Prima pagină » Știri » ICCJ: Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social – VIDEO

ICCJ: Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social – VIDEO

Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social, în calitate de polițist, el neputând invoca necunoașterea legii potrivit căreia confidențialitatea și integritatea datelor și sistemele informatice sunt protejate, susțin judecătorii instanței supreme.

Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social, în calitate de polițist, el neputând invoca necunoașterea legii potrivit căreia confidențialitatea și integritatea datelor și sistemele informatice sunt protejate, susțin judecătorii instanței supreme.

Magistrații au stabilit că prin Legea 161/2003 nu se protejează proprietatea și confidențialitatea și integritatea datelor și sistemelor infirmatice. Proprietatea este apărată prin reglementarea infracțiunilor prevăzute în Codul penal în articolul 208 – 222. "Prin urmare, nu are nicio importanță că bunul era comun, cât timp este vorba de informații confidențiale cuprinse în date din sistemul informatic", se arată în motivarea deciziei prin care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, în 24 ianuarie, arestarea preventivă a lui Cristian Cioacă. Astfel, ICCJ consideră că, în înțelesul legii, sunt protejate atât confidențialitatea și integritatea datelor, cât și sistemele informatice.

Judecătorii au remarcat neimplicarea lui Cioacă -deși acesta era polițist – în activitatea de căutare a soției dispărute. "Trebuie subliniat că tocmai în calitate de polițist, și mai ales de soț al persoanei dispărute, Cioacă, în loc să sprijine organele de poliție în derularea activităților privind dispariția soției, a ascuns datele informatice obținute, direcționându-le la sora sa, deși era suspectat ca autor al infracțiunii de omor calificat după 18 septemebrie 2007", susțin judecătorii.

Totodată, referitor la faptele de instigare a inculpatului Breazu Marius Sebastian, ICCJ observă că inculatul Cioacă nu a fost interesat să afle locul în care s-ar afla soția sa, pentru că, în loc să predea organelor de poliție cele două calculatoare, el l-a instigat pe colegul său Breazu să le accesez fără drept și să restricționeze accesul la aceste date prin stocarea lor pe memory stick-ul lui Breazu, date ulterior redirecționate către adresa de e-mail a surorii sale.

Magistrații arată că faptele lui Cioacă prezintă un grad de pericol social deosebit, instigările sale determinând atragerea altor două persoane în sfera infracțiunilor împotriva sistemului informatic prin care sunt lezate valori ale societății. Judecătorii fac referire în motivare la faptul că pericolul social este demonstrat de "firea violentă a inculpatului, evidențiată în convorbirile telefonice cu Breazu, din care reiese că nu a contestat că și-ar fi sechestrat în beci prima soție și că ar fi cercetat cu violență o persoană care ulterior l-a reclamat".

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, sub acuzația că ar fi accesat fără drept corespondența electronică a soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Judecătorii au infirmat, astfel, decizia Curții de Apel Brașov care decisese că Cioacă poate fi anchetat în libertate. Marți, Cioacă a fost eliberat provizoriu sub control judiciar de către instanța brașoveană, recursul în acest dosar urmând să se judece, sâmbătă, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Citește și