Numărul americanilor bogați care renunță la cetățenia SUA pentru a scăpa de taxe a crescut de șapte ori în cei patru ani care au trecut de când a început campania Washingtonului împotriva evaziunii fiscale, transmite Bloomberg.
Circa 1.780 de americani expatriați au renunțat anul trecut la cetățenie la ambasadele SUA, față de numai 235 în 2008, potrivit organizației Overseas American Academy din Geneva, care citează cifre de la Registrul Federal american.
Ambasada SUA din Berna a fost nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a face față cererilor numeroase de renunțare la pașaport din partea cetățenilor americani care locuiesc în Elevția.
Statele Unite este singurul membru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care își taxează cetățenii indiferent de țara de rezidență.
SUA este, din 2008, într-o campanie de căutare a evazioniștilor care se feresc de taxe ascunzând veniturile în conturi financiare străine, inclusiv în Elveția. Efortul de combatere a evaziunii fiscale face parte din strategia Washingtonului de a reduce deficitul bugetar și de a așeza datoria de stat pe o pantă descendentă, sustenabilă.
În acest context, băncile elvețiene și germane au început să ocolească americanii, iar legislația SUA a fost modificată și impune acum declarații de venit și de avere mai detaliate.
Astfel, tot mai mulți dintre cei 6 milioane de americani care trăiesc în străinătate au început să fie descurajați de costul atașat cetățeniei SUA.
„A început cu consecințele scandalului de la UBS, iar băncile non-americane consideră că a devenit prea riscant să aibă relații cu clienți americani care trăiesc în străinătate. Situația se va accentua, deoarece noua legislație va cere băncilor să acționeze împotriva clienților suspectați de evaziune. Unii dintre aceștia vor face declarații voluntare de avere înainte de a renunța la cetățenie”, comentează un avocat american din Zurich.
Cele mai multe cereri de renunțare la cetățenie se înregistrează în Elveția, deoarece americanii de acolo se simt cel mai mult în vizorul autorităților după scandalul de evaziune fiscală de la banca UBS.
SUA anchetează, pe lângă UBS, alte 11 companii de servicii financiare din Elveția, pe care le suspectează că au facilitat evaziunea fiscală, potrivit Camerei de Comerț Elvețiano-Americane din Zurich.
Vlad Popescu, [email protected]