Un ou Fabergé încrustat cu diamante și rubine este vedeta unei expoziții regale, organizată în Scoția, pentru a marca jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, informează dailymail.co.uk.
Expoziția, intitulată „Treasures of The Queen’s Palaces”, este organizată la Edinburg, în perioada 16 martie – 4 noiembrie, și include diverse obiecte prețioase colecționate de-a lungul secolelor de familia regală britanică.
Oul din această colecție este considerat una dintre cele mai sofisticate și mai spectaculoase creații ale casei Fabergé.
Expoziția include și un medalion din aur, încrustat tot cu rubine și diamante, care conține o șuviță din părul regelui Carol I al Angliei (1600-1649), dar și un colier de pietre prețioase ce a aparținut reginei Maria Stuart a Scoției.
Tablouri de Rembrandt, Canaletto și Monet vor putea fi și ele admirate în această expoziție, alături de desene de Leonardo da Vinci, Rafael Sanzio și Hans Holbein cel Tânăr.
Expoziția include 100 de opere de artă, provenind din colecțiile de artă aflate în nouă reședințe ale familiei regale britanice, și vor fi expuse în Scoția pentru prima dată, la The Queen’s Gallery din cadrul Palatului Holyroodouse din Edinburgh, reședința oficială din Scoția a reginei Elizabeth a II-a.
Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii – împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron – va fi sărbătorit până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar și cu considerație față de contextul acestei perioade de austeritate.
Luni, 6 februarie, data morții regelui George al VI-lea și începutului domniei fiicei acestuia Elizabeth, încoronată în anul următor, suverana britanică a avut un program obișnuit. Ea a vizitat orășelul medieval King’s Lynn și o grădiniță din comitatul Norfolk.
Festivitățile se vor desfășura în crescendo până în iunie. Pe 20 martie, regina va consemna momentele importante din domnia sa într-un discurs solemn în Parlamentul Marii Britanii. Aceste momente istorice vor fi totodată evocate într-un spectacol ecvestru, cu aproximativ 500 de cai, de la pur sânge arabi, la mustangi americani, și 900 de figuranți de diferite nații – maori, zulu, inuiți etc, la castelul Windsor, pe 10, 11 și 13 mai.
Principalele momente festive vor avea loc însă de pe 2 iunie, data încoronării reginei, timp de patru zile. În prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiați până acum. Duminică, 3 iunie, va avea loc „Big lunch” (marele prânz n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri și pe străzile regatului. În aceeași zi, circa 1.000 de ambarcațiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.
În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi pavoazat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, orchestra BBC va oferi un concert în fața palatului Buckingham.
Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleașca pe străzile Londrei și își va face apoi apariția la balconul palatului Buckingham.
AFLĂ MAI MULTE DESPRE PETER CARL FABERGE