Zilele trecute, Compania TAROM anunța că, din cauza unei situații tehnice la aeronava care urma să opereze zborul RO 384, pe ruta Paris-București din 2 aprilie, s-a decis anularea zborului, pentru efectuarea unor verificări și teste suplimentare. Gândul prezintă, în exclusivitate, cum arată cele două cauciucuri sparte ale aeronavei de la cursa de Paris, la care s-a întrerupt decolarea.
Pilotul – comandant Cezar Osiceanu, cu mare expertiză în zona aviației, a vorbit pentru Gândul despre acest incident.
„Întreruperea decolării a avut la bază decizia pilotului comandant, luată ca urmare a apariției unei semnalizari de avarie a unei componente a instalației electrice. Cel mai probabil, automatul de frânare a intrat în acțiune – și cum frânarea se face extrem de puternic prin intermediul lui – cele două cauciucuri nu au rezistat și s-au spart după cum se vede. La avioanele Heavy, Airbus 330,350, 380 și Boeing 747,767,777,787) se schimbă toate roțile trenului de aterizare, după o întrerupere a decolării, chiar dacă nu sunt sparte ca măsură de siguranță în vederea prevederii unor incidente la următoarea decolare.
Pentru a înțelege mai exact ce poate produce spargerea unui cauciuc, trebuie să ne amintim catastrofa cu Concorde de la Paris. Acolo, din cauza unei bucăți metalice provenite de la avionul ce decolase înainte, la trecerea peste ea a Concorde-ului s-a/s-au spart unul/două cauciucuri. Bucăți de cauciuc au lovit aripa avionului și au spart-o. Cum în aripă sunt rezervoarele de petrol acesta a curs direct pe jetul de evacuare al motoarelor și de acolo se știe ce a urmat”, a declarat pilotu -comandant Cezar Osiceanu pentru Gândul.
În iulie 2010, Zborul Air France 4590, un Concorde supersonic, s-a prăbușit, ducând la moartea a 113 oameni – 109 în avion și 4 la sol. Avionul a luat foc in cursul decolarii și s-a prăbușit peste un hotel din apropiere.
Potrivit raportului oficial, dezastrul a fost provocat de o lamela de titaniu ratacita pe pista de un alt avion care abia decolase. Dupa opt ani de investigații, justiția a decis sa dea în judecată pentru omor involuntar compania deținătoare a aparatului care a pierdut piesa.
Incidentul de la Paris, respectiv cauzele care au condus la decizia luată de comandantul aeronavei, este în curs de investigație, conform procedurilor curente, autorităților locale alăturându-li-se o echipă TAROM din această dimineață.
„Mai exact, în timpul rulării pe pistă în vederea decolării, pilotul a decis din motive de siguranță, să recurgă la procedura de rejected take off, respectiv întreruperea decolării prin frânare. Respectiva acțiune a condus la avarierea a două anvelope ale averonavei, fără niciun alt incident. Conform uzanțelor care se impun în cazul unei astfel de situații, autoritățile aeroportului au dispus trimiterea mașinilor de siguranța, inclusiv de Pompieri, în preajma aeronavei.
Toți pasagerii au fost debarcați și au fost transportați cu autobuzele înapoi în aeroport. Menționăm că în prezent pasagerii, după ce li s-a asigurat asistență la sol, conform Regulamentului EC 261/2004, și au fost cazați peste noapte, urmează să fie rerutați în cel mai scurt timp cu destinația București”, sunt precizările făcute de compania TAROM.
Sursă foto: Gândul Exclusiv
CITIȚI ȘI: