TITANII filmului românesc. Imagini de arhivă cu „greii” marelui ecran – GALERIE FOTO
Nu de puține ori, unii dintre români tind sa minimizeze contribuția uriașă a actorilor autohtoni la marele „bazin” cinematografic mondial.
Chiar dacă România nu a beneficiat de „școala” de la Hollywood și starurile noastre nu au avut niciodată șansa pe care o are acum Sebastian Stan, de exemplu, actorul român nominalizat la Oscar, aceștia și-au pus amprenta asupra generațiilor.
Să nu îi uităm nicicând pe „greii”, „titanii” filmului românesc, dar să ne aplecăm puțin privirea și asupra noii generații de actori, unii foarte promițători, precum Vlad Ivanov, Șerban Pavlu și Andi Vasluianu.
Nume de referință precum Dem Rădulescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mircea Diaconu, Radu Beligan, Marcel Iureș, Florin Zamfirescu, Horațiu Mălăele, Sergiu Nicolaescu, Iurie Darie, Ion Dichiseanu, Marin Moraru, Amza Pellea, Răzvan Vasilescu, Florin Piersic, Mitică Popescu, Cristi Iacob, Toma Caragiu, Geo Costiniu, Mircea Albulescu, Ștefan Mihăilescu Brăila, George Mihăiță și alții se află în galeria foto.
Ne-am dori să vorbim despre fiecare în parte, dar timpul și spațiul nu permite un asemenea „lux”, deși ar trebui, cândva, să ni-l asumăm. Până atunci, iată câteva din numele sonore despre care am așternut câteva cuvinte.
Ion Dichiseanu a fost un mare actor de film, radio, scenă, televiziune și voce, precum și scriitor român. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București) în 1959. A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal. De asemenea, în 2019, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciului Credincios în grad de ofițer. A jucat în filme celebre, precum „Titanic Vals”, „Castelul condamnaților”, „100 de lei”, „Pistruiatul”, „Acțiunea Autobuzul”, „Burebista”, „Triunghiul morții”, „Supraviețuitorul”, „Între chin și amin” etc.
A fost cel mai cunoscut regizor, scenarist și actor român. A debutat cu lung metrajul „Dacii” (1967”. Nicolaescu a regizat megaproducția „Mihai Viteazul” (1971) și a interpretat rolul lui Andrei în serialul „Pistruiatul” (1973).
Sergiu Nicolaescu a regizat următoarele filme (în multe a și jucat): „Dacii” (1967), „Mihai Viteazul” (1971), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), „Cu mâinile curate” (1972), „Osînda” (1976), „Accident” (1977), „Nea Mărin Miliardar” (1979), „Ringul” (1984), „Triunghiul morții” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005) etc.
Nu rata nici: VIDEO | Cine l-a descoperit, de fapt, pe „Pistruiatul” Costel Băloiu: Nu a fost Sergiu Nicolaescu!
Amza Pellea a fost unul dintre cei mai respectați actori români. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, dar a interpretat și figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul. Fiica sa este actrița Oana Pellea. Amza Pellea a jucat în filme de patrimoniu, precum „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Nemuritorii”, „Osînda”, „Nea Mărin Miliardar”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Imposibila iubire” etc.
„Icoană” a filmului românesc, Mircea Albulescu nu are nevoie de nicio prezentare. A fost actor, profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator. A jucat în multe filme regizate de Sergiu Nicolaescu, precum „Dacii”, „Mihai Viteazul” și „Nea Mărin Miliardar”. În 1993 a avut rolul emblematic al deținutului-gardian „Grecul” din filmul de referință „Cel mai iubit dintre pământeni”.
Ștefan Iordache rămâne în memoria colectivă pentru rolul lui Victor Petrini, profesor universitar de filozofie, din filmul „Cel mai iubit pământeni”. Cariera sa este însă una exhaustivă, cu numeroase filme de succes, precum „Bietul Ioanide”, „Pruncul, petrolul și ardelenii”, „Glissando”, „Hotel de lux”, „Omul zilei” etc.
Gheorghe Dinică a jucat în peste 70 de filme românești, fiind considerat „cel mai mare „rău” al cinematografiei românești”, în sens admirativ, de un alt actor legendar, Horațiu Mălăele. Dinică a refuzat să joace în filme americane, dar a devenit celebru în cele autohtone, fiind asemuit în epoca modernă cu Robert De Niro. Îl știm din filme de renume, precum „Columna”, „Felix și Otilia”, „Cu mâinile curate”, „Cuibul salamandrelor”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Concurs”, „Crucea de Piatră”, „Patul lui Procust”, „Examen”, „Filantropica” etc.
O pierdere imensă a fost Mircea Diaconu, mare actor, om politic și profesor român. Ca și Dinică, nu are nevoie de vreo introducere. A debutat în 1971, cu filmul „Nunta de piatră”, regizat de Dan Pița. Au urmat filme uriașe, precum „Tănase Scatiu”, „Actorul și sălbaticii”, „Profetul, aurul și ardelenii”, „Buletin de București”, „Căsătorie cu repetiție”, „Asfalt Tango”, „Filantropica”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Doar cu buletinul la Paris” etc.
Sursa foto: Capturi, Facebook, YouTube