Adrian Streinu Cercel: Zilnic, la Institutul Matei Balș, ajung 10 oameni mușcați de căpușe

Adrian Streinu Cercel: Zilnic, la Institutul Matei Balș, ajung 10 oameni mușcați de căpușe
Publicat: 14/05/2012, 15:08
Actualizat: 14/05/2012, 15:37

De când s-a încălzit vremea, zece bucureșteni ajung în medie la Institutul „Matei Balș” după ce au fost mușcați de căpușe spune Adrian Streinu Cercel, managerul instituției sanitare. „Este mult, dar din fericire niciunul nu a dezvoltat boala Lyme. Boala Lyme nu o dezvoți decât în cazul în care căpușa este purtătoare a bacteriei Borrelia. Noi oricum le facem un tratament profilactic cu antibiotice celor mușcați de căpușe”, a declarat pentru gândul Adrian Streinu Cercel. Boala Lyme sau borrelioza este transmisă de căpușe și poate avea extrem de grave asupra organismului. La început, este doar o leziune a pielii. Apoi pacientul face febră, are o senzație de oboseală și dureri de cap și anuge în timp, să dezvolte probleme neurologice cronice (dureri în membre, furnicături, scăderea puterii de concentrare și a memoriei pe termen scurt) sau probleme articulare grave.

De cinci ori mai multe cazuri în Sibiu față de anul trecut

Peste 30 de sibieni au ajuns la spital, din 1 martie până miercuri, după ce au fost înțepați de căpușe, numărul fiind de cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, județul Sibiu fiind pe primul loc la nivel național în ceea ce privește boala Lyme, provocată de căpușe.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Decebal Todăriță, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că, în perioada 1 martie – 18 aprilie, la Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns 31 de persoane care au primit tratament după ce au fost mușcate de căpușă, față de numai șase cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
„În Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns 31 de persoane înțepate de căpușă de la începutul lunii martie până în prezent și numai șase în aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai mulți au primit îngrijiri și tratament la domiciliu. Un singur pacient, un bărbat de 53 de ani, din localitatea sibiană Gura Rîului, a fost internat în Secția Infecțioase a spitalului, deoarece a făcut infecție ca urmare a înțepăturii în zona axială”, a spus Decebal Todăriță.

Câți oameni s-au îmbolnăvit de borrelioză în 2011

Potrivit unui raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în 2011 au fost raportate la nivelul întregii țări 861 de posibile cazuri de boala Lyme, cu 52% mai mult față de anul precedent. Din totalul acestora, 354 au fost confirmate, 432 infirmate și 75 clasificate ca fiind probabile, numărul cazurilor confirmate și probabile fiind cu 36,6% mai mare decât în 2010.

Ce măsuri împotriva căpușelor au fost luate în Capitală

În luna martie a ancestui an, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre, potrivit căreia „toți deținătorii, proprietarii ori administratorii spațiilor verzi au obligația de a aplica tratamente împotriva capușelor”, ca urmare a faptului că la nivelul anului 2011 a fost semnalată prezența capușelor în unele zone verzi din Municipiul București. Aceștia au obligația să facă tratamentele pentru combaterea căpușelor anual, în lunile mai-iunie și septembrie, dar și în lunile iulie și august, în cazul în care se înregistrează ploi frecvente sau ori de câte ori este necesar până la înlăturarea focarului. Ca urmare a încălzirii vremii, Adminstrația Lacuri Parcuri și Agrement București, instituție din subordinea Primăriei Municipiului București, a realizat, în urmă cu două săptămâni, în parcurile pe care le administrează, tratamente de prevenire a apariției căpușelor. Imediat ce condițiile meteo o vor permite, se va iniția o a doua etapă de tratare a zonelor verzi din parcuri, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Cum poți combate căpușele

Conform reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) Sibiu, căpușele se găsesc de obicei în iarba înaltă și pe blana animalelor, cele mai multe cazuri apărând primavăra și vara, dar și spre toamnă, iar înmulțirea lor ține și de modificările în utilizarea pesticidelor.

„Calea de a infecta o nouă «gazdă» este contactul fizic. Căpușele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei. Înmulțirea exagerată și răspândirea căpușelor pe arii tot mai extinse, ajungând din zonele împădurite, până în grădinile din spatele locuințelor, a fost generată de o serie de factori, incluzând modificările în utilizarea pesticidelor, înmulțirea explozivă a populațiilor de animale sălbatice, comerțul internațional intensiv cu animale și dezvoltarea zonelor suburbane”, a declarat corespondentului Mediafax dr. Ioan Pențea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.

Potrivit aceleiași surse, pentru prevenirea apariției căpușelor se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (oi, capre, porci), întreținerea corectă a pajiștilor naturale prin defrișări, dezinsecții periodice în zonele cu vegetație abundentă din orașe și prin evitarea zonele împădurite sau cu vegetație înaltă în perioada caldă a anului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună