Telefoanele mobile nu constituie un risc pentru sănătate dacă sunt utilizate pe termen scurt, dar este încă prea devreme pentru a decide dacă acestea provoacă apariția cancerului sau dacă tinerii și copiii se confruntă cu mai multe riscuri față de adulți, informează Reuters.
Cercetătorii britanici au publicat rezultatele celei mai mari anchete realizate până acum care a avut în vedere influența telefoanelor mobile asupra sănătății. După șase ani de studii, cercetătorii spun că nu există probe care să indice că utilizarea pe termen scurt a telefoanelor mobile ar afecta funcționarea creierului sau ar provoca apariția unui cancer la acest organ.
Totuși, profesorul Lawrie Challis, coordonatorul programului Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR), care a costat 17,90 de milioane de dolari, a declarat că la studiu au participat puține persoane care au utilizat telefonul mobil mai mult de zece ani.
"În acest moment nu putem respinge posibilitatea ca acest cancer să apară în câțiva ani", a spus Challis. "Simptomele cancerului apar, în general, după 10 ani", a adăugat acesta.
Challis a mai spus că studiile realizate în Marea Britanie asupra acestui subiect nu au avut în vedere copiii. Cercetătorii au evitat, din motive etice, să monitorizeze copiii, pentru că ar fi trebuit să-i expună la câmpuri de radiații electromagnetice, care sunt, de obicei, generate de telefoanele mobile.
Challis a subliniat că este posibil ca cei mici să fie mai sensibili la influența acestor radiații decât adulții.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro