Prima pagină » Actualitate » LISTA lui Trump de „Ziua Eliberării” și efectele „războiului” comercial al SUA. Analist: „Un exercițiu de scamatorie financiară”

LISTA lui Trump de „Ziua Eliberării” și efectele „războiului” comercial al SUA. Analist: „Un exercițiu de scamatorie financiară”

LISTA lui Trump de

Analistul financiar Adrian Negrescu a făcut pentru Gândul o analiză completă cu privire la noul plan fiscal al lui Donald Trump – care vine la pachet cu taxe vamale pe care Statele Unite le vor impune partenerilor comerciali – și repercusiunile acestuia asupra Europei și implicit asupra României. Expertul financiar susține că Donald Trump pornește de la o situație corectă, ținând cont că Statele Unite au un deficit comercial de 1,2 trilioane de dolari, însă pune sub semnul întrebării felul în care noul președinte de la Casa Albă pune în aplicare acest „bullying economic.”

Adrian Negrescu spune că, pe tot acest fond de nesiguranță mondială, în care America devine un partener imprevizibil în relațiile economice, Europa trebuie să-și ia măsuri de avarie, pentru a evita o posibilă contagiune economică, generată de o eventuală recesiune din Statele Unite, pe fondul acestor decizii.

Oamenii președintelui au lucrat în ultimele săptămâni la planul tarifar asupra importurilor în SUA, iar liderul de la Washington urmează să-l prezinte într-un eveniment programat în Grădina de trandafiri a Casei Albe.

Evenimentul a fost promovat de administrația americană drept „Ziua Eliberării”, în vreme ce criticii politicilor lui Trump l-au etichetat drept „Ziua Demolării.”

Trump versus Europa. Măsuri de avarie pentru UE

Este important de precizat că Donald Trump și-a rezervat unele dintre cele mai dure critici pentru aliații istorici și principalii parteneri comerciali, precum Canada și UE.

„Prietenul s-a dovedit, de multe ori, mult mai rău decât dușmanul”, spunea Trump săptămâna trecută.

Administrația Trump urmează să anunțe miercuri seara introducerea de „tarife reciproce” care vizează țările care aplică tarife la produsele americane. Anunțul de miercuri va veni după ce Washingtonul a impus noi tarife la produsele din Mexic, China și Canada, principalii parteneri comerciali ai SUA, precum și tarife la produse precum oțelul și aluminiul.

Uniunea Europeană pregătește o ripostă rapidă la tarifele comerciale impuse de președintele american, Donald Trump, avertizează Comisia Europeană, în contextul măsurilor aplicate de Administrația de la Washington.

„Acest exercițiu de scamatorie financiară s-ar putea să fie un fel de alba-neagra, din care va pierde toată lumea”

Dacă Donald Trump numește ziua prezentării noului plan fiscal ca fiind una a „eliberării” Americii, cei afectați direct o cataloghează ca fiind una a demolării și a unei viitoare posbile recesiuni.

Președintele american susține însă că aceste tarife sunt o modalitate de a proteja economia țării de concurența neloială, dar și pentru a aduce sume mari la buget.

Adrian Negrescu consideră că, în ciuda prezentării nemiloase de către administrația Trump a noului plan fiscal, acest moment nu va face decât să ducă economia americană, dar și pe cea mondială către o potențială recesiune.

„Trebuie să înțelegem că acest bullying economic practicat de Donald Trump este doar un instrument, prin care noul președinte al Statelor Unite încearcă să-și promoveze interesele economice, politice, administrative și de securitate. Este doar o stratagemă menită să-i ofere un avantaj în discuțiile cu Uniunea Europeană, cu China, cu Rusia, cu toate celelalte țări cu care are legături comerciale, cu care le are legături de afaceri.

Trump pornește de la o situație corectă. Faptul că Statele Unite au un deficit comercial de 1,2 trilioane de dolari este o problemă uriașă. Gândiți-vă că, numai în relația cu China, are 295 de miliarde deficit comercial. Până și în relația cu România are un deficit comercial de 2,4 miliarde de dolari. Altfel spus, încearcă să câștige ceva mai mult decât câștiga până acum de pe urma acestui comerț internațional. Problema este cum o face.

Din punctul meu de vedere, acest exercițiu de «scamatorie» financiară, practicat de Trump, s-ar putea să fie un fel de alba-neagra din care va pierde toată lumea, inclusiv cei care joacă, în condițiile în care orice taxă în plus în economia mondială și așa fragilă nu va face altceva decât să ducă economia americană, în primul rând, și apoi economia mondială către o potențială recesiune”, spune analistul financiar.

„Este o mare problemă legată de efectele taxelor lui Trump în industria auto”

Adrian Negrescu a vorbit și despre efectele economice asupra României, după intrarea în vigoare a noilor planuri fiscale impuse de Donald Trump. Analistul financiar crede că exporturile de aluminiu și de fier ale României ar putea fi afectate de decizia SUA.

Totodată, Adrian Negrescu a semnalat o mare problemă legată și de efectele taxelor lui Trump în industria auto, România fiind un exportator de piese auto către Germania, care este principalul furnizor de mașini pentru piața americană.

„Sunt sunt două elemente care ridică semne de întrebare, în ceea ce privește efectele economice asupra României. În primul rând, exporturile noastre de fier și de aluminiu ar putea fi afectate. Noi exportam undeva la nivel de 70 de milioane de dolari anual în Statele Unite, astfel că va trebui să găsim o altă piață de desfacere, unde să ducem aceste materii prime care sunt esențiale pentru zona economică.

Pe de altă parte, este o mare problemă legată de efectele taxelor lui Trump în industria auto. Noi nu exportăm mașini în Statele Unite, dar exportăm foarte multe piese auto către Germania, în primul rând, care este principalul furnizor de mașini pentru piața americană.

Dacă nemții nu vor mai îmi vinde mașini în Europa, la nivelul la care o făceau până acum, bineînțeles că și comenzile către fabricile românești vor fi din ce în ce mai mici și vom avea de pierdut. Gândiți-vă că Europa vindea anual undeva la nivel de 750.000 de mașini în Statele Unite, aproape 39 de miliarde de euro, adică efectele se vor simți până în firmele românești, care produc în momentul de față piese pentru industria auto”, a explicat analistul financiar.

„Să ne dezvoltăm mai mult prin noi înșine, aici în țară, cu capitalul românesc”

Adrian Negrescu a mai punctat că, în acest context nesigur, România trebuie să-și învețe lecția și să-și stimuleze mai mult consumul intern și business-urile locale.

Analistul financiar vine și cu un sfat aplicat pentru guvernanții noștri, și anume „să venim cu o taxare zero pentru produsele americane, în așa fel încât să-i dăm lui Donald Trump senzația că România este o țară deschisă investițiilor americane și în acest fel să atragem capital american în această zonă a Europei”.

Expertul financiar consideră că, mai mult ca oricând, este momentul să fie stimulat capitalul românesc, dar și Bursa de Valori de la București, esențială din perspectiva atragerii investitorilor.

„Pe de altă parte, noi trebuie să ne învățăm lecția din această situație, să încercăm să stimulăm mai mult consumul intern, lanțurile de business la nivel local care să plece de la producție până la vânzare, să stimulăm capitalul românesc și să stimulăm Bursa de Valori de la București, care este esențială din perspectiva atragerii investitorilor.

Altfel spus, să ajutăm fondurile de investiții să investească mai mult în România, prin facilități fiscale, în așa fel încât să ținem banii în țară și să nu mai fim atât de dependenți de exporturi, indiferent că sunt către Europa sau către alte destinații, inclusiv piața americană. Să ne dezvoltăm mai mult prin noi înșine, aici în țară, cu capitalul românesc și cu facilități oferite capitalul românesc, fondurilor de investiții care au curajul să susțină economia națională.

Asta este lecția esențială pe care trebuie să o învățăm, să nu mai depindem atât de mult de ceea se întâmplă afară. Să încercăm să ne dezvoltăm singuri, printr-un ecosistem de business care să ne avantajeze. Mă uitam ce face în momentul de față Israelul, care a redus la zero taxele de import la toate produsele din Statele Unite, în tentativa de a se identifica ca un jucător imparțial în tot acest război comercial care se profilează la orizont”, a punctat Adrian Negrescu.

„Europa să-și securizeze lanțurile de business și să mizeze mai mult pe relația cu China, cu India, cu Japonia”

Analistul financiar nu are previziuni bune nici pentru America, precizând că se îndreaptă „en fanfare” către o recesiune pronunțată din a doua parte a anului, iar cel care va avea de suferit va fi chiar americanul de rând.

Adrian Negrescu explică faptul că toate aceste tarife nu vor face altceva decât să crească prețurile din Statele Unite, să crească inflația și să scadă vânzările de pe piața americană, comerțul fiind principalul motor și al economiei americane.

„Dacă americanii nu vor mai cumpăra atât de mult cât cumpărau până acum, economia se va duce, din păcate, spre recesiune, iar efectele se vor simți până și în Europa. Pentru că, să nu uităm, 22% din exporturile Uniunii Europene sunt către piața Statelor Unite. Așa că Europa trebuie să învețe lecția acestei schimbări fundamentale de optică, din punct de vedere comercial, promovată de Donald Trump și să încerce să stimuleze mai mult consumul intern.

Să încerce să securizeze lanțurile de business și să mizeze mai mult pe relația cu China, cu India, cu Japonia, mai ales în sectorul inovației. Și să nu uităm să dezvoltăm mai multe relații cu Africa, cu Asia de Sud-Est și cu alte destinații profitabile pentru produsele europene. America devine, din păcate, un partener neserios în relațiile economice, un partener imprevizibil, iar din această perspectivă trebuie ca și europenii să-și ia măsuri de avarie, pentru a evita potențiala contagiune economică, generată de o eventuală recesiune din Statele Unite”, a conchis Adrian Negrescu.

Christine Lagarde, despre consecințele tarifelor lui Donald Trump

Tarifele pe care intenționează să le introducă președintele SUA, Donald Trump, vor avea consecințe negative pentru întreaga lume, iar pagubele vor depinde de cât de departe vor merge, cât timp vor fi în vigoare și dacă vor duce la negocieri încheiate cu succes, a declarat, miercuri, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, citată de Reuters.

„Vor fi negative pentru întreaga lume, iar densitatea și durata impactului vor varia în funcție de amploare, produsele vizate, cât de mult vor dura și dacă vor fi sau nu negocieri. Pentru că să nu uităm că deseori aceste escaladări ale tarifelor se dovedesc dăunătoare, inclusiv pentru cei care le impun, se finalizează prin negocieri la care oamenii stau și discută și, în cele din urmă, recurg la eliminarea unora dintre aceste bariere”, a spus Lagarde, într-un interviu pentru postul irlandez de radio Newstalk.

Donald Trump, consecvent în amenințările cu tarife la adresa bunurilor importate în SUA

Președintele american Donald Trump a declarat, în repetate rânduri, că este pregătit să impună bariere comerciale radicale, în cadrul unei autoproclamate „Zile a eliberării.” Este un moment pe care Europa a încercat să îl amâne cât a putut de mult, tocmai pentru a evita o furtună economică.

Un punct important pe listă a fost cumpărarea mai multor gaze naturale lichefiate (GNL) americane, fiind primul lucru pe care Ursula von der Leyen, care conduce brațul executiv al UE, l-a sugerat după alegerea lui Trump.

China, Coreea de Sud și Japonia au anunțat că vor coopera pentru a riposta față de tarifele americane. Potrivit presei de la Beijing, Tokio și Seulul intenționează să importe din China materie brută pentru fabricarea semiconductorilor.

Donald Trump: „Mâine se va termina cu jefuirea Americii”

„Mâine se va termina cu jefuirea Americii”, a declarat, marţi, Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a administrației Trump, precizând că noile taxe ar trebui să intre în vigoare „imediat”.

