidă dacă va rămâne în detenție sau va fi plasat sub o măsură mai blândă.
Avocații lui Bogdan Peșchir cer eliberarea lui sub control judiciar sau arest la domiciliu
Judecătorii vor analiza, așadar, toate argumentele atât din partea avocaților, cât și cele ale procurorilor și vor veni cu o decizie care va fi definitivă.
În ceea ce privește motivarea arestului preventiv, judecătorii spun că Bogdan Peșchir trebuie să rămână în spatele gratiilor pentru a nu se sustrage urmăririi penale și anchetatorii au găsit mai multe nereguli în activitatea online a lui Bogdan Peșchir care ar putea duce la alte infracțiuni și, bineînțeles, e indicat să rămână în spatele gratiilor pentru a nu influența declarațiile martorilor.
Bogdan Peșchir a plătit aproximativ un milion de euro pentru a finanța campania electorală a lui Călin Georgescu
Discuțiile lui Bogdan Peșchir cu tiktokerii care au primit diverse sume de bani, fie prin oferirea de gift-uri în timpul unor sesiuni live, care constau în puncte ce pot fi apoi convertite în bani, fie prin plăți în aplicația Revolut, pentru a-l promova pe Călin Georgescu sunt dovezi clare pentru modul în care opera, a considerat magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a decis arestarea lui preventivă.
BogPR a acționat ”conspirat, a fost extrem de precaut și prevăzător”, sugerând în repetate rânduri celor cu care discuta să șteargă conversațiile cu el, arată judecătorul în motivarea deciziei de arestare, consultată de Gândul.
Bogdan Peșchir, principalul finanţator al campaniei lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2024, este arestat preventiv din 21 martie.
BogPR, cum este cunoscut pe TikTok, acuzat de 265 de acte materiale de corupere a alegătorului
Procurorii îl acuză pe Bogdan Peșchir că ar fi plătit, atât înainte, cât și după alegerile prezidențiale din 2024, anulate ulterior prin decizia Curții Constituționale, 265 de titulari de conturi de pe TikTok, în schimbul susținerii lui Călin Georgescu.
Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 arată, în motivarea deciziei de arestare preventivă, consultată de Gândul, că la dosar există probe că Bogdan Peșchir ”a comis cu intenţie o infracţiune săvârşită prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică”. Din declarațiile de martor și analizarea rezultatelor perchezițiilor informatice rezultă ce sume de bani le-a oferit BogPR tiktokerilor identificați și cu ce scop.
CITIȚI ȘI:
Cum a ÎMPĂRȚIT BogPR 1 mil. $ tiktokerilor care l-au susținut pe Georgescu. Cei mai mulți bani au ajuns într-un cont șters, la Micula și Makaveli
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ...
vezi toate
articolele