„Play Mincu: Timbrul de arhitectură” și „Head Up”, proiectele României la Bienala de la Veneția

Play Mincu: Timbrul de arhitectură și Head Up, proiectele României la Bienala de la Veneția
"Play Mincu: Timbrul de arhitectură" și "Head Up" vor reprezenta România la cea de-a 13-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 29 august - 25 noiembrie.
Publicat: 29/04/2012, 20:51
Actualizat: 29/04/2012, 20:51

„Play Mincu: Timbrul de arhitectură” și „Head Up” vor reprezenta România la cea de-a 13-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 29 august – 25 noiembrie.

Cele două proiecte au fost selectate în urma unui concurs național organizat în perioada 24-26 aprilie, la sediul Uniunii Arhitecților din România, din București, potrivit unui anunț al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

La concurs s-a înscris un număr de 57 de proiecte. Comisia de selecție a fost formată din: arhitectul Francesco Cappellari – președintele comisiei și membrii comisiei: arhitectul Borys Czarakcziew, arhitectul Constantin Gorcea, arhitectul Mathe Zoltan, Monica Morariu, comisarul participării României la Bienală, Alexandru Damian și Bogdan Tofan, vicecomisari ai participării României la Bienală.

Astfel, la cea de-a 13-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură la Biennale di Venezia, România va prezenta proiectul „Play Mincu: Timbrul de arhitectură”, care va fi expus la Veneția în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum și proiectul „Head Up”, care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Proiectul „Play Mincu: Timbrul de arhitectură”, ai cărui autori sunt Emil Ivănescu, Laura Iosub, Irina Bogdan, Paul Popescu și Ana Constantinescu, a fost desemnat câștigător al competiției, cu un punctaj de 95,02 de puncte. Proiectul a câștigat premiu I, care are o valoare de 2.000 de euro.

„Play Mincu: Timbrul de arhitectură” prezintă un spațiu dinamic, care încurajează mișcarea individuală și colectivă, precum și descoperirea unor imagini întrețesute ale arhitecturii românești, proiectate aleator. Centenarul Ion Mincu devine un mijloc de comunicare și de schimb informațional pe mai multe niveluri, accentuat de prezența simbolică a timbrului, ca artefact cultural și funcțional specific românesc, o amintire pe care o poți lua cu tine după încheierea vizitei; un loc al acțiunilor și interacțiunilor umane în care curiozitatea face ca spațiul să devină un forum de dezbatere și dialog intelectual.

„Head Up”, care-i are ca autori pe Silviu Aldea, Marius Moga, Sisak Camelia și Sisak Tamás, a fost desemnat câștigător cu un punctaj de 81,74 de puncte. Valoarea distincției primite de acest proiect este de 750 de euro. Percepția inversă a realității, așa cum este exprimată în proiectul „Head Up”, creează un efect antigravitațional, care distorsionează percepția noastră asupra spațiului.

Câștigătorii concursului vor negocia cu Ministerul Culturii (pentru proiectul „Play Mincu: Timbrul de arhitectură”), respectiv Institutul Cultural Român (pentru proiectul „Head Up”) condițiile de realizare a proiectelor la Bienala de la Veneția.

Ministerul Culturii va asigura, în limita sumei de 650.000 lei brut, finanțarea proiectului organizat în Pavilionul României din Giardini della Biennale, în timp ce Institutul Cultural Român va asigura, în limita sumei de 148.000 lei brut, finanțarea proiectului organizat în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Pe de altă parte, în cadrul acestui concurs au mai fost acordate: premiul al II-lea, în valoare de 1.500 de euro, proiectului „Co-labor”, propus de Constantin Ciunguleț, premiul al III-lea, în valoare de 1.000 de euro, proiectului „Back Ground”, propus de Enclava de Arhitectură – Iulian Ungureanu, Radu Ursoiu, Marius Neagoie și Răzvan Margarit, și o mențiune, în valoare de 750 de euro – proiectului „Untitled 09”, propus de Dan Felix Paraschiv, Emanuela Bozin, Matei Bogoescu, Ana-Maria Labo, Adina Socol, Szekely Csaba și Vlad Slavic.

Bienala de la Veneția este unul dintre cele mai importante evenimente de gen la nivel internațional. Cea de-a 13-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura între 29 august – 25 noiembrie.

Tema Bienalei de Arhitectură 2012 – „Common Ground” – lansată de curatorul acestei ediții, arhitectul David Chipperfield, pune accent pe lucrurile care sunt comune tuturor arhitecților, de la condițiile în care este practicată arhitectura, la influențele, istoriile și afinitățile care le contextualizează profesia. „Common Ground” se referă, de asemenea, la suprafețele dintre clădiri, la spațiul urban și la contribuția pe care o poate aduce arhitectura în a defini terenul comun al orașului, interogând în profunzime semnificația spațiilor create de arhitectură: spațiul politic, social și public din care arhitectura face parte. Conceptul curatorial încurajează folosirea oricărui mijloc posibil pentru a vorbi despre fundamentele profesiei, subliniind importanța viitorului acestei arte, din punctul de vedere al relației dintre marii arhitecți și generațiile tinere care se raportează la aceștia.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal