Prima pagină » Știri externe » GALERIE FOTO: Peștera minunilor. O DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ. Ar putea fi a opta MINUNE A LUMII?

GALERIE FOTO: Peștera minunilor. O DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ. Ar putea fi a opta MINUNE A LUMII?

Doi mineri au făcut INCREDIBILA descoperire din întâmplare. În scurt timp echipele de cercetători au venit pentru a vedea MINUNEA. Află unde a fost descoperită PEȘTERA și vezi FOTOGRAFIILE care au uimit o lume întreagă.

O echipă de geologi din Mexic a înaintat o petiție guvernului pentru a înscrie în patrimoniu UNESCO o galerie subterană în care s-au format o serie de cristale impresionante, relatează The Daily Mail.

Doi mineri care căutau plumb într-o peșteră de sub orașul mexican Naica au descoperit cristalele despre care se crede că s-au format în câteva sute de mii de ani. „Sunt cu adevărat printre Minunile Lumii”, a declarat Juanma Garcia Ruiz, un geolog al institutului care a studiat formațiunile inedite.

Imaginile au fost realizate de Javier Trueba, un fotograf spaniol renumit. Ele ilustrează dimensiunile impresionante ale formațiunilor, unele dintre ele având chiar 11 metri. Cercetătorii au stabilit că ele s-au format de-a lungul unei perioade îndelungate, însă nu au reușit să explice formele ciudate ale cristalelor.

În 1975, o suprafață foarte mare a minelor de sub Naica a fost drenată pentru a se putea executa operațiunile de minerit. Când apa a dispărut, formarea cristalelor s-a oprit, iar 25 de ani mai târziu cei doi mineri au descoperit galeria subterană.

Formațiunea aflată la 290 de metri sub nivelul solului a apărut în momentul în care apa supra-încălzită din adâncuri a început să se răcească.

Una dintre problemele cu care se confruntă cercetătorii o reprezintă temperaturile ridicate din Peștera de Cristal, aflată în vecinătatea unui izvor fierbinte. Astfel, o persoană poate sta cel mult zece minute înăuntru galeriei, deoarece căldura este greu de suportat. Sunt însă sectoare ale minei care se bucură de un sistem de ventilare a aerului.

„Mina este foarte mare și are numeroase galerii în adâncime, galerii atât de mari încât poți conduce o mașină prin ele”, a povestit Ruiz. Geologul intenționează să-și continue cât mai repede cercetările pentru a se asigura că formațiunile de cristal beneficiază de condiții optime.

„Cristalele trebuie să fie bine conservate”, a precizat el. „Naica este un loc unic. Șansele ca ceva asemănător să existe oriunde altundeva în lume sunt foarte mici”, a conchis Ruiz.

Citește și