Prima pagină » Actualitate » Încep concedierile în domeniul AUTO din România? Primele efecte, după noile tarife anunțate de Donald Trump / „Cutremur” în multe domenii

Încep concedierile în domeniul AUTO din România? Primele efecte, după noile tarife anunțate de Donald Trump / „Cutremur” în multe domenii

Încep concedierile în domeniul AUTO din România? Primele efecte, după noile tarife anunțate de Donald Trump /

Românii care lucrează în domeniul auto sau în industrii conexe, sunt amenințați de concedieri. În aceeași situație ar fi și fabricile de cauciucuri sau de piele, iar riscurile sunt și mai mari din cauza taxelor anunțate de președintele american Donald Trump. 

Preşedintele Donald Trump a anunţat, miercuri, că semnează un „ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru ţările din întreaga lume.”

Aceste tarife pornesc de la o bază minimă de 10%. Conform unui tabel prezentat de şeful Casei Albe, tariful reciproc impus UE este de 20%. De asemenea, el a reconfirmat intrarea în vigoare a taxelor vamale de 25 la sută pentru toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Anunţul a provocat un adevărat cutremur pe pieţele internaţionale.

„Riscul cel mai mare pentru economia românească este unul care ține de restrângere a activității economice”

„Foarte mulți oameni se întreabă cu cât ar putea să crească prețurile la noi în țară. Și este foarte bine că ați început să explicați lucrurile în această formă, pentru că, deocamdată, atâta timp cât Uniunea Europeană nu reacționează cu taxe vamale reciproce la taxele vamale impuse de Statele Unite, riscul cel mai mare pentru economia românească este unul care ține de restrângere a activității economice, ceea ce ar putea într-adevăr să ducă și la pierderea unor locuri de muncă.

Pentru că pe măsură ce companiile românești care fie exportă direct în Statele Unite, fie produc componente pentru industria auto din Germania, Franța sau Italia, încep să piardă din comenzi, lucrul ăsta într-adevăr, s-ar putea să ducă la ori închiderea unor fabrici, ori restrângerea numărului de locuri de muncă, ceea ce ar putea să aibă într-adevăr un efect semnificativ al spre economiei românești”, a spus Adrian Năsulea, profesor de economie mondială, la Antena 3 CNN despre scenariile care sunt luate în calcul.

„Înseamnă automat creșteri de prețuri în continuare și pe parcursul acestui an”

România se confruntă deja cu un val de scumpiri, iar prognozele economice indică faptul că situația ar putea să se înrăutățească în perioada următoare, ținând cont de întreg contextul internațional.

„În ceea ce privește situația de la noi din țară, în mod special, e foarte important iarăși să înțelegem că acest val inflaționist, această creștere a prețurilor, care pare să continue de ani de zile, deja ține foarte mult de problemele de deficit bugetar, de anumite decizii de politici publice care au fost luate sau sunt luate în continuare de către politicienii noștri. 

Atâta timp cât avem masă monetară în exces, cât avem mai mulți bani care intră pe piața locală, fie că aceștia intră din împrumuturi sau din chestiuni care țin de politică monetară, lucrul ăsta este menit să ducă în continuare la creșterea prețurilor. Deci, în acest moment, cel puțin cu un deficit bugetar prognozat la 7% sau pe care încercăm să-l ținem sub control și să îl menținem la doar 7% dacă putem spune doar lucrul acesta, înseamnă automat creșteri de prețuri în continuare și pe parcursul acestui an”, a încheiat profesorul de economie.

Taxe vamale impuse deja de Statele Unite

SUA vor începe să colecteze de joi taxele vamale de 25% anunțate pentru importurile legate de sectorul auto, iar taxele pe mașinile importate integral vor intra în vigoare la miezul nopții. Aceste taxe se vor extinde la piesele auto relevante în săptămânile următoare, până pe 3 mai.

  • Deja a intrat în vigoare, din 4 februarie, taxa vamală suplimentară de 10% anunțată de Trump asupra tuturor importurilor din China, taxă pe care a dublat-o la 20% din data de 4 martie.
  • China a răspuns prin taxe vamale asupra unei game largi de produse americane, inclusiv o taxă de 15% pe cărbune și gaz natural lichefiat și o taxă de 10% pe țițeiul american, în vigoare din 10 februarie.
  • De asemenea, China a aplicat taxe vamale de până la 15% pe exporturile agricole americane începând cu 10 martie.
  • Taxele vamale extinse ale lui Trump pe oțel și aluminiu au intrat de asemenea în vigoare la începutul lunii aprilie. Importurile în SUA pentru ambele metale sunt acum taxate cu 25%, după ce Trump a eliminat scutirile pentru oțel și a majorat tarifele pe aluminiu pe care administrația sa anterioară le-a negociat în 2018.

UE anunță că are un plan de ripostă

La rândul său, UE a pregătit un plan de retorsiune. După taxele pe oțel și aluminiu impuse de SUA în martie, Comisia Europeană a comunicat că va taxa bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.

Recent, blocul comunitar a inițiat consultări pentru o a doua tranșă de tarife asupra bunurilor din SUA, cu un impact estimat de 18 miliarde de euro.

Uniunea Europeană are un „plan solid” pentru a riposta la tarifele impuse de Donald Trump, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de ripostă, dar dacă va fi necesar, avem un plan puternic de ripostă și îl vom folosi”, a spus Ursula von der Leyen, marți, în Parlamentul European.

Blocul comunitar intenționa să implementeze aceste măsuri în două etape, pe 2 și 13 aprilie, dar ulterior a anunțat că va amâna implementarea până la jumătatea lunii aprilie, fără a preciza o dată exactă.

România a exportat mai mult în SUA decât a importat

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România are un excedent comercial cu SUA de peste 770 milioane de euro, adică a exportat mai mult decât a imporat. În ultimii doi ani, România a exportat în SUA produse și servicii în valoare de peste 2 miliarde de euro: mașini și echipamente electrice, metale, materiale plastice, materiale textile, articole de ceramică, produse vegetale, animale vii, piei, încălțăminte și mobilier.

Țara noastră a importat de la americani produse în valoare de 1,3 miliarde de euro, precum produse alimentare, tutun, instrumente optice, fotografice, cinematografice și medico-chirurgicale, mijloace și materiale de transport, produse chimice și produse minerale.

Exporturile mărfurilor românești în America sunt estimate la 0,7% din PIB-ul României sau 2,4 miliarde de euro în 2024. Exporturile de mărfuri din România în SUA depind de gradul de senzitivitate al exporturilor în SUA la creșterea taxelor, potrivit datelor INS.

CITIȚI ȘI:

LISTA lui Trump de „Ziua Eliberării” și efectele „războiului” comercial al SUA. Analist: „Un exercițiu de scamatorie financiară”

UE este deschisă negocierilor cu SUA, dar îl amenință pe Trump cu o RIPOSTĂ fermă la taxele vamale /„Vor crea un monstru birocratic”

UE pregătește o ripostă fermă la taxele comerciale aplicate de TRUMP /„Vor exista reacții în următoarele zile și săptămâni”

Economia românească, în vizorul specialiștilor din SUA. Domeniile PROBLEMĂ din țara noastră pentru americani

România a exportat mai mult în SUA decât a importat. Care sunt produsele românești cele mai vândute peste ocean

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și