Procurorii Parchetului instanței supreme au ajuns, în rechizitoriul de 80 de pagini trimis instanței, miercuri, la concluzia că Ion Iliescu, ca șef al statului, a luat decizia inițială de reprimare a manifestanților în timpul mineriadei din iunie 1990, depășindu-și atribuțiile.
Procurorii au dispus, miercuri, în dosarul mineriadei din iunie 1990, trimiterea în judecată a generalilor Mihai Chițac, Gheorghe Andrița și Dumitru Costea, precum și a colonelului Vasile Constantin, partea din dosar privitoare la Ion Iliescu fiind încă în lucru la o altă secție penală.
Procurorii fac o amplă descriere a evenimentelor din timpul mineriadelor din 13 iunie, ajungând la concluzia că fostul președinte a dispus și coordonat acțiunea forțelor de ordine împotriva manifestanților.
"Este important de subliniat că decizia inițială de reprimare a fost luată la cel mai înalt nivel și a fost coordonată, personal, de către fostul șef al statului, Iliescu Ion. Față de acesta, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru participație improprie la aceeași fapte, prin rezoluția din data de 19.06.2007", se precizează în rechizitoriu.
Mai mult, procurorii consideră că "planul de acțiune a fost elaborat din ordinul său și, în calitate de președinte ales, a ordonat intervenția militară, cu muniție de război, TAB-uri și alte forțe, împotriva demonstranților care se manifestau violent, depășindu-și atribuțiile prevăzute de articolul 82 din Decretul Lege nr. 92/1990". (Mediafax)