De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a majorat deja taxele vamale pentru produsele din China, o parte din cele din ţările vecine Mexic şi Canada, precum şi pentru oţel şi aluminiu, indiferent de originea lor.

Washingtonul intenţionează, de asemenea, să impună o taxă suplimentară de 25% pentru automobilele şi piesele de schimb fabricate în străinătate. În campania electorală de anul trecut, Trump a susținut un tarif general de 10% pentru toate importurile în SUA. Separat, el a avansat procentaje de la 20 până la 60% pentru importurile din China.

Cine sunt „Dirty 15” vizați de Donald Trump

Administrația Trump nu a nominalizat țările vizate de noile tarife, dând de înțeles că planul ce va fi prezentat este unul cuprinzător. Duminică, președintele american a reiterat că acest plan s-ar putea aplica „tuturor țărilor”, așa cum spunea anul trecut, în timpul campaniei.

Luna trecută, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a spus că eforturile se concentrează pe „Dirty 15” (n.r. – „Cei 15% ticăloși” ), respectiv 15% din toate țările lumii care dețin cea mai mare pondere în comerțul cu SUA și care, la rândul lor, au impus tarife sau alte reglementări care dezavantajează companiile americane.

Concret, ar fi vorba de Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaysia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Elveția, Taiwan, Thailanda, Turcia, Regatul Unit și Vietnam.

Taxe vamale impuse deja de Statele Unite

SUA vor începe să colecteze de joi taxele vamale de 25% anunțate pentru importurile legate de sectorul auto, iar taxele pe mașinile importate integral vor intra în vigoare la miezul nopții. Aceste taxe se vor extinde la piesele auto relevante în săptămânile următoare, până pe 3 mai.

  • Deja a intrat în vigoare, din 4 februarie, taxa vamală suplimentară de 10% anunțată de Trump asupra tuturor importurilor din China, taxă pe care a dublat-o la 20% din data de 4 martie.
  • China a răspuns prin taxe vamale asupra unei game largi de produse americane, inclusiv o taxă de 15% pe cărbune și gaz natural lichefiat și o taxă de 10% pe țițeiul american, în vigoare din 10 februarie.
  • De asemenea, China a aplicat taxe vamale de până la 15% pe exporturile agricole americane începând cu 10 martie.
  • Taxele vamale extinse ale lui Trump pe oțel și aluminiu au intrat de asemenea în vigoare la începutul lunii aprilie. Importurile în SUA pentru ambele metale sunt acum taxate cu 25%, după ce Trump a eliminat scutirile pentru oțel și a majorat tarifele pe aluminiu pe care administrația sa anterioară le-a negociat în 2018.

UE anunță că are un plan de ripostă

La rândul său, UE a pregătit un plan de retorsiune. După taxele pe oțel și aluminiu impuse de SUA în martie, Comisia Europeană a comunicat că va taxa bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.

Recent, blocul comunitar a inițiat consultări pentru o a doua tranșă de tarife asupra bunurilor din SUA, cu un impact estimat de 18 miliarde de euro.

Uniunea Europeană are un „plan solid” pentru a riposta la tarifele impuse de Donald Trump, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de ripostă, dar dacă va fi necesar, avem un plan puternic de ripostă și îl vom folosi”, a spus Ursula von der Leyen, marți, în Parlamentul European.

Blocul comunitar intenționa să implementeze aceste măsuri în două etape, pe 2 și 13 aprilie, dar ulterior a anunțat că va amâna implementarea până la jumătatea lunii aprilie, fără a preciza o dată exactă.


CITIȚI ȘI:

UE este deschisă negocierilor cu SUA, dar îl amenință pe Trump cu o RIPOSTĂ fermă la taxele vamale /„Vor crea un monstru birocratic”

UE pregătește o ripostă fermă la taxele comerciale aplicate de TRUMP /„Vor exista reacții în următoarele zile și săptămâni”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și