O echipă de cercetători americani a descoperit că o substanță care se găsește în învelișul de teflon al vaselor antiaderente poate determina sistemul imunitar să reacționeze exagerat la alergeni, precum praf sau salivă de pisică, potrivit unui studiu preluat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Institutul național pentru medicina muncii din Virginia de Vest au examinat răspunsurile imunitare ale cobailor expuși la alergeni. Șoarecii care au fost expuși la acidul perfluorooctanoic, substanța prezentă în compoziția teflonului, și apoi la alergeni au fost mai afectați de tulburări respiratorii decât cobaii care au fost expuși doar la alergeni.
Acest rezultat constituie o posibilă explicație pentru creșterea incidenței astmului în rândul copiilor. Totuși, dozele la care au fost expuși șoarecii au fost mai concentrate decât cele la care sunt expuși oamenii în general.
Acidul perfluorooctanoic a devenit atât de răspândit pe parcursul ultimilor ani încât acesta există în organism la majoritatea oamenilor, inclusiv la nou-născuți. Deși concentrațiile din sângele uman sunt scăzute, cercetătorii sunt neliniștiți din cauza potențialelor efecte asupra sănătății. Acidul poate contribui la apariția problemelor tiroidiene, a modificărilor imunitare și a cancerului care afectează ficatul, pancreasul și intestinele.
Robert Rickard, de la departamentul de chimie al companiei DuPont, care produce teflonul, a spus că este puțin probabil ca acidul perfluorooctanoic să contribuie la declanșarea alergiilor, dar a recunoscut că nu s-a efectuat până acum nici un studiu care să analizeze această problemă. (Mediafax)