Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat la ieșirea de la negocierile duse cu FMI și CE, care au avut loc la sediul BNR, că negocierile au fost duse cu succes și că acordul a fost semnat.
„Suntem la 12 ore de la începerea negocierilor de astăzi. Acestea s-au încheiat cu succes și asta reprezintă angajamentul guvernului Ponta privind continuarea reformelor. Acordul este negociat și încheiat cu succes”, a anunțat Georgescu, care ocupă și funcția de vicepremier al guvernului Ponta.
„S-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, în interiorul limitei de 3% din PIB care a fost convenită cu FMI”, a adăugat el. El a precizat că s-au majorat, cu o anumită sumă, cheltuielile guvernului, ceea ce permite alocare unor sume de bani pentru cele două mari obiective anunțate de guvernul Ponta, respectiv reîntregirea salariilor bugetarilor și returnarea contribuțiilor de CASS încasate ilegal de Casa de Pensii de la pensionari.
Reîntregirea salariilor bugetarilor va fi făcută în etape. Prima dintre ele va fi în iunie și va consta într-o majorare cu 8% a actualelor lefuri. În ceea ce privește contribuțiile de CASS, plata acestora va fi eșalonată, plățile urmând să fie făcute lunar.
Pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierii este nevoie de majorarea lor cu 16%, anul trecut fiind operată o creștere de 15%.
Georgescu a anunțat la începutul declarațiilor că nu va răspunde la întrebări.
El nu a precizat care este noua valoare a deficitului bugetar asumat de guvernul României în acordul cu Fondul.
Cele două măsuri vor fi promovate, până pe 25 mai, printr-o OUG
În ceea ce privește partea legală a promovării acestor două măsuri, fostul prim-viceguvernator BNR a declarat că până pe 25 mai guvernul va emite o ordonanță de urgență în care se va regăsi exact mecanismul de reîntregire a salariilor bugetarilor precum și rambursarea către pensionari a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate încasate ilegal de Casa de Pensii.
Conform legii responsabilității fiscale guvernele nu au voie să se angajeze la majorări de cheltuieli legate de salarii cu mai puțin de 180 de zile înainte de sfârșitul mandatului, respectiv cu 180 de zile înainte de alegerile generale.
La sfârșitul anului trecut guvernul Boc s-a angajat în fața partenerilor din acordul stand-by de tip preventiv să respecte un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe metodologia „cash” (care ține cont doar de veniturile și de cheltuielile efective) și de 3% pe metodologia ESA 95, folosită de UE (care include și obligațiile de plată la care se angajează statul, cum ar fi datoriile companiilor de stat).