Rata de ocupare a femeilor pe piața muncii este mai mică decât cea a bărbaților, deși procentul populației feminine este mai mare, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la București.
Studiul a fost realizat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) și Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) prin colectarea datelor de la autoritățile locale din cinci județe: Botoșani, Giurgiu, Mehedinți, Prahova și Sălaj.
Potrivit reprezentanților CPE, deși rata de ocupare a femeilor pe piața muncii a crescut, acest lucru se datorează în special celor care lucrează în agricultură. Cu toate acestea, deși sunt procente semnificative din populație care lucrează în agricultură, nivelul populației salariate din acest domeniu este foarte mic, respectiv 1,6% în Botoșani, 2,6% în Mehedinți, 3,2% în Sălaj, 6% în Giurgiu și 6,8% în Prahova.
În ceea ce privește numărul femeilor care lucrează în agricultură și care sunt salariate, acesta este mult mai redus decât cel al bărbaților, cele mai diferențe fiind în Botoșani și Mehedinți unde doar 15,4% respectiv 14,3% din femeile din agricultură sunt salariate, comparativ cu 84,6% și 85,7% dintre bărbați.
Potrivit studiului, femeile au și un nivel de instruire mai scăzut decât cel al bărbaților. Astfel, aproape trei sferturi dintre femei au cel mult opt clase și numai 3% au absolvit studii superioare, în timp ce numărul celor care nu au niciun fel de studii se situează între 5 și 12%. Comparativ, nivelul de instruire al bărbaților este mai ridicat decât cel al femeilor, 60% dintre aceștia având cel mult opt clase, iar 4% studii superioare.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro