Parlamentul a adoptat o formulă de vot uninominal care nu îi va satisface pe deplin pe români, pentru că doar jumătate din parlamentari vor fi aleși uninominal, în timp ce "cealaltă jumătate poate ascunde toate hahalerele din partide", a declarat, vineri, la RRA, președintele Traian Băsescu.
Băsescu și-a exprimat încrederea că parlamentarii vor ține cont de exigența electoratului legată de introducerea votului uninominal, "chiar dacă au adoptat o formulă care nu-i va satisface pe români pe deplin"
"Doar jumătate din parlamentari merg pe vot uninominal, iar cealaltă jumătate poate ascunde toate hahalerele din partide. Dar vor fi obligați să dea o soluție", a spus Băsescu, referindu-se la formula de vot uninominal însușită de Comisia electorală din Parlament.
El a adăugat că, dacă Parlamentul nu definitivează legea privind introducerea votului uninominal în primele săptămâni ale lunii septembrie, atunci "mergem pe referendum".
Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a aprobat, marți, introducerea sistemului de vot mixt cu compensare și a respins propunerea PSD de introducere a sistemului de vot uninominal majoritar.
Sistemul de vot mixt cu compensare a fost votat favorabil de către 10 membri ai comisiei, resprectiv reprezentanții PNL, PD, PRM, UDMR și minoritățile, împotrivă înregistrându-se 2 voturi, ale social-democraților.
Sistemul mixt votat în Comisie înseamnă alegerea a 50% dintre parlamentari în sistem majoritar uninominal, iar a celorlalți prin sistem proporțional, fiind prezent în inițiativa legislativă a Asociației ProDemocratia.
Sistemul majoritar susținut de PSD se bazează pe principul "câștigătorul ia tot", prin faptul că unei circumscripții îi revine un singur mandat și acesta este câștigat de candidatul care primește cel mai mare număr de voturi.
Vot uninominal majoritar poate fi relativ, într-un tur de scrutin, sau absolut, cu două tururi de scrutin dacă în primul tur nu sunt obținute 51% din voturi de către un candidat, și este menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în state precum SUA și Marea Britanie, reprezentând modul de alegere directă a unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste. (Mediafax)