Românii ocupă locul 225 din 245 în clasamentul pe națiuni al jucătorilor de poker online, întocmit de Poker Table Ratings, în baza câștigurilor/pierderilor realizate pe două site-uri mari de poker online: Fulltilt și Party Poker. Cei 26.790 de jucători români care și-au încercat șansele în cele două case de poker online au pierdut 4,82 de milioane de dolari (în medie, 180 de dolari de jucător).
Daniel Negreanu, 14 milioane de dolari jucând poker
Pe de altă parte, între cei mai buni jucători de poker din lume se numără și câțiva români. Chiar locul 2 mondial, din punct de vedere al câștigurilor din poker, este, cu peste 14 milioane de dolari, Daniel Negreanu, un canadian de origine română. În vârstă de 37 de ani, Negreanu este, din octombrie 2009, vedeta show-ului televizat „Million Dollar Challenge” (Provocarea de un milion de dolari), realizat de Pokerstars.net și difuzat de postul Fox. Este, de fapt, vorba de un meci cu mai multe episoade, în decursul cărora se califică, dintre jucătorii de poker amatori înscriși în competiție (și care trec de filtrul inițial), cei care reușesc să învingă diverse celebrități din lumea pokerului profesionist, beneficiind de sfaturile lui Daniel Negreanu.
Cei ajunși în finală joacă între ei, iar câștigătorul trebuie să îl înfrunte pe Negreanu, pentru marele premiu, de un milion de dolari (sunt și o serie de premii intermediare – de 25.000 de dolari, de 100.000 de dolari plus excursii în Bahamas). În prima serie a show-ului, Negreanu a fost învins în jocul final și marele premiu a fost adjudecat de Mike Kosowski – un polițist newyorkez considerat erou, după intervenția sa promptă din timpul tragediei din 11 septembrie 2001.
5 români au dat câte 5.000 de euro pentru a juca poker la Berlin
Conform pkrmagazin.com, între cei 773 de participanți la turneul de poker de la Berlin, unde marele premiu este de 825.000 de euro (iar suma pentru înscriere 5.000 de euro), sunt 5 români: Cristian Dragomir, Ciprian Hrișcă, Toni Județ, Vasile-Călin Zagon și Ion Pavel. Un alt român cu „as în mânecă” este Mihai Manole, care se numără între cei 80 de competitori ai concursului-show „Face the Pro” (Confruntă-te cu Profesionistul) asemănător cu Million Dollar Challenge (cu deosebirea semnificativă că marele premiu este de „doar” 100.000 de euro), a cărui finală se va disputa pe 28 mai, la Budapesta.
Pokerul, între sport și dependența care te duce în faliment
Jocul de poker este considerat un sport – fapt oficializat și în România, cu condiția ca jocul să nu fie pe bani. Dar pokerul are principala caracteristică a jocurilor de noroc: mulți perdanți, puțini câștigători. E adevărat însă că, spre deosebire de o simplă loterie, unde șansa este suverană, jocul de poker presupune și anume abilități care fac, în genere, diferența. Un amator căruia „îi intră toate cărțile” poate învinge un profesionist, dar nu va reuși acest lucru în lipsa unui noroc chior. Totuși, este cert că, asemeni celor care practică pariurile sportive, imensa majoritate a celor care încearcă să facă bani, jucând poker (iar aceștia nu sunt deloc puțini), devin dependenți de poker ca de un drog, pierd și ajung la „sapă de lemn”. Acest fapt reiese clar și din clasamentul Poker Table Ratings: de regulă, cu câți sunt mai mulți jucători dintr-o anumită țară (așadar, cu cât procentajul celor neexperimentați este mai mare), cresc șansele acelei țări de a se afla în subsolul clasamentului.
Profesioniștii americani câștigă zeci de milioane, amatorii pierd sute de milioane
De pildă, SUA, țară din care provin 8 din primii 10 pokeriști ai lumii (cei 8 au câștigat, împreună, 97,4 milioane de dolari), ocupă deloc onorantul ultim loc (245), cu pierderi de 368 de milioane de dolari, întrucât numărul practicanților pe bani ai acestui joc, înscriși pe cele două site-uri precizate mai sus, se cifrează la 865.843! Pierderea ce revine pe jucător este de 425 de dolari, mult mai mare prin comparație cu suma pierdută, în medie, de români.
