Â
Cantitatea de alge colectată de pe plajele litoralului românesc se dublează de la an la an, iar reprezentanții Direcției Apelor Dobrogea Litoral caută soluții de epurare, astfel încât turiștii și operatorii turistici să nu mai fie afectați în anii viitori de plantele acvatice ajunse la malul mării.
"Dacă în 2004 am adunat 9.000 de metri cubi, în 2005 – 15.000 de metri cubi de alge, în acest an, am strâns cantitatea de 40.000 de metri cubi de alge. În anii următori, este posibil să avem mai multe alge decât în 2007 dacă nu se vor lua măsuri de stopare a acestora", a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, Gheorghe Babu, directorul interimar al Direcției Apelor Dobrogea Litoral.Barbu susține că vina pentru această situație o constituie creșterea concentrației nutrienților în apa mării, fapt care duce la o înmulțire rapidă a algelor.
"Sperăm ca în anii următori să fie stații de epurare în toate localitățile de la malul mării și de pe malul Dunării pentru a limita cantitatea de nutrienți. Dar aceasta este o variantă care nu se poate pune în practică prea repede", a explicat directorul interimar al DADL.
Gheorghe Barbu a spus că are în vedere și montarea unor plase la aproximativ 400 de metri de țărm, care să rețină algele și să le împiedice să ajungă pe țărm. Ulterior, algele prinse în plasele respective ar urma să fie colectate cu ajutorul unor nave.
Cu toate acestea, soluția cea mai la îndemână a Direcției Apelor Dobrogea Litoral o reprezintă achiziționarea mai multor utilaje care să strângă în timp record algele de pe plaje pentru ca acestea să nu creeze disconfort turiștilor, a mai precizat sursa citată.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro