Prima pagină » Actualitate » Începe războiul comercial SUA-Germania! Se ia în calcul retragerea celor 1.200 de tone de AUR, depozitate în New York / Costuri imense

Începe războiul comercial SUA-Germania! Se ia în calcul retragerea celor 1.200 de tone de AUR, depozitate în New York / Costuri imense

Începe războiul comercial SUA-Germania! Se ia în calcul retragerea celor 1.200 de tone de AUR, depozitate în New York / Costuri imense

Decizia lui Donald Trump a de impune noi tari pentru blocul UE, a stârnit o serie de îngrijorări, dar și de riposte imediate, venite după anunțul liderului de la Casa Albă. Spre exemplu, Germania ia în considerare retragerea rezervelor sale de aur depozitate la New York, din cauza îngrijorărilor legate de imprevizibilitatea politicii președintelui american Donald Trump.

Depozitele de aur ale Germaniei sunt pe locul doi în lume

Timp de decenii, Germania a depozitat aproximativ 1.200 de tone de aur – aproximativ 30% din rezervele sale totale – în seifurile Rezervei Federale a SUA din Manhattan.

Conform raportului, depozitele de aur ale Germaniei, acumulate în mare parte prin excedentele de export de după cel de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul sistemului Bretton Woods, sunt pe locul doi în lume, după Statele Unite.

Aceste rezerve, evaluate în prezent la aproximativ 113 miliarde EUR, au fost păstrate istoric în străinătate pentru a asigura lichidități rapide în dolari în timpul situațiilor de urgență financiară, potrivit Antena 3,  care citează publicația germană Bild.

„Să aducă toate rezervele de aur la Frankfurt sau cel puțin în Europa cât mai repede posibil”

Potrivit Bild, mișcarea este determinată de temerile că Washingtonul nu mai poate fi considerat un partener de încredere constant. Markus Ferber, membru CDU în Parlamentul European, s-a alăturat acestui punct de vedere.

„Cer verificări regulate ale rezervelor de aur ale Germaniei. Reprezentanții oficiali ai Bundesbank trebuie să numere personal lingourile și să își documenteze rezultatele.”

Ambii politicieni și-au făcut remarcile înainte de recenta decizie a lui Trump de a impune tarife vamale radicale asupra Uniunii Europene, o măsură care ar putea înăspri poziția Germaniei.

Taxe vamale impuse deja de Statele Unite

SUA vor începe să colecteze de joi taxele vamale de 25% anunțate pentru importurile legate de sectorul auto, iar taxele pe mașinile importate integral vor intra în vigoare la miezul nopții. Aceste taxe se vor extinde la piesele auto relevante în săptămânile următoare, până pe 3 mai.

  • Deja a intrat în vigoare, din 4 februarie, taxa vamală suplimentară de 10% anunțată de Trump asupra tuturor importurilor din China, taxă pe care a dublat-o la 20% din data de 4 martie.
  • China a răspuns prin taxe vamale asupra unei game largi de produse americane, inclusiv o taxă de 15% pe cărbune și gaz natural lichefiat și o taxă de 10% pe țițeiul american, în vigoare din 10 februarie.
  • De asemenea, China a aplicat taxe vamale de până la 15% pe exporturile agricole americane începând cu 10 martie.
  • Taxele vamale extinse ale lui Trump pe oțel și aluminiu au intrat de asemenea în vigoare la începutul lunii aprilie. Importurile în SUA pentru ambele metale sunt acum taxate cu 25%, după ce Trump a eliminat scutirile pentru oțel și a majorat tarifele pe aluminiu pe care administrația sa anterioară le-a negociat în 2018.

UE anunță că are un plan de ripostă

La rândul său, UE a pregătit un plan de retorsiune. După taxele pe oțel și aluminiu impuse de SUA în martie, Comisia Europeană a comunicat că va taxa bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.

Recent, blocul comunitar a inițiat consultări pentru o a doua tranșă de tarife asupra bunurilor din SUA, cu un impact estimat de 18 miliarde de euro.

Uniunea Europeană are un „plan solid” pentru a riposta la tarifele impuse de Donald Trump, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de ripostă, dar dacă va fi necesar, avem un plan puternic de ripostă și îl vom folosi”, a spus Ursula von der Leyen, marți, în Parlamentul European.

Blocul comunitar intenționa să implementeze aceste măsuri în două etape, pe 2 și 13 aprilie, dar ulterior a anunțat că va amâna implementarea până la jumătatea lunii aprilie, fără a preciza o dată exactă.

 

Sursă foto: Gândul

 

CITIȚI ȘI:

LISTA lui Trump de „Ziua Eliberării” și efectele „războiului” comercial al SUA. Analist: „Un exercițiu de scamatorie financiară”

UE este deschisă negocierilor cu SUA, dar îl amenință pe Trump cu o RIPOSTĂ fermă la taxele vamale /„Vor crea un monstru birocratic”

UE pregătește o ripostă fermă la taxele comerciale aplicate de TRUMP /„Vor exista reacții în următoarele zile și săptămâni”

Economia românească, în vizorul specialiștilor din SUA. Domeniile PROBLEMĂ din țara noastră pentru americani

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și