Prima pagină » Interviurile Gândul » INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi, despre „ping-pong-ul de declarații” cu Ungaria. Cum răspunde când e întrebat dacă PDL se simte șantajat de UDMR?

INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi, despre „ping-pong-ul de declarații” cu Ungaria. Cum răspunde când e întrebat dacă PDL se simte șantajat de UDMR?

INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi, despre
În interviul acordat Gândul, ministrul de Externe a comentat și discuțiile dintre România și Ungaria, tensionate după ce Bucureștiul a anunțat planul de regionalizare.

În interviul acordat gândul,ministrul de Externe a comentat și discuțiile dintre România șiUngaria, tensionate după ce Bucureștiul a anunțat planul deregionalizare.

CP: – De câte ori a fost convocat anul acesta ambasadorulUngariei la București la MAE?

Teodor Baconschi: – De câte ori a fost nevoie.În genere, avem un dialog politico- diplomatic bun cu Budapesta, amținut deoparte Ministerul de Externe față de jocul unor declarațiipublice cu miză internă, dialogul diplomatic direct esteinstrumentul care trebuie să prevaleze.

CP: – Una dintre declarații a fost cea a vicepremierului ungarcare spune că proiectul de reorganizare a României a modificatharta etnică.

Teodor Baconschi: – După acele declarații a maifost convocat pe 16 iunie 2011 ambasadorul Oskar Fuzes la MAE,ne-am exprimat dezacordul față de declarațiile publice făcute pe 15iunie, de către autoritățile ungare, este o chestiune politicăinternă în care niciun alt stat nu are de ce să interfereze.

CP: – Nu v-ați plictisit să îl chemați de 20 de ori aici la MAEpe ambasadorul ungar?

Teodor Baconschi: – Este un ping- pong dedeclarații politice cu miză internă, electorală sau nu, și MAEtrebuie să își păstreze echilibrul și serenitatea în abordarearelației bilaterale. Avem un parteneriat strategic, s-a produs oreconciliere istorică între cele două națiuni în context europeanși euro-atlantic, această construcție politică este importantăpentru ambele țări, și momentele de inflamații și retorică ale unorpoliticieni nu trebuie să distrugă acest patrimoniu comun. Avemnevoie unii de alții și regional, cred că este mai importantăconexiunea Szeged- Arad pentru gaz, viitoarea ședință de guvern,dialogul dintre cele două societăți civile și armonizarea pe agendaeuropeană unde, ca noi state membre, avem o multitudine de interesecomune.

CP: – Și în dialogul cu UDMR, partenerul dvs de guvernare, acumvă pun o întrebare ca politician și membru al Guvernului,regionalizarea a picat după ce UDMR s-a opus. Vă simțiți șantajat,domnule ministru?

Teodor Baconschi: -Regionalizarea este unsubiect care își menține actualitatea și care rămâne necesar pentrucă am moștenit o organizare teritorial administrativă din ’68, șipentru că trebuie să gândim dezvoltarea regională a României, nu sărămânem captivi în aceste căsuțe administrative prea mici. Unsubiect de asemenea anvergură trebuie discutat și în coaliția deguvernământ și cu opoziția, și cu societatea civilă, cu toțiexperții, trebuie să faci studii de impact, trebuie să stabileștilista actelor normative, care să poată finaliza o asemenea reformă,și în același timp să vezi care sunt textele din legislațiasecundară care urmează să fie adaptate la acest nou model.

CP: – Ce spuneți dvs este că în acest moment este mai importantăstabilitatea guvernului decât acest subiect al regionalizării.

Teodor Baconschi: – Este de bun simț faptul căun guvern reformist care a scos România din criză, care a permisstabilitatea macroeconomică, controlul deficitului de cont curent,menținerea în parametri corecți a inflației, un astfel de guverns-a angajat într-o suită de reforme sectoriale majore care, pentrua fi duse la capăt, au nevoie de menținerea actualei majorități.Deci este un calcul politic elementar. Dl Kelemen Hunor, noulpreședinte al UDMR, a rămas deschis pentru continuarea discuțieiprivind împărțirea administrativă a țării, acest dialog politic încoaliție va continua și sunt convins că vom atinge și acestobiectiv.

CP: – Credeți că până în 2012 va fi făcută aceastăregionalizare?

Teodor Baconschi: – Personal, pledez pentru unasemenea calendar.