Curtea Supremă din Pakistan l-a găsit joi pe șeful Guvernului vinovat de obstrucționarea justiției, pentru că a refuzat de peste doi ani să ceară Elveției redeschiderea unei proceduri judiciare vizându-l pe președintele Asif Ali Zardari, pentru spălare de fonduri publice deturnate, relatează AFP.
Curtea Supremă l-a condamnat pe premierul Yousuf Raza Gilani, care risca șase luni de închisoare, să fie deținut pe parcursul audierii de joi, astfel că șeful Guvernului a ieșit liber de la ședința de judecată.
Rămâne de văzut dacă această condamnare îl va obliga pe prim-ministru să demisioneze din funcție, experții având opinii divergente pe această temă.
Curtea Supremă a anulat în 2009 un decret care acorda o amnistie șefului statului și altor câtorva mii de persoane suspectate de corupție și a ordonat imediat Guvernului pakistanez să ceară autorităților de la Geneva redeschiderea anchetei lor.
La 13 februarie, ea l-a inculpat pe Gilani pentru ultraj la adresa Curții, deoarece nu a respectat această cerere deși au trecut doi ani. La rândul său, Guvernul invocă imunitatea judiciară de care beneficiază președintele în exercițiu.
În 2010, procurorul din Geneva a apreciat de asemenea că nu îl poate cerceta pe Zardari atât timp cât este președinte, din cauza imunității sale judiciare în calitate de șef al statului.
În 2003, un tribunal elvețian i-a găsit vinovați în primă instanță pe Zardari și pe soția sa, fostul premier Benazir Bhutto, pentru spălare de fonduri publice deturnate în anii ’90, când ea conducea Guvernul, dar cuplul a făcut apel împotriva verdictului.