Prima pagină » Știri » Calota arctică se va topi complet peste cel mult 30 de ani

Calota arctică se va topi complet peste cel mult 30 de ani

Calota polară arctică va dispărea complet în timpul verii "peste 20-30 de ani", iar peste mai puțin de 10 ani, Oceanul Arctic va fi considerat o cale maritimă sigură, au concluzionat oamenii de știință în urma unui studiu realizat de exploratorul Pen Hadow, informează AFP.

.

Calota polară arctică va dispărea complet întimpul verii „peste 20-30 de ani”, iar peste mai puțin de 10 ani,Oceanul Arctic va fi considerat o cale maritimă sigură, auconcluzionat oamenii de știință în urma unuistudiu realizat de exploratorul Pen Hadow,informează AFP.

„Banchiza va dispărea complet în timpul verii peste 20-30 de aniși se va diminua considerabil mult mai devreme. Peste 10 ani,Oceanul Arctic va fi considerat ca o mare deschisă” navigațieioceanice în sezonul estival, a declarat Peter Wadhams, profesor laUniversitatea britanică Cambridge.

În timpul unei conferințe de presă organizată la Londra, el aprezentat concluziile unui studiu ce a avut la bază miile de daterecoltate în timpul unei misiuni de 73 de zile, organizată înprimăvara 2008, de exploratorul britanic Pen Hadow. Obiectivul săuera măsurarea pe timpul iernii, pe teren, a grosimii banchizei,pentru a spori acuratețea previziunilor științifice asupra topiriicalotei arctice.

De-a lungul celor 450 de kilometri parcurși de echipa deexploratori, grosimea medie a gheții era de 1,8 metri, iar în zonacrestelor formate prin presiune, aceasta ajungea la 4,8 metri.

„O grosime de 1,8 metri este caracteristică gheții formate încursul anului curent, care este mai vulnerabilă în timpul verii.Gheața acumulată în mai mulți ani se micșorează într-un ritmaccelerat”, a explicat profesorul Wadhams.

În opinia lui Martin Sommerkorn de la World Wide Fund for Nature(WWF), unul dintre organizatorii expediției, „studiu prezintă untablou foarte sumbru în ceea ce privește topirea banchizei”,deoarece acest fenomen este mult mai rapid decât ce preconizauspecialiștii, iar dispariția banchizei va avea un impact care se vaîntinde dincolo de Oceanul Arctic.

În afară de dispariția faunei, această topire va cauza ocreștere a nivelului oceanic, modificări atmosferice și aparițiaunor noi curenți oceanici, dar și eliberarea unor volume foarteimportante de gaze cu efect de seră, considerate vinovate pentruîncălzirea globală a planetei.

În opinia specialiștilor britanici, permafrostul arctic -stratul de sol și roci care nu se dezgheață nici pe perioada verii- conține de două ori mai mult CO2 decât atmosfera terestră, iarfundurile marine înghețate ale Arcticii conțin mai mult CO2 decâttotalul rezervelor cumulate de cărbune, petrol și gaze naturale aleplanetei.

Mediafax

Citește și