Miliardarul australian Clive Palmer a anunțat, luni, că intenționează să construiască în China o copie modernă a Titanicului, la fel de luxoasă ca transatlanticul original, a cărei călătorie inaugurală din Anglia spre New York este prevăzută a avea loc în anul 2016, informează AFP.
Clive Palmer, care a făcut avere în industria minieră, a trimis comanda constructorului naval chinez CSC Jinling Shipyard, fără să precizeze însă suma investiției.
Potrivit caietului de sarcini, noul vas, denumit Titanic II, va respecta gabaritul original – un vapor de dimensiuni uriașe, despre care se spunea că nu poate fi scufundat, dar care a naufragiat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în Atlanticul de nord.
Citește și Imagini de pe Titanic surprinse cu puțin timp înainte de momentul ciocnirii cu aisbergul. GALERIE FOTO
„Va fi la fel de mare și de luxos ca Titanicul, dar va fi echipat cu tehnologie de ultimă oră și cu sisteme de securitate și de navigare moderne”, a declarat industriașul australian într-un comunicat.
„Titanic II va naviga în emisfera nordică, iar călătoria sa inaugurală din Anglia spre America de Nord este prevăzută pentru sfârșitul anului 2016”, a precizat Clive Palmer.
Marina chineză a fost invitată să escorteze transatlanticul cu această ocazie.
Anunțul a fost făcut într-o perioadă în care lumea întreagă a comemorat centenarul acestei catastrofe. Construit în șantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.
Clive Palmer afirmă că noul vapor va fi un omagiu adus echipajului de pe Titanic.
Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa.
Clive Palmer și-a înființat propria companie, Blue Star Line, pentru a-și lansa propriul pachebot, ce va avea o lungime de 270 de metri.
Antreprenorul australian a promis că luxul va fi prezent ca și pe vasul original, în cele 840 de cabine repartizate pe cele nouă punți, în restaurante, piscine și săli de sport. Vor fi angajați cercetători care să caute în arhive detalii pentru a putea apoi să fie recreat designul interior.
Singurele modificări aduse vor fi de ordin tehnic: coca vasului va fi sudată, nu nituită, pachebotul va fi înzestrat cu un bulb de etravă care reduce rezistența la valuri, motoare Diesel și propulsoare la proră, care permit o manevrabilitate mai bună.
O expoziție permanentă despre Queensland, provincia australiană de unde este originar Clive Palmer, va fi amenajată în magaziile de cărbune de pe Titanic II.
Clive Palmer, a cărui avere este estimată la peste 5 miliarde de dolari australieni (3,7 miliarde de euro), este unul dintre marii furnizori de cărbune și minereuri de fier pentru industria chineză.