Topul Poker Table Ratings este condus de Principatul Monaco, cei 287 de jucători (aproape o sutime din populația micului oraș-stat de pe Coasta de Azur) cumulând câștiguri de 2,12 milioane de dolari (în medie, 7.386 dolari / jucător). Regula „mulți sosiți, puțini serviți” pare să nu funcționeze în cazul jucătorilor din Belarus și Ucraina. Primii, în număr de 12.974, au cumulat câștiguri de peste 1,5 milioane de dolari, ocupând treapta a treia a podiumului, iar cei 20.920 de ucrainieni au câștigat peste 270 de mii de dolari – poziția a 8-a în top. Este, însă, posibil, ca o mână de jucători din cele două țări să fie mari câștigători, compensând și pentru pierderile conaționalilor.
Scandalul site-urilor de poker închise de FBI săptămâna trecută
Lumea jucătorilor de poker online -în special a celor americani- a fost puternic zguduită, la sfârșitul săptămânii trecute, de un imens scandal: site-urile Fulltiltpoker.com, Pokerstars.com (a nu se confunda cu Pokerstars.net, pentru care joacă Daniel Negreanu) și Absolutepoker.com au fost închise, vineri seara, de autoritățile americane (Departamentul de Justiție și FBI), iar directorii și patronii companiilor care administrează aceste site-uri și care se aflau în țară au fost arestați, fiind acuzați de spălare de bani, fraudă bancară și nerespectarea legislației referitoare la pariurile online.
Deși au fost blocate 76 de conturi bancare deschise de cele trei companii, în 14 țări, acestea au găsit resurse să-și continue activitatea, deschizându-și domenii cu nume identice în Europa, dar cu extensii .eu sau co.uk (pentru Marea Britanie). Jucătorii americani de poker nu mai au, însă, acces la aceste site-uri; în plus, banii pe care îi aveau în conturile (virtuale) administrate de cele 3 site-uri au fost blocați de FBI, pe termen nedeterminat. Chiar și jucătorilor din afara SUA li s-a transmis că au de așteptat cel puțin 30 de zile până ce vor putea să își retragă banii.
Conform legislației americane (modificată, în 2006, la presiunea cazinourilor din Las Vegas, cărora site-urile de poker le-au „subtilizat”, chiar și așa, o șesime din câștiguri, în anul 2009, respectiv 5,4 miliarde de dolari), băncilor americane li se interzice procesarea plăților către/dinspre site-urile de jocuri de noroc (cu excepția loteriilor și jocurilor tip Bingo) și de poker. Cele trei site-uri au găsit, însă, modalități de ocolire/încălcare a legii: și-au mutat sediile în alte țări și, folosindu-se de firme fantomă, au „deghizat” tranzacțiile financiare destinate jocului de poker în alte tipuri de tranzacții comerciale (achiziții de bunuri sau servicii), reușind să păcălească, astfel, filtrul bancar.
Ideea acestor malversațiuni îi aparține unui australian – Daniel Tzvetkoff. Acuzat de site-urile de poker că le-ar fi „ușurat” de 100 de milioane de dolari, Tzvetkoff a fost arestat anul trecut. Eliberarea sa recentă este pusă (în mass-media din Australia și SUA) pe seama unei înțelegeri cu procurorii federali, înțelegere care a dus la operațiunea de vineri.
Chiar presupunând că mărturia lui Tzvetkoff va fi relevantă, evoluția cazului este o necunoscută, întrucât procurorii federali se vor lovi de puternice argumente juridice în favoarea site-urilor de poker: există state americane în care existența acestora este permisă, pokerul nefiind considerat un joc de noroc, ci de abilitate și inteligență. Pe de altă parte, chiar și Congresul american este aproape de a vota o nouă lege, care să permită existența cazinourilor virtuale, cu condiția ca acestea să se asocieze cu cazinouri reale.
Până una-alta, necazurile din SUA, coroborate cu existența unei piețe destul de largi, în România, pentru jocul de poker, ar putea orienta unele site-uri de profil americane spre o relocare chiar în țara noastră, mai ales că piața este, practic, „virgină” – există multe site-uri de poker dedicate (parțial) jucătorilor din România, dar niciunul în România.
La solicitarea gândul, Serviciul Român de Informații și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor nu au confirmat, dar nici nu au infirmat dacă România se numără între cele 14 țări în care existau conturi deschise de cele trei site-uri de poker închise de FBI și nici nu au precizat dacă o eventuală „plimbare” a banilor din pokerul american prin băncile românești este monitorizată.