Milioane de oameni obișnuiesc să ia zilnic suplimente alimentare în speranța că acestea ar putea ține cancerului la distanță. Total greșit, susțin oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego, care au constatat că unele suplimente pot chiar predispune la apariția acestei maladiii.
Savanții americani sunt de părere că majoritatea persoanelor care apelează la aceste tratamente au o concepție greșită în privința suplimentelor alimentare și le iau în speranța că aceste pilule le vor ajuta să aibă o sănătatea de fier, informează Daily Mail.
Cercetătorii, coordonați de dr. Maria Elena Martinez, spun că nu există dovezi concrete care să ateste faptul că suplimentele alimentare luptă împotriva cancerului. Aceștia precizează că unii antioxidanții, care se găsesc în aceste suplimente, printre care se numără beta carotenul, vitamina C și vitamina E sunt molecule care ar putea predispune la apariția cancerului.
Cotidianul britanic menționează că majoritatea oamenilor știu despre antioxidanți că au proprietăți anti-cancerigene, deoarece acționează împotriva radicalilor liberi. Stresul oxidativ provocat de radicalii liberi atacă membranele celulelor din organism, a proteinelor și deteriorează ADN-ul, fiind responsabili atât de apariția cancerului, cât și de apariția bolilor de inimă.
Datele cercetării, publicate în jurnalul Institutului Național de Oncologie din SUA, arată că beneficiile antioxidanților proveniți din suplimente alimentare ar fi mai degrabă un mit.
„Am plecat de la ideea că suplimentele nutritive pot fi benefice, dar pe parcursul cercetării am observat că aceste tratamente, care par inofensive, ar trebui luate numai la recomandarea unui medic”, indică dr. Maria Elena Martinez.