Băncile străine și-au redus expunerea pe România

Băncile străine și-au redus expunerea pe România
Publicat: 26/04/2012, 17:42
Actualizat: 26/04/2012, 17:42

Expunerea totală a băncilor străine pe România a coborât anul trecut cu 5,4%, sau 6,146 miliarde dolari, la 107 miliarde dolari, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în rândul băncilor din Austria și Grecia, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaționale (BRI), scrie Mediafax.

Astfel, băncile străine aveau la sfârșitul anului trecut o expunere totală de 107 miliarde de dolari pe România, față de 113,151 miliarde dolari la finele lui 2010.

În cazul băncilor europene, expunerea pe România a coborât în 2011 cu 5,7%, sau 6,24 miliarde de dolari, de la 108,806 miliarde de dolari la 102,558 miliarde dolari.

Expunerea băncilor austriece pe România a scăzut anul trecut la 37,02 miliarde dolari, în scădere cu aproximativ 7,5%, sau 2,99 miliarde dolari, de la 40,018 miliarde de dolari la finele lui 2010.

Instituțiile bancare grecești și-au ajustat expunerea pe economia românească în scădere cu 2,34 miliarde de dolari, sau 11%, de la 21,14 miliarde dolari la 18,8 miliarde dolari.

În cazul băncilor franceze, expunerea pe România a coborât cu 1,13 miliarde dolari, sau 6%, de la 18,57 miliarde dolari la 17,44 miliarde dolari.

Instituțiile de credit italiene aveau la finele anului trecut o expunere de 13,33 miliarde dolari pe România, în scădere ușoară de la 13,6 miliarde dolari la sfârșitul anului anterior.

Băncile olandeze au înregistrat la sfârșitul lui 2011 o expunere de 7,196 miliarde dolari, în urcare de la 7,01 miliarde dolari în 2010, în timp ce instituțiile financiare germane și-au crescut expunerea pe România de la circa 3,1 miliarde dolari la 3,62 miliarde dolari.

Expunera băncilor din Turcia pe România a coborât anul trecut de la 1,17 miliarde dolari la 827 milioane dolari.

În cazul instituțiilor de creidt din Spania, indicatorul a urcat puternic, de la 371 milioane dolari la 895 milioane dolari.

Expunerea băncilor din alte țări decât cele amintite pe România a evoluat anul trecut după cum urmează: Marea Britanie, de la 2,24 miliarde dolari la 1,96 miliarde dolari; Statele Unite, de la 1,62 miliarde dolari la 1,96 miliarde dolari; Portugalia, de la 710 milioane dolari la 693 milioane dolari; Elveția, de la 326 milioane dolari la 369 milioane dolari; Belgia, de la 439 milioane dolari la 346 milioane dolari; Japonia, de la 51 milioane dolari la 59 milioane dolari; Suedia, de la 50 milioane dolari la 20 milioane dolari; Danemarca, de la 6 milioane dolari la 12 milioane dolari.

Datele Băncii pentru Reglemente Internaționale se bazează pe o metodologie proprie, diferită de cea luată în calcul la testele de stres efectuate de UE și de metodologia Inițiativei de la Viena, care se referă la fiecare bancă în mod individual. Metodologia BRI face ca în calculul expunerilor să fie luată în considerare valoarea totală a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor străine, deși o parte dintre acestea sunt finanțate local și nu reprezintă împrumuturi internaționale.

Metodologia BRI se bazează pe o statistică agregată de la țară la țară, iar instituția compensează pozițiile și cu expunerea inversă a țării debitoare către statul de origine al unei bănci.

Indicatorul reprezintă totalitatea activelor financiare din bilanț, incluzând în principal depozite și poziții față de alte bănci, credite și avansuri către entități nebancare și bancare, precum și dețineri de valori mobiliare de credit, cum ar fi obligațiunile sau titlurile de stat.

Din expunerea totală de 107 miliarde de dolari înregistrată la finele anului trecut, 76,83 miliarde dolari reprezintă creanțe internaționale, iar restul de 30,17 miliarde dolari sunt poziții ale sucursalelor din România ale băncilor străine în relație cu rezidenți locali.

La finele lui 2010, expunerea internațională se cifra la 75,12 miliarde de dolari, iar pozițiile sucursalelor din țară în raport cu rezidenți locali se ridicau la 38,02 miliarde dolari.

În România funcționează 39 de bănci și sucursale ale instituțiilor de credit din alte state. Expunerea băncilor străine pe România nu este legată neapărat de afacerile subsidiarelor și sucursalelor românești. O bancă nu trebuie să aibă subsidiară sau sucursală într-un stat pentru a avea expunere pe economia respectivă.

Astfel, BCR, Raiffeisen Bank și Volksbank România sunt controlate de grupuri financiare austriece, BRD este deținută de grupul francez Societe Generale, iar instituțiile de credit din Grecia sunt prezente în România prin Alpha Bank, Piraeus Bank, Bancpost (EFG Eurobank), Banca Românească (National Bank of Greece), Emporiki Bank și ATEBank.

Grupurile italiene UniCredit și Intesa Sanpaolo au de asemenea subsidiare în România.

Pe piață mai sunt prezente, în rândul băncilor cu acționariat străin, Bank Leumi (Israel), Credit Europe Bank și Garanti Bank (Turcia), MKB Romexterra (cu acționariat ungar la acea dată) și OTP Bank (Ungaria), RBS (Marea Britanie), Marfin Bank (Cipru), Millennium Bank (Portugalia), Libra Internet Bank (controlată de fondul Broadhurst), C.R. Firenze (controlată indirect tot de grupul Intesa Sanpaolo), Romanian International Bank (acționariat majoritar american), ProCredit Bank (controlată de ProCredit Holding, Germania) și Porsche Bank (Germania).

Grupul financiar olandez ING este reprezentat prin ING Bank Amsterdam NV – Sucursala București. Banca Italo Romena (Italia), Bank of Cyprus (Cipru), Fortis Bank (Belgia), Caixabank (Spania), Blom Bank (Franța), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie, prin subsidiara olandeză), Finicredito (Portugalia) și Citibank Europe au de asemenea sucursale la București.

Ovidiu Tempea, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună