Serbia și Rusia au semnat, miercuri, acordul care va permite funcționarea pe teritoriul sârb a unui centru logistic „umanitar” pentru situații de urgență, despre care experții cred că ar putea fi utilizat pentru operațiuni de spionare a României, informează site-ul postului B92.
Catalogată drept „centru umanitar”, baza logistică este situată în apropierea aeroportului din Niș, la 250 de kilometri de Belgrad și la 100 de kilometri sud-vest de frontiera cu România.
Vicepremierul sârb Ivița Dacici și adjunctul ministrului rus pentru Situații de Urgență, Vladimir Pucikov, au participat la ceremonia de semnare a acordului, care marchează inaugurarea oficială a centrului logistic.
În anul 2009, președintele Dmitri Medvedev a anunțat că Rusia va construi în Serbia un centru logistic „umanitar”, pentru a răspunde unor eventuale catastrofe naturale. Experții militari însă au apreciat că acest centru ar putea pune probleme României și Bulgariei, putând fi folosit pentru acțiuni de spionaj, mai ales în contextul în care România va găzdui elemente ale sistemului american antirachetă.
Centrul a fost finalizat în octombrie 2011 dar a fost inaugurat oficial abia marți, când acordul a fost semnat.
Anul trecut, prezent la ceremonia de recepție a lucrării, ministrul rus pentru Situații de Urgență, Serghei Șoigu, a dat asigurări că speculațiile conform cărora centrul ar avea rolul de a spiona România sunt „pure invenții”. Șoigu a subliniat că centrul logistic va găzdui experți pentru situații umanitare și echipamentele acestora, având misiunea de a interveni în cazuri de incendii forestiere, inundații, cutremure și alte dezastre naturale.
Bucureștiul și Washingtonul au semnat, la nivel de miniștri de Externe, pe 13 septembrie 2011, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România.