Prima pagină » Știri » Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de învățământul românesc

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de învățământul românesc

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de învățământul românesc, aproximativ 40 la sută au o atitudine neutră față de acest subiect și numai 13 la sută din persoanele intervievate s-au declarat mulțumite de situația din sistem, potrivit unui studiu realizat de GfK România.

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de învățământulromânesc, aproximativ 40 la sută au o atitudine neutrăfață de acest subiect și numai 13 la sută din persoaneleintervievate s-au declarat mulțumite de situația din sistem,potrivit unui studiu realizat de GfK România.

Părerile românilor despre școala de azi sunt mai negative decâtcele despre școala de acum 15 ani, astfel că 58 la sută dinrespondenți au spus că văd o înrăutățire a lucrurilor.

Persoanele cu educație superioară au o atitudine și mai criticăfață de sistemul de învățământ, astfel că 74 la sută sunt de părerecă acesta are o calitate mai scăzută decât în trecut.

Pe de altă parte, elevii și studenții sunt cei mai mulțumiți deșcoala românească, numai 24 la sută dintre aceștia având o părerenegativă, iar restul tinzând să fie neutri.

Cei mai critici dintre respondenți au fost cei care au făcutșcoala în anii ’50 – ’70 și au vârste între 45 și 64 de ani.

Realizatorii studiului au avut în vedere factori precum numărulde materii, de ore de școală, de teme pentru acasă, manualele,numărul de examene, corectitudinea evaluării elevilor, nivelul depregătire și motivare al profesorilor, sistemul de predare șiutilitatea lucrurilor învățate.

În ceea ce privește personalul didactic, peste 50 la sută dinpersoanele intervievate au spus că acesta este bine pregătit, iar49 la sută sunt de părere că profesorii sunt motivați să-i ajute peelevi să învețe.

Referitor la viitoarea carieră, o treime dintre români considerăcă elevii primesc sfaturi utile la școală în acest sens, iarjumătate au spus că lucrurile învățate de copii la orele de curs levor fi utile în viitor.

Totodată, peste 30 la sută din respondenți sunt de părere căînvățământul românesc încurajează învățatul pe dinafară.

Aproape trei sferturi dintre români mai consideră că limba șiliteratura română, matematica și o limbă străină sunt cele maiimportante materii din programa de învățământ, urmate de istorie șigeografie. Peste 35 la sută din români apreciază utilă și folosireacalculatorului, mai ales în ceea ce privește utilizareasofturilor.

Studiul a fost realizat în luna septembrie, pe un eșantion de omie de persoane cu vârste de 15 ani și peste.

Mediafax

Citește și