Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului

Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului
Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele.
Publicat: 15/02/2012, 11:49
Actualizat: 07/05/2012, 16:06

Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele. Neregulile au fost descoperite de către inspectorii Departamentului de Control al Guvernului (DCG) în urma unor verificări efectuate, la sfârșitul anului trecut, la serviciile deconcentrate cu atribuții de control din județele Bacău, Dolj, Galați, Prahova, Argeș, Buzău, Brașov și Vâlcea.

La secțiile județene ale Gărzii Financiare, inspectorii au descoperit, printre altele, că raportul zilnic de control este întocmit sumar, fără să fie însușit prin semnătură de către comisari și fără viza comisarului șef de divizie, că bunurile confiscate sunt depozitate în spații diverse, precum săli de sport, fără să fie aranjate pe loturi distincte și etichetate conform normelor obligatorii de lucru și că nu există un compartiment distinct care să primească, să înregistreze și să soluționeze petițiile.

Departamentul de Control al Guvernului a mai descoperit că inspectorii oficiilor județene pentru protecția consumatorului au aplicat în multe cazuri "avertismente", considerând ca faptele sancționabile sunt de o gravitate redusă, dar fără să aplice astfel prevederile legale conform cărora respectivele abateri sunt sancționate cu amendă contravențională, iar unele acte de control întocmite de către inspectori conțin vicii de formă, situație ce permite firmelor să le conteste și să câștige în instanță procesul.

În cazul direcțiilor sanitar-veterinare s-a descoperit că operațiunile de control privind conformitatea datelor declarate pe proprie răspundere la Oficiul Registrului Comerțului de către firmele nou-înființate sunt derulate cu întârziere, că un număr foarte mare de amenzi contravenționale aplicate de inspectorii de control au fost transformate de instanțele de judecată în "avertisment" și că aceste direcții nu au organizat activitatea de primire, evidențiere și rezolvare a petițiilor.

La secțiile județene ale Gărzii Naționale de Mediu, inspectorii au constatat că echipele de control nu au specificat întotdeauna în mod clar sancțiunile aplicate, că la dosarele privind activitatea firmelor nu se regăsesc întotdeauna documente din care să rezulte că acestea au rezolvat ulterior neregulile constate și că o serie de procese verbale de control întocmite de comisari nu îndeplinesc condițiile legale de formă ale documentului.

La Inspectoratul Județean în Construcții s-a descoperit că notele de control au fost încheiate, în unele cazuri, fără să fie redactate și procese verbale de constatare a contravenției. În alte cazuri, s-a constatat că astfel de note de control nici nu mai fost întocmite, ca și situații în care acțiunile de control au fost efectuate de către o singură persoană.

Șeful DCG a precizat că scopul verificărilor este de a propune măsuri pentru remedierea deficiențelor, fiind "un instrument de îndreptare a disfuncționalităților", și a anunțat că în acest an vor fi controlate și serviciile deconcentrate cu atribuții de control din celelalte județe.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Rușii folosesc "asaltul cu carne", o nouă tactică brutală pentru a înainta și a epuiza...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Transformarea-ȘOC a unei femei! Cu aceste trucuri SIMPLE, EA a slăbit 50 de kg. Nu...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Aberația cu testul antidrog, criticată și de polițiști. Modificarea la Codul Rutier care te lasă...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Dana Roba o critică dur pe Emily Burghelea după accidentul din Mauritius: ”Mi se pare...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Un uter artificial poate crește pui de rechin timp de aproape un an
×