ARHIVELE SECRETE ale VATICANULUI au fost făcute PUBLICE. Care sunt cele mai CONTROVERSATE ÎNSCRISURI ale BISERICII

Publicat: 23/01/2013, 01:13
Actualizat: 30/07/2014, 00:02

O sută de documente secrete care au fost păstrate în tunelele labirint ale Vaticanului sunt făcute publice pentru prima dată la Roma. Păstrate în mod normal în seifurile bine-închise și departe de ochii curioșilor, documentele vor putea fi văzute până în septembrie la Muzeul Capitolin din Roma. Această decizie a fost luată pentru a sărbători cea de-a 400 aniversare a existenție Arhivelor Secrete.

Arhivele au stârnit dintotdeauna curiozitatea publicului. Până și scriitorul Dan Brown a acordat acestor documente un rol important în romanul său „Îngeri și demoni”.

Cele mai vechi documete datează din secolul al VIII-lea și cuprind înscrisuri despre personalități istorice remarcabile, printre care Henric al VIII-lea, Galileo, Martin Luther și cavalerii din Ordinul Templierilor.

The Christian Science Monitor a făcut publice unele dintre cele mai controversare documente:

● Scrisoarea Reginei Maria a Scoției. Maria Stuart, o importantă susținătoare a cauzei catolice în Marea Britanie, a scris o scrisoare în limba franceză Papei Sixt al V-lea, pe când suverana se afla la Castelul Fotheringay din Northamptonshire, în noiembrie 1586. Ea mărturisea credința în Biserica Romano-Catolică și lua în derâdere lucrurile neadevărate spuse împotriva ei de dușmanii Bisericii din Anglia.

Scrisoarea a fost scrisă cu câteva săptămâni înainte ca Regina Maria a Scoției să fie executată pentru presupusa implicare într-un complot care viza asasinarea Reginei Elisabeta I a Angliei. Aceasta susținea că tribunalul care a condamnat-o la moarte era ilegal și eretic.

● Scrisoarea unei împărătese chineze convertită la creștinism. Această scriere reprezintă unul dintre puține documente din Asia care fac parte din Arhivele Secrete ale Vaticanului. Scrisoare a fost scrisă pe mătase și adresată Papei Inocențiu al X-lea. Înscrierea purta semnul unui dragon negru și era rulată într-un tub de bambus. Scrisoarea Împărătesei Elena, cunoscută sub numele de Dowager Wang, a fost trimisă după ce s-a convertit la creștinism de către preoții iezuiți. Ea a ales să adopte numele de Elena și i-a pus fiului său adoptiv, Yongli, numele de Constantin.

● Înscrieri de la procesele Cavalerilor Templieri. Înscrisurile pe pergamente îngălbenite de vreme cu cerneală neagră dezvăluie detalii de la procesele din secolul XIV în care membrii Ordinului Templierilor erau acuzați de erezie. Acest ordin călugăresc militar creștin a fost persecutat de Regele Filip al IV-lea al Franței, supranumit „cel Frumos”, din cauza puterii și influenței tot mai mari a membrilor săi și a bogăției acestora. Papa Clement al V-lea a început investigațiile și, torturați de inchizitori, mulți cavaleri au mărturisit că se fac vinovați de blasfemii și erezie.

● O scrisoare de la un trib de amerindieni. Acest document este deosebit, deoarece a fost scris pe o scoață de copac în anul 1887 de tribul Ojibwe din Grassy Lake, Ontario. Scrisoarea era adresată Papei Leon XIII. Documetul era adresat „Marelui Maestru al Rugăciunii, cel care ține locul lui Iisus”. Aceasta a fost scrisă în luna mai, dar a fost datată de „când este multă iarbă și e luna florilor”. Indienii doreau să îi mulțumească Papei pentru că trimisese un episcop în zonă.

● Cererea de anulare a căsătoriei lui Henric al VIII-lea este și ea printre documentele secrete ale Vaticanului. Acest document este considerat spectaculos deoarece conține 80 de sigilii roșii. Britanicii cereau Papei Clement al VII să anuleze căsătoria lui Henric al VIII-lea cu Caterina de Aragon. Refuzul papei de la Roma a dus la nașterea Bisericii Anglicane, care a și acordat anularea. Manuscrisul a fost descoperit în anul 1926.

● Documentele de la procesul lui Galileo Galilei. Acesta a fost acuzat de erezie în secolul XVII pentru că susținea că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Unul dintre documente poartă semnătura astronomului care a fost acuzat de Inchiziția Catolică de erezie și a scăpat de arderea pe rug pentru că a recunoscut, împotriva convingerilor sale, că a greșit.

Biserica Romano Catolică a recunoscut abia în 1992 că a greșit condamnând viziunea lui Galileo Galilei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia