Cancelarul german intenționează să introducă un ajutor lunar de 150 de euro pentru mamele care nu își dau copiii la creșă, scrie Business Insider.
Ajutorul pentru îngrijrea copilului, cum îl numește guvernul german, sau „bonusul pentru stat la cratiță”, cum îi spun unii critici, pare să vină în contradicție cu restul politicilor pronataliste ale lui Merkel.
Spre exemplu, Angela Merkel a introdus un bonus pentru mamele care continuă să lucreze după ce nasc, a promis creșterea numărului de creșe și a introdus o lege care le garantează părinților dreptul la un loc în creșă după ce copilul împlinește un an.
Cum se explică atunci ajutorul acordat tocmai pentru a nu duce copilul la creșă? Angela Merkel spune că „este o componentă esențială a politicii pentru libertatea de alegere”, conform sursei citate.
Cei care se opun proiectului de lege susțin că familiile sărace își vor ține copiii acasă doar pentru a primi banii și îi vor priva astfel de beneficiile contactului cu alți copii. În cazul copiilor de imigranți – iar aceasta este o problemă în Germania – , ei nu vor avea șansa de a învăța limba relaționând cu alți copii și cu personalul de la creșă.
Este posibil ca Angela Merkel să fie dispusă să facă un compromis și să nu acorde suma de 150 de euro familiilor care beneficiază deja de ajutor social, pentru a nu încuraja ținutul copiilor acasă doar pentru a mai primi niște bani.
Natalitatea și politicile de susținere a mamelor sunt două dintre marile probleme ale Germaniei, care este țara cu cea mai îmbătrânită populație din UE și în care un segment important al femeilor alege să stea acasă după ce aduc pe lume un copil. În 2008, spre exemplu, doar 18% dintre copiii mai mici de trei ani erau înscriși la creșă. De asemenea, mai mult de un sfert din părinții din această țară consideră că mamele ar trebui să stea acasă și să îngrijească copiii, potrivit unui sondaj citat de Business Insider.