Votul în favoarea președintelui Traian Băsescu nu rezolvă situația politică din România, iar autoritățile trebuie să se concentreze asupra reformelor economice și instituționale, rămase deja în urmă, au declarat agenției MEDIAFAX analiști ai agențiilor internaționale de rating.
"Acest lucru (revenirea președintelui Traian Băsescu – n.r.) nu schimbă, în principiu, situația. Organizarea alegerilor parlamentare anticipate pare improbabilă, întrucât guvernul condus de PNL și sprijinit de PSD nu are nimic de câștigat, iar președintele nu poate dizolva Parlamentul. Cred că cea mai probabilă perspectivă este aceea că România va rămâne cu actualii politicieni certăreți și cu progresul dezamăgitor al reformelor, cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare, din 2008", a spus Andrew Colquhoun, director în cadrul Fitch Ratings.
Kenneth Orchard, vicepreședinte adjunct al Moody’s Investors Service, a atras atenția că agenția este îngrijorată de lipsa progresului din reformele economice și instituționale.
"Nu este clar, la acest moment, care dintre cele două scenarii (suspendarea sau nu a președintelui Traian Băsescu – n.r.) ar produce cele mai bune rezultate pentru reînceperea acestui proces", a afirmat Orchard.
Potrivit lui Remy Salters, analist al Standard & Poor’s Ratings Services, situația politică din România va rămâne problematică atât timp cât activitatea autorităților este deviată de tensiuni politice majore.
"Numai un rezultat care să favorizeze claritatea politică, care să permită Guvernului să lucreze atât cu președintele, cât și cu Parlamentul, este favorabil din punctul de vedere al ratingurilor. Credem că este un momemt crucial pentru claritate în România, având în vedere contextul macroeconomic", a spus Salters.
Situația politică din România nu reprezintă însă un motiv pentru o acțiune imediată în sens negativ asupra ratingului acordat de Fitch, "BBB" cu perspectivă stabilă, a spus Colquhoun.
"Principalul efect negativ al crizei actuale este acela că Guvernul face progrese reduse în consolidarea fiscală și în reformele structurale, necesare pentru a ajuta economia să-și mențină competitivitatea și atractivitate pentru investitori pe termen mediu. Ar fi extrem de negativ pentru rating în cazul în care criza ar escalada și stabilitatea politică ar fi pusă sub semnul întrebării, însă semnalele ca acest lucru să se întâmple sunt minore", a afirmat directorul agenției. (Mediafax)
Â