Administratorii SIF Muntenia au convocat AGA în iulie pentru a propune acționarilor distribuirea unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut și constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei.
La ultima ședință AGA, din aprilie, unii acționari ai societății, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, și-au exprimat nemulțumirea față de profitul mic înregistrat de societatea de investiții financiare și față de bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta inițială fiind de 65,3 milioane lei.
Rezultatul voturilor exprimate în AGA derulată în 12 aprilie a fost neclar imediat după ședință, astfel că deciziile AGA au fost anunțate abia după o săptămână. Omul de afaceri Adrian Andrici, acționar SIF Muntenia și membru în Consiliul Reprezentanților, a contestat AGA, susținând că hotărârile sunt contrare celor comunicate în ședință și consemnate în procesul verbal de ședință.
Dividendul brut propus aprobat în AGA este de 0,081 lei/acțiune, similar celui acordat în 2011. Valoarea totală a dividendelor, de 65,3 milioane lei (14,9 milioane euro), reprezintă peste 99% din profitul net înregistrat anul trecut, de 65,7 milioane lei (15 milioane euro).
Atât timp cât un acționar contestă la Registrul Comerțului hotărârile AGA, acestea nu se pot aplica fără decizia unui judecător. Tribunalul nu a stabilit încă un termen pentru judecarea cauzei.
Dividendele suplimentare propuse de administratori ar putea fi distribuite începând cu 1 august, cu suportarea de către acționari a cheltuielilor de distribuire, se arată în convocatorul transmis Bursei.
La ședința AGA din 6 iulie, administratorii vor prezenta acționarilor un nou program de administrare și vor discuta un buget de venituri și cheltuieli rectificat pentru acest an.
De asemenea, administratorii supun la vot schimbarea politicii contabile privind înregistrarea ajustărilor de valoare a activelor, prin înregistrarea acestora pe seama conturilor de rezerve și nu în conturile de cheltuieli, potrivit regulamentelor CNVM.
Grupul de acționari care s-a opus propunerilor SIF Muntenia controlează peste 10% din acțiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deține pachete importante, de peste 1%, la patru din cele cinci SIF-uri. Potrivit unor surse din piață citate de ZF, Iaciu deține 2-3% din acțiunile SIF Muntenia.
Titlurile SIF Muntenia au închis sesiunea de luni în scădere cu 0,2%, la 0,7415 lei. La această cotație, capitalizarea bursieră a societății de investiții este de 598,4 milioane lei (136 milioane euro).