MOODY’S: Prăbușirea unui al doilea guvern în România, în trei luni, pune în pericol reformele

MOODY'S: Prăbușirea unui al doilea guvern în România, în trei luni, pune în pericol reformele
Publicat: 03/05/2012, 21:24
Actualizat: 08/06/2012, 16:31

Prăbușirea unui al doilea guvern în România în decurs de trei luni crește incertitudinile, pune în pericol aplicarea reformelor și poate avea din acest motiv un impact negativ asupra capacității de finanțare a țării, potrivit agenției de evaluare financiară Moody”s.

„Prăbușirea unui al doilea guvern al României în decurs de trei luni are un impact negativ asupra capacității de finanțare a țării, deoarece sporește incertitudinile legate de strategie și pune în pericol aplicarea reformelor”, se arată într-o notă a Moody”s, semnată de analistul Atsi Sheth.

România beneficiază din partea Moody”s de rating „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

„Deși noua putere a anunțat că menținerea sprijinului din partea FMI/Banca Mondială/UE este o prioritate, retorica din trecut și lipsa de popularitate a măsurilor de austeritate în România reduc probabilitatea ca guvernul să continue reformele înainte de alegeri. Blocarea reformelor ar înrăutăți condițiile de obținere a împrumuturilor de către guvern, care trebuie să refinanțeze în 2012 datorii de 13 miliarde de dolari”, consideră Moody”s.

Situația politică afectează soliditatea financiară a României prin intermediul a trei factori.

Primul dintre acestea este probabilitatea redusă de implementare a unor reforme structurale care ar stimula creșterea PIB, situată la 1,9% în trimestrul al patrulea al anului trecut, față de media anuală de 6,6% înregistrată în cei cinci ani care au precedat criza financiară mondială. Moody”s se așteaptă ca avansul PIB să continue să încetinească în prima jumătate a acestui an, din cauza condițiilor economice dificile pe piața internă și regională.

Al doilea factor este creșterea probabilității ca anumite măsuri de consolidare fiscală aplicate în ultimii trei ani, precum majorări de taxe, reduceri de salarii și ale beneficiilor, să fie inversate înainte de alegeri. Orice inversare a măsurilor de consolidare fiscală ar întârzia reducerea deficitului bugetar de la 5,2% din PIB în 2011 la 3% în 2015, în conformitate cu criteriile de la Maastricht.

Cel de-al treilea factor negativ menționat de Moody”s este probabilitatea continuării instabilității politice, care să descurajeze investițiile străine, de care România depinde pentru finanțarea deficitului de cont curent (de circa 4,7% din PIB în 2011) și a deficitului bugetar.

Imediat după căderea guvernului Ungureanu, vineri, analistul Atsi Sheth a declarat pentru MEDIAFAX că perspectiva stabilă a ratingului României include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de menținere a sprijinului din partea FMI și UE.

Sheth a arătat atunci că scenariul de bază luat în calcul de agenția de evaluare financiară, chiar și înainte de votul de neîncredere din Parlament, a fost că în acest an va fi dificilă consolidarea fiscală, având în vedere impactul contracției economice din zona euro asupra exporturilor României și a perspectivei investițiilor.

Moody’s este singura dintre marile agenții de rating care a menținut România în categoria țărilor cu rating recomandat pentru investiții pe toată perioada crizei financiare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024