Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic

Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic
Publicat: 01/05/2012, 16:41
Actualizat: 01/05/2012, 16:41

Un documentar despre James Cameron, care, în martie, a devenit primul om din istorie care a explorat, de unul singur, la bordul unui minisubmarin, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, cel mai adânc loc de pe Terra, va fi difuzat în premieră la National Geographic Channel pe 13 mai.

Istorica scufundare individuală a lui James Cameron până în cel mai adânc punct al oceanului va fi relatată într-un documentar special National Geographic Channel, intitulat „James Cameron: 10.000 de metri sub mări”. Documentarul, cu o durată de treizeci de minute, va avea premiera duminică, 13 mai, de la ora 22.00, informează National Geographic Channel.

Luna trecută, vizionarul regizor și explorator rezident National Geographic a coborât 10.900 de metri în punctul numit Challenger Deep din Groapa Marianelor, Oceanul Pacific, o zonă cu o adâncime mai mare decât înălțimea Muntelui Everest (8.850 de metri). Expediția-record, prezentată în paginile ziarelor din toată lumea, a făcut parte din Deepsea Challenge, o expediție științifică efectuată de Cameron, National Geographic și Rolex în scopul cercetării și studierii zonelor foarte adânci ale oceanului. Cameron este singurul om care a finalizat scufundarea neînsoțit și prima persoană, din 1960 până în prezent, care a atins fundul Pământului într-un submersibil cu echipaj uman.

„Acesta este visul meu de-o viață. Cei mai mulți mă știu ca regizor. Dar pasiunea mea este oceanul și explorarea lui”, spune James Cameron în documentar.

„Priveam numerele indicând o adâncime tot mai mare. Submarinul încetinea pe măsură ce mă apropiam de adâncimea vizată. Ai la dispoziție o perioadă de timp destul de lungă în care ai răgazul să meditezi la ceea ce se întâmplă. Apoi trebuie să te-apuci de treabă. La mai puțin de 300 de metri de fundul oceanului, mi-am reglat balastul, mi-am ajustat camera, am mărit luminozitatea reflectorului! Și-atunci am văzut strălucirea fundului oceanului!”, mai spune James Cameron.

„James Cameron: 10.000 de metri sub mări” include cel mai detaliat interviu de până acum al regizorului despre această inedită călătorie. Realizat pe baza a peste două ore de relatări personale despre proiect, documentarul dezvăluie amănuntele expediției, de la cei peste șapte ani de dezvoltare și planificare până la momentul efectiv în care Cameron a atins fundul oceanului. Acest proiect a reprezentat totodată prima expediție a regizorului în calitate de explorator rezident National Geographic.

Totodată, Cameron le împărtășește telespectatorilor gândurile sale despre momentul când a întrerupt una dintre primele sale scufundări-test, emoțiile trăite în timpul coborârii prin întuneric, precum și deciziile calculate pe care a trebuit să le ia odată ce a atins fundul oceanului.

La înălțimea sa de 1,88 metri, pentru Cameron a fost o provocare unică să pătrundă în spațiul îngust al submersibilului personalizat, care poate suporta o presiune de 1125 kg-forță/cm2 (echivalentul presiunii exercitate de trei SUV-uri pe degetul de la piciorul unui om). A trebuit să-și țină genunchii îndoiți mai multe ore, având doar câtiva zeci de centimetri spațiu de manevră pentru braț, esențial în operarea vehiculului. Camere special create din interiorul submersibilului high-tech vor permite privitorilor să trăiască experiența călătoriei din punctul de vedere al lui Cameron, din spațiul îngust al vehiculului.

În documentar, Cameron amintește de reușitele și obstacolele din timpul procesului de mai bine de șapte ani de proiectare a submersibilului sferic (numit Deepsea Challenge), care a fost creat special pentru a rezista în condițiile de mediu subacvatic de mare adâncime și care își reduce dimensiunile cu aproximativ șapte centimetri din cauza presiunii suportate în timpul coborârii.

Grafica computerizată ilustrează dimensiunea călătoriei până pe fundul oceanului, care a durat peste două ore. În acest timp, submersibilul a coborât dincolo de nivelul cel mai scăzut pe care-l poate atinge un submarin nuclear, apoi dincolo de ultimele urme de raze solare, la 1.005 metri, a continuat către adâncimea la care se află locul „de odihnă” al Titanicului, la aproximativ 3.810 metri, și apoi la o adâncime mai mare decât înălțimea Everestului la 8.850 metri pentru ca apoi să atingă destinația finală: fundul oceanului. Cameron descrie în detaliu ceea ce a văzut în acel moment: „Era ca și cum ai aplica vopsea cu latex peste un panou din fibre de lemn. Vorbim despre cel mai întunecat loc pe care l-am văzut vreodată în ocean”.

Expediția Deepsea Challenge va fi și subiectul unui film de lungmetraj 3D care va analiza eforturile tehnologice și științifice din spatele acestei scufundări istorice. Evenimentul va fi de asemenea expus în paginile revistei National Geographic. Cameron va colabora și cu societatea National Geographic pentru a crea materiale educaționale destinate unui public cât mai larg.

„James Cameron: 10.000 de metri sub mări” este produs de National Geographic Television pentru National Geographic Channel. Ted Duvall este producător executiv pentru NGT, iar Maryanne Culpepper este președinte. Pentru NGC, Jack Smith este producător executiv, Kim Woodard este vicepreședinte în cadrul departamentul/ diviziei de producție și dezvoltare, iar Michael Cascio este vicepreședinte executiv al diviziei de programe.

Regizorul James Cameron, în vârstă de 57 de ani, care are deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Titanic”, a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercetări științifice, este înzestrat cu tehnologii elaborate și este capabil să reziste la presiuni uriașe. Cineastul a făcut yoga și jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluționare. Lungmetrajele „Avatar” și Titanic”, regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor