Prima pagină » Știri » DESCINDERI la palatele romilor din Strehaia, în dosarul de evaziune de 20 de milioane de euro în care sunt implicați și Silvian Toma, finanțatorul FC Hunedoara, și „regele asfaltului” Cătălin Spătaru

DESCINDERI la palatele romilor din Strehaia, în dosarul de evaziune de 20 de milioane de euro în care sunt implicați și Silvian Toma, finanțatorul FC Hunedoara, și „regele asfaltului” Cătălin Spătaru

DESCINDERI la palatele romilor din Strehaia, în dosarul de evaziune de 20 de milioane de euro în care sunt implicați și Silvian Toma, finanțatorul FC Hunedoara, și
Anchetatorii au descins, joi, la palatele romilor din Strehaia, surse judiciare precizând că proprietarii acestora sunt informați că se va pune sechestru pe imobile, în dosarul în care sunt cercetați Silvian Toma, finanțatorul FC Hunedoara și Cătălin Spătaru, numit și "regele asfaltului" în Argeș.

Anchetatorii au descins, joi, la palatele romilor din Strehaia, surse judiciare precizând că proprietarii acestora sunt informați că se va pune sechestru pe imobile, în dosarul în care sunt cercetați Silvian Toma, finanțatorul FC Hunedoara și Cătălin Spătaru, numit și „regele asfaltului” în Argeș.

Zeci de ofițeri de la crimă organizată și forțe de intervenție rapidă, însoțiți de procurorii DIICOT, au descins la palate ale romilor din Strehaia, în dosarul de evaziune fiscală de 20 de milioane de euro, instrumentat de DIICOT Mehedinți la sfârșitul lunii februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că urmează să fie pus sechestru pe șapte imobile, cinci dintre acestea fiind palate ale romilor din Strehaia, iar alte două imobile aparținând unor români. Acțiunea are loc în dosarul de evaziune fiscală prin care statul a fost prejudiciat cu 20 de milioane de euro și în care sunt cercetați în stare de arest preventiv mai mulți romi, dar și Silvian Toma, finanțatorul FC Hunedoara, și Cătălin Spătaru, numit și „regele asfaltului” din Pitești.

În cazul omului de afaceri Silvian Toma, pentru recuperarea prejudiciului din dosar procurorii au pus sechestru în luna martie pe mai multe hoteluri, balastiere, benzinării și autoturisme.

În 9 martie, finanțatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, alături de alte trei persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost arestat pentru 29 de zile, de Curtea de Apel Craiova.

Astfel, au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile pentru Silvian Toma, Tomuța Gabriel, Sârbu Daniel și Chiru Vasile, iar procurorii DIICOT au pus sechestru pe Hotelul „Roman” din Băile Herculane deținut de Silvian Toma.

Totodată, în cazul lui Cătălin Spătaru, cunoscut drept „regele asfaltului din Argeș”, a fost pus sechestru pe mai multe hoteluri, benzinării, balastiere, precum și pe aproximativ 50 de mijloace de transport, dar și pe alte active ale firmelor pe care o deține.

Decizia de instituire a sechestrului a fost pusă pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 20 de milioane de euro produs de gruparea din care ar face parte acești oameni de afaceri.

În 26 februarie, anchetatorii au făcut 30 de percheziții domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în județul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timișoara și una în judetul Argeș – la membrii unui grup infracțional suspectați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăți comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri și în înțelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operațiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor și impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înființat cinci societăți comerciale tip „fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, „acestea acumulând debite substanțiale către bugetul de stat, constând în TVA și impozit pe profit, datorat urmare a activității infracționale”, a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operațiuni erau achitate în conturile societăților comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unități bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar și împărțite între membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziții au fost ridicate înscrisuri ale societăților de tip „fantomă”, peste 200.000 de lei, cinci mașini de lux, trei seifuri și două arme de foc.

Tribunalul Mehedinți a admis propunerea de arestare preventivă în cazul a patru persoane: Fănel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai și Petre Măndoiu, toți din Strehaia. În schimb, instanța a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în cazul altor șapte membri ai grupării: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frîncu – din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuță, Vasile Chiru, Cornelius Silvian Toma și Daniel Constantin Sârbu – din Hunedoara, luând însă decizia măsurii preventive a obligării de a nu părăsi țara pe o durată de 28 de zile, începând cu 28 februarie până la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai și Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost găsiți.

În 5 martie, Tribunalul Mehedinți a emis mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile pe numele omului de afaceri argeșean Cătălin Spătaru, cercetat în acest dosar.

 

Citește și