Prima pagină » Actualitate » LEGE pentru vecinii cu gard comun! Ce regulă trebuie să respecte românii care locuiesc la casă

LEGE pentru vecinii cu gard comun! Ce regulă trebuie să respecte românii care locuiesc la casă

LEGE pentru vecinii cu gard comun! Ce regulă trebuie să respecte românii care locuiesc la casă
Sursa foto - caracter ilustrativ

Gardurile care despart doi vecini reprezintă, de multe ori, o sursă de conflict. Dar, de acum, lucrurile sunt clare și există reguli stricte care trebuie respectată pentru că a fost adoptată o lege în acest sens.

Proprietarii se întreabă cine plătește pentru un gard nou sau pentru repararea lui, dar și care sunt distanțele legale ce trebuie păstrate atunci când se construiește ceva.

Costul ridicării sau reparației unui gard care separă două proprietăți este în general împărțit în mod egal între vecini, informează bzi.ro.

Un gard despărțitor între vecini trebuie să respecte dreptul la proprietate și posesie al ambilor vecini și să nu fie amplasat doar pe o singură parte a proprietății.

Mai mult, trebuie să permită scurgerea apei de pe el pe ambele fonduri de proprietate,iar înălțimea maximă a gardului dintre vecini este de 2 metri, cu excepțiile prevăzute de lege.

„(2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, prevede Art. 662 alin. 2 din Codul Civil.

Conform Codului Civil, gardul sau zidul care separă proprietățile este considerat proprietate comună. Niciun vecin nu poate refuza să contribuie la construcția gardului conform articolului 662 din Codul Civil, care stipulează că (1) „Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărțituri comune”.

Ce riscă vecinul care nu contribuie la construirea gardului

Dacă un proprietar refuză să contribuie cu bani la construirea gardului dintre proprietatea sa și a celuilalt vecin, poate fi chemat în judecată, iar legea privind gardurile între vecini poate ajuta la câștigarea procesului în instanță.

Dacă vecinul construiește gardul cu banii săi, poate solicita instanței de judecată să oblige vecinul să îi plătească valoarea gardului ridicat.

Atenție, în instanță se poate obține reducerea prețului solicitat de vecin pentru construirea gardului, dacă aceasta este considerată exagerată.

Cei care stau la casă și au curte trebuie să respecte mai multe reguli. Conflictele dintre vecini pornesc adesea de la gardul care separă proprietățile.

Din ce motive apar cele mai multe conflicte între vecini, când vine vorba de gardul despărțitor

Conflictele între vecini pot apărea din diverse motive, cum ar fi plasarea incorectă a gardului, degradarea sau refuzul de a repara gardul.

Indiferent dacă gardul vecinului este amplasat pe proprietatea ta fără consimțământ, nu ai dreptul legal de a-l dărâma fără o hotărâre judecătorească.

Actul de a distruge un bun care nu vă aparține, fără autorizație legală, este considerat infracțiune de distrugere.

Înainte de a demola gardul, trebuie să vă adresați instanței de judecată cu o acțiune în obligarea vecinului de a demola gardul.

În cazul în care vecinul refuză să demoleze gardul, puteți solicita instanței autorizația de a efectua dumneavoastră demolarea, pe cheltuiala vecinului.

În cazul în care se întâmplă ca gardul dumneavoastră să fie distrus de vecin ca act de răzbunare sau din alte motive nejustificate, puteți formula o plângere penală pentru distrugere.

Cei care stau la casă trebuie să respecte mai multe reguli stricte în 2025 privind repararea sau construirea unui gard comun cu vecinii.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele