Statuia împăratului Traian, din centrul Capitalei, provoacă scandal între Oprescu și Muzeul Național de Istorie a României. Unii o consideră frumoasă, alții – ridicolă

Statuia împăratului Traian, din centrul Capitalei, provoacă scandal între Oprescu și Muzeul Național de Istorie a României. Unii o consideră frumoasă, alții - ridicolă
Publicat: 29/04/2012, 19:14
Actualizat: 09/01/2013, 16:04

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat, duminică, la dezvelirea statuii împăratului Traian a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de municipalitate pe treptele exterioare ale Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Realizarea statuii împaratului Traian s-a încheiat la inițiativa Primăriei Capitalei și la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu, iar amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operațiune amplă de amenajare a spațiilor publice, din cadrul programului „Calea Victoriei-traseu cultural”, informează municipalitatea.

Primarul general a arătat că prezentarea simbolică a împăratului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o împlinire a proiectului pe care l-a început în urmă cu doi ani, pornind de la Piața Roma. Edilul șef a adăugat că alte elemente de design urban și monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului istoric.

La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu a arătat importanța simbolisticii monumentului împăratului Traian, care realizează „întâlnirea între latinitate și creștinism, cei doi piloni ai poporului român”. „Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului Național de Istorie, un simbol al națiunii noastre. Metafora aceasta îl reprezintă pe cel mai longeviv împărat roman, pe cel mai iubit împărat roman, pe Optimus Princeps, care înseamnă «fruntașul cel mai bun»”, a declarat Răzvan Theodorescu.

Ce face Muzeul Național de Istorie cu „cadoul” Primăriei

Statuia „Traian” a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de Primăria Capitalei pe treptele Muzeului Național de Istorie, e subiectul unei dispute între cele două instituții, directorul muzeului, Ernest Oberländer Târnoveanu, declarând, în 11 aprilie, că lucrarea „nu va sta multă vreme” acolo.

Deși a fost montată pe treptele muzeului încă din noiembrie anul trecut, statuia a fost acoperită cu folie și nu a fost vernisată până duminică.

Directorul MNIR, Ernest Oberländer Târnoveanu, afirma că este „un cadou” de la Primărie, care „nu va sta multă vreme”, fără a preciza însă ce intenționează să facă în acest sens. El preciza, însă, că statuia a fost instalată legal în fața muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.

Pe de altă parte, directorul MNIR aprecia că „sculptura este controversată”. „Unii o consideră monstruoasă, alții, ridicolă”, spunea Târnoveanu, adăugând că „este foarte greu să îi aduci pe toți la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană”. El afirma că statuia – realizată de sculptorul Vasile Gorduz – îl reprezintă pe împăratul Traian cu o lupoaică, ce face trimitere și la stindardul dacic, reprezentând mitul genezei daco-romane a poporului român.

Mihai Oroveanu: „Cred că oamenii ăștia l-ar refuza și pe Brâncuși

La rândul său, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC) și președintele Comisiei Monumentelor de For Public, declara, precizând că își exprimă părerea personală, că statuia lui Vasile Gorduz „este o lucrare foarte frumoasă și stă acolo foarte bine”.

Oroveanu asusținea că statuia de la MNIR face parte dintr-un tiraj de trei lucrări realizate de artist, din care un exemplar se află la Sevilla, iar celălalt la Roma, în fața Accademia di Romania. „Mi se pare un lucru pozitiv că se găsește una și la București”, declara Oroveanu, confirmând la rândul său că a auzit „oameni care s-au manifestat împotriva ei”. „Este o lucrare foarte modernă, a unuia dintre cei mai buni sculptori ai noștri, de un profesionalism impecabil. (…) Cred că oamenii ăștia l-ar refuza și pe Brâncuși în zilele noastre”, sublinia Oroveanu, apreciind că în România nu există, în general, un exercițiu în a aprecia sculptura de calitate, dovadă stând mai multe lucrări din spațiul public.

Vasile Gorduz (1931 – 2008) a fost un cunoscut sculptor român și profesor universitar la catedra de sculptură a Universitații Naționale de Arte din București.

Monumentul lui Gorduz cântărește 500 de kilograme

Monumentul lui Gorduz are o înălțime de 2,15 metri, transpus în material definitiv bronz, îl reprezintă pe împaratul Traian, simbol al latinității poporului român, în postura impunătoare, stând în picioare și ținând în brațe Lupoaica Romei – element reprezentativ. Masa totală a lucrării e de aproximativ 500 de kilograme. Costul lucrarii a fost de 200.000 de lei (TVA inclus).

Artistul plastic Vasile Gorduz (1931-2008) a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Statuia lui Traian, amplasată pe malul Guadalquivirului, la Sevillia și cea a lui Eminescu, amplasată într-o piață din Montreal, sunt lucrări ale lui Gorduz.

Departamentul Social, